Ontdek › Plan

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

Aangemaakt: 17 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak. Acht op de tien kinderen die op dit moment worden geboren in de Europese Unie zullen nooit de Melkweg zien. De lichtvervuiling waarin we leven heeft een gigantische negatieve impact op de ritmes en cycli van mensen en dieren. Een donkere nacht is belangrijk is voor het ecosysteem en de leefbaarheid van de stad. RASA wil Rotterdammers weer uitzicht geven op het stedelijke sterrenreservaat boven hun hoofd. Het is een poëtisch, activistisch en verbindend project waarin duurzaamheid en zingeving samenkomen.

We willen de duisternis terug in de stad, een terugkeer van de nacht die uit ons leven is verdwenen. Niet alleen maar praten over de impact van lichtvervuiling maar ook technische en beleidsmatige mogelijkheden ontwikkelen die ons het uitzicht op de sterren terug geven. Het project is dus een combinatie van culturele programmering en stedelijke innovatie.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met het verlies van de sterren zijn we wellicht meer verloren dan een natuurlijk ornament. We zijn er misschien ook ons gevoel voor de eeuwigheid, de oneindigheid en het mysterie mee kwijt geraakt, en daarmee ons vermogen om verder te kijken dan de waan van de dag (en de stad).
Het terugbrengen van het donker is niet alleen voor de mens belangrijk. Het verdwijnen van het nachtelijke duister heeft ook een verstorend effect op het ritme van het ecosysteem.

Waarom vernieuwend?

RASA combineert poezie en technologie om een verandering in de stad voelbaar en daadwerkelijk uitvoerbaar te maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Doe mee

Organisatie: RASA

Contactpersoon: Anna Berkhof

Gerelateerde Plannen

1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
2012 800 impressie new web

rotstuin voor de buurt

Even vervallen loods moet worden afgebroken, op de puinhopen maken we samen met de buurt een rotstuin.

Bekijk dit plan
20180415 151926

Rotterdam: Print Your City!

In the project Print Your City!, Rotterdam residents upcycle their plastic waste into their public space with the use of robotic 3D printing. In this way Rotterdam uses citizen involvement to become more circular!

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Grondstoffen station schetsontwerp

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
Rotterdam   3d next level  v4

Rotterdam in 3D

Een eyecatcher en icoon voor onze stad: Rotterdam in 3D. Wij willen niet alleen in pop-up de letters “Rotterdam” in 3D realiseren, maar ook de belangrijkste gebouwen en eyecatchers van de stad erin verwerken, zodat iedereen ermee op de foto kan!

Bekijk dit plan
Meer plannen