Ontdek › Plan

RotterdamPlasticfree

Aangemaakt: 02 oktober 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Het doel van Rotterdamplasticfree is een drastische afname te realiseren van het gebruik van plastic in de stad. Dit wordt bereikt door:
• Concrete afspraken tot reductie van verkoop en gebruik van plastic bij organisaties
• Educatie en bewustwording van de nadelige gevolgen van gebruik van plastic
Om ervoor te zorgen dat het plastic dat we echt moeten gebruiken wel op de juiste manieren verwerkt wordt realiseren we:
• Oplossingen voor gescheiden inzameling van plastic afval
• Acties voor het terugdringen van zwerfvuil in de directe omgeving van betrokken organisaties
Wij stellen daarbij concrete prestatie-indicatoren op waarmee je als organisatie kan meten hoe goed je op weg bent.
De initiatiefnemers van dit plan zijn studenten en docenten van de Hogeschool Rotterdam. Het draagvlak is enorm, want we verbinden ons met de vele gelijkgestemden binnen andere Rotterdamse organisaties.
De acties en oplossingen leveren een prachtig resultaat op: een plasticvrije moderne stad!

Waarom goed voor Rotterdam?

De nadelige effecten van het gebruik van plastic raken uiteindelijk iedereen: microplastics dringen ook de Rotterdamse voedselketen binnen. Met dit initiatief willen wij een daadkrachtig voorbeeld stellen voor andere steden in binnen- en buitenland. Hiermee laten we zien dat trotse Rotterdammers werken aan oplossingen voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd!

Waarom vernieuwend?

Gelukkig zijn er al vele Rotterdamse initiatieven die zich richten op het opruimen en verwerken van plastic. De bron van de problematiek zit echter in het gebruik. Zolang pet-flessen en ander onnodig verpakkingsmateriaal overal verkrijgbaar zijn, is het dweilen met de kraan open. Wij komen met originele en verrassende acties die leiden tot aantoonbare reductie in vraag en verkrijgbaarheid van plastic!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Rotterdamplasticfree

Doe mee

Contactpersoon: Rob den Exter

E-mail: info@rotterdamplasticfree.nl

Wij zoeken

Graag komen we in contact met vertegenwoordigers van Rotterdamse organisaties die onze ambitie delen. Dit kunnen mensen uit alle lage van de organisaties zijn, doel is een brede beweging te creëren met veel draagvlak. We zoeken mensen binnen:
bedrijven, (semi)-overheden, zorginstellingen, scholen, kunst- en cultuurinstellingen, sportverenigingen en alle andere typen organisaties die zich willen verbinden.
Daarnaast hebben we natuurlijk behoefte aan veel aandacht en spreektijd voor dit prachtige initiatief.
Tot slot willen we graag leren van alle succesvolle initiatieven die al van de grond gekomen zijn. Hoe bouw je een succesvolle beweging met veel draagvlak?

Gerelateerde Plannen

Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Pakhuis vanaf weiland.jpeg

‘1ste Historische pand op waterstof-energie’

Het eerste historische bedrijfspand in Rotterdam, Nederland, dat volledig zelfvoorzienend is door middel van een eigen waterstof energiecentrale.

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Mtm knikkertegel 16 9slide

PlasticLabs

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 21 om 17.58.53

EXPOSITIE ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN

De attractieve expositie, plaats van samenkomst en kennisdeler over het WHY WHAT en HOW van het transitie-proces van Rotterdam als leefbare en duurzame stad...

Bekijk dit plan
2016 09 16 12.44.44

Dakgaard

Het beheren van de boomgaard op het dak van het treinstation Hofplein met bijenstand en compostwormenboerdeij.

Bekijk dit plan
Meer plannen