Ontdek › Plan

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

Aangemaakt: 17 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak. Acht op de tien kinderen die op dit moment worden geboren in de Europese Unie zullen nooit de Melkweg zien. De lichtvervuiling waarin we leven heeft een gigantische negatieve impact op de ritmes en cycli van mensen en dieren. Een donkere nacht is belangrijk is voor het ecosysteem en de leefbaarheid van de stad. RASA wil Rotterdammers weer uitzicht geven op het stedelijke sterrenreservaat boven hun hoofd. Het is een poëtisch, activistisch en verbindend project waarin duurzaamheid en zingeving samenkomen.

We willen de duisternis terug in de stad, een terugkeer van de nacht die uit ons leven is verdwenen. Niet alleen maar praten over de impact van lichtvervuiling maar ook technische en beleidsmatige mogelijkheden ontwikkelen die ons het uitzicht op de sterren terug geven. Het project is dus een combinatie van culturele programmering en stedelijke innovatie.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met het verlies van de sterren zijn we wellicht meer verloren dan een natuurlijk ornament. We zijn er misschien ook ons gevoel voor de eeuwigheid, de oneindigheid en het mysterie mee kwijt geraakt, en daarmee ons vermogen om verder te kijken dan de waan van de dag (en de stad).
Het terugbrengen van het donker is niet alleen voor de mens belangrijk. Het verdwijnen van het nachtelijke duister heeft ook een verstorend effect op het ritme van het ecosysteem.

Waarom vernieuwend?

RASA combineert poezie en technologie om een verandering in de stad voelbaar en daadwerkelijk uitvoerbaar te maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Doe mee

Organisatie: RASA

Contactpersoon: Anna Berkhof

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Popupstadspark

Pop Up Stadspark Grotekerkplein

Het toekomstig stadspark Grotekerkplein nu al tot leven laten komen en uitproberen wat voor Rotterdammers het ideale stadspark is.

Bekijk dit plan
Rotterdam   3d next level  v4

Rotterdam in 3D

Een eyecatcher en icoon voor onze stad: Rotterdam in 3D. Wij willen niet alleen in pop-up de letters “Rotterdam” in 3D realiseren, maar ook de belangrijkste gebouwen en eyecatchers van de stad erin verwerken, zodat iedereen ermee op de foto kan!

Bekijk dit plan
Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan

Gezonde Hotspots Delfshaven

Gedurende een jaar transformeren we een openbaar plein in Delfshaven in een helende, stressverlichtende omgeving.

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan
1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Meer plannen