Ontdek › Plan

Rotterdam Deelstad

Status: Plan ingetrokken

Aangemaakt: 06 april 2017

Rotterdam economisch vooruit

Dit plan is ingetrokken op 31 mei 2017

Het kost teveel tijd om een plan in te dienen en de uitkomst is te onzeker omdat er erg veel mensen aan CityLab010 mee doen. We zijn een keer langs geweest om met iemand te praten, toen bleken we bij de verkeerde categorie ingedeeld te zijn. Diegene had zich ook totaal niet voorbereid. De informatieavond waar ik daarna ben geweest vond ik nuttig. Er werden veel nuttige tips gegeven. Maar voor een initiatief waar het welzijn van de stad en de inwoners voorop staat (deelinitiatieven ondersteunen) is het erg moeilijk om daar een businessmodel omheen te gieten. Wel erg jammer, want we denken dat Rotterdam(mers) wel baat hebben bij het versterken van de deeleconomie in de stad. Maar we zien geen mogelijkheden om het in zo'n commercieel hokje te proppen.

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

In 10 jaar tijd verandert de deeleconomie de wereld. Nu al deelt 4 op de 5 mensen een auto, maaltijd, kleding of woning. Het maakt je leven duurzamer, bespaart geld en je leert je buurtgenoten beter kennen. Wie spullen of eten deelt denkt 20 tot 25 procent positiever over buren, blijkt uit onderzoek.

Rotterdam is rijk aan deelinitiatieven. Deelexperts Robert Visscher en Martine Zeijlstra kwamen voor hun deeleconomieboek veel Rotterdamse initiatieven tegen. Zoals de Spoortuin en Zorgvrijstaat West. Maar een centraal platform dat al deze initiatieven samenbrengt en nieuwe initiatieven stimuleert is er niet.

Tijd om dit op te zetten met hulp van Citylab010. ‘Rotterdam deelstad’ is een online platform waar je alle Rotterdamse deelinitiatieven vindt en staat vol praktische tips. Het deelplatform schept een hecht deelnetwerk waar iedere Rotterdammer gebruik van kan maken. Zodat iedere Rotterdammer auto’s, tuinen, eten, zorg, gereedschap, spullen en kleding kan delen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam Deelstad maakt de stad socialer. Duurzamer: je leent spullen van buurtgenoten in plaats van het zelf aan te schaffen. Bespaart geld: je krijgt toegang tot spullen en een netwerk, zonder daarvoor (veel) te betalen. Het verrijkt je leven: je leert je buren beter kennen. De deeleconomie is booming, maar er is nog geen enkele stad die heel praktisch alle deelinitiatieven verzamelt en met elkaar in contact brengt. Je zet Rotterdam als deelstad op de kaart met een praktisch platform.

Waarom vernieuwend?

De deeleconomie is in opkomst en Rotterdam kan daar goed op inhaken met een platform dat kennis hierover deelt met inwoners en onder de initiatieven. Zo’n platform bestaat nog niet. Met ons online deelplatform speel je in op actuele thema’s als duurzaamheid, sociale cohesie in de wijken en zelfredzaamheid op een positieve manier.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Doe mee

Organisatie: Martine Zeijlstra/Robert Visscher

Contactpersoon: Martine Zeijlstra

Gerelateerde Plannen

Bringo 23 bus

TOERISTENSHUTTLE ( ROTTERDAM SKYLINE TOUR )

Toeristen een rondrit aanbieden met ROTTERDAM SKYLINE TOUR langs de highlights van Rotterdam

Bekijk dit plan
T shirt avocado 02

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Rotterdamse tegelbakkerij

De Rotterdamse Tegelbakkerij

Dit is onze droom, een echte Rotterdamse tegelbakkerij. Waar we tegels maken van oud stads plastic. Zo maken we de circulaire economie tastbaar, begrijpbaar en praktisch.

Bekijk dit plan
Rotterdam flexpackerz city

Rotterdam Flexpackerz City

Maak van Rotterdam 1 grote coworking space! Met de Flexpackerz app brengen we alle flexwerkplekken in kaart, verbinden we zzp'ers, ondernemers, professionals en studenten face to face, creëren waardevolle connecties en maken Rotterdam nog gerser!

Bekijk dit plan
Letters yj

WYJzer 7mijlslaarzen plan

Ondernemers beter, slimmer, creatiever en rendabeler laten werken, zodat grote stappen mogelijk zijn met hun prachtige idee of dienst. Door opheffen van blokkades, omdenken van de problemen op het diverse gebieden.

Bekijk dit plan
Vuilnis

Met BetterBeGreen op weg naar de cellulose economie

BetterBeGreen gaat met gangbare, simpele en kleinschalige apparatuur productie van cellulose bioplastic uit oud papier maken

Bekijk dit plan
Viapunten drone beeld

ViaTim

De wijk verbinden door een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die pakketten voor zijn/haar buurt ontvangt.

Bekijk dit plan
Meer plannen