Ontdek › Plan

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Aangemaakt: 19 april 2017

Rotterdam economisch vooruit

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Bronnen: Daan Roosegaarde en Wilfried de Jong over de toekomst van de stad, NRC 02.01.15
Bronnen: VPRO Tegenlicht, boer zoekt voedselflat NPO 2 24.04.17

Waarom goed voor Rotterdam?

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, die steeds meer in steden gaan wonen zoals Rotterdam, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Een verticale voedselflat draait dat om.

Waarom vernieuwend?

De combinatie van de onderzoekskracht, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek, dit is een export product aan het worden maar wij starten dit nu zelf in Rotterdam. Daan Roosegaarde rekende in het NRC artikel uit dat leegstand van een groot gebouw geld weggooien is ter waarde van een nieuwe BMW. Zonde. Je moet die ruimte benutten, er een nieuwe bestemming aan geven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Doe mee

Organisatie: ConComCow, Connecting Communities in Coworking

Contactpersoon: Nynke Schaaf

Wij zoeken

- Leegstaande panden.
- subsidie op materiaalkosten
- investeerders voor businessplan nieuw landbouwbedrijf
- telers, kwekers, tuinders, supermarktafnemers, markten etc
- partners in het onderwijs

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2017 05 15 om 19.50.27

Big Data Rotterdam

Onafhankelijk ecosysteem waar bedrijven de juiste kennis krijgen om succes te hebben met Big Data en Wetenschap.

Bekijk dit plan
Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Blue Harvest Nederland

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Bekijk dit plan
Wetlab

Gegroeid in Rotterdam

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Bekijk dit plan
Plaatje

Offcourse: on track towards Coderdam

Opzetten van een gratis toegankelijk fysiek en viruteel platform waar mensen samen komen om te leren programmeren en beter aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.

Bekijk dit plan

Webwinkelstraat

De Webwinkelstraat is een website/mobiele app waar je per winkelstraat precies kunt zien wat het assortiment, de aanbiedingen en de openingstijden zijn van de winkeliers.

Bekijk dit plan

Business succes: jong geleerd, oud gedaan!

Startende ondernemers worden persoonlijk begeleid door ervaren Rotterdamse Ondernemers

Bekijk dit plan

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Meer plannen