Ontdek › Plan

RotterdamPlasticfree

Aangemaakt: 02 oktober 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Het doel van Rotterdamplasticfree is een drastische afname te realiseren van het gebruik van plastic in de stad. Dit wordt bereikt door:
• Concrete afspraken tot reductie van verkoop en gebruik van plastic bij organisaties
• Educatie en bewustwording van de nadelige gevolgen van gebruik van plastic
Om ervoor te zorgen dat het plastic dat we echt moeten gebruiken wel op de juiste manieren verwerkt wordt realiseren we:
• Oplossingen voor gescheiden inzameling van plastic afval
• Acties voor het terugdringen van zwerfvuil in de directe omgeving van betrokken organisaties
Wij stellen daarbij concrete prestatie-indicatoren op waarmee je als organisatie kan meten hoe goed je op weg bent.
De initiatiefnemers van dit plan zijn studenten en docenten van de Hogeschool Rotterdam. Het draagvlak is enorm, want we verbinden ons met de vele gelijkgestemden binnen andere Rotterdamse organisaties.
De acties en oplossingen leveren een prachtig resultaat op: een plasticvrije moderne stad!

Waarom goed voor Rotterdam?

De nadelige effecten van het gebruik van plastic raken uiteindelijk iedereen: microplastics dringen ook de Rotterdamse voedselketen binnen. Met dit initiatief willen wij een daadkrachtig voorbeeld stellen voor andere steden in binnen- en buitenland. Hiermee laten we zien dat trotse Rotterdammers werken aan oplossingen voor een van de grootste uitdagingen van deze tijd!

Waarom vernieuwend?

Gelukkig zijn er al vele Rotterdamse initiatieven die zich richten op het opruimen en verwerken van plastic. De bron van de problematiek zit echter in het gebruik. Zolang pet-flessen en ander onnodig verpakkingsmateriaal overal verkrijgbaar zijn, is het dweilen met de kraan open. Wij komen met originele en verrassende acties die leiden tot aantoonbare reductie in vraag en verkrijgbaarheid van plastic!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Rotterdamplasticfree

Doe mee

Contactpersoon: Rob den Exter

E-mail: info@rotterdamplasticfree.nl

Wij zoeken

Graag komen we in contact met vertegenwoordigers van Rotterdamse organisaties die onze ambitie delen. Dit kunnen mensen uit alle lage van de organisaties zijn, doel is een brede beweging te creëren met veel draagvlak. We zoeken mensen binnen:
bedrijven, (semi)-overheden, zorginstellingen, scholen, kunst- en cultuurinstellingen, sportverenigingen en alle andere typen organisaties die zich willen verbinden.
Daarnaast hebben we natuurlijk behoefte aan veel aandacht en spreektijd voor dit prachtige initiatief.
Tot slot willen we graag leren van alle succesvolle initiatieven die al van de grond gekomen zijn. Hoe bouw je een succesvolle beweging met veel draagvlak?

Gerelateerde Plannen

Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Materiaal met logo

Van plastic naar PLASTICIET

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Bekijk dit plan
Aloha tuin1

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Slide1

Distributieplatform voor Rotterdam

Fysieke locatie waar we alle voedseloverschotten samenbrengen, sorteren, herverdelen en vervolgens bezorgen bij alle sociale organisaties in Rotterdam die voedsel doorgeven aan minderbedeelden in de stad.

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Cover

Schoon Schip

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Bekijk dit plan
Meer plannen