Ontdek › Plan

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Aangemaakt: 19 april 2017

Rotterdam economisch vooruit

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Bronnen: Daan Roosegaarde en Wilfried de Jong over de toekomst van de stad, NRC 02.01.15
Bronnen: VPRO Tegenlicht, boer zoekt voedselflat NPO 2 24.04.17

Waarom goed voor Rotterdam?

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, die steeds meer in steden gaan wonen zoals Rotterdam, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Een verticale voedselflat draait dat om.

Waarom vernieuwend?

De combinatie van de onderzoekskracht, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek, dit is een export product aan het worden maar wij starten dit nu zelf in Rotterdam. Daan Roosegaarde rekende in het NRC artikel uit dat leegstand van een groot gebouw geld weggooien is ter waarde van een nieuwe BMW. Zonde. Je moet die ruimte benutten, er een nieuwe bestemming aan geven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Doe mee

Organisatie: ConComCow, Connecting Communities in Coworking

Contactpersoon: Nynke Schaaf

Wij zoeken

- Leegstaande panden.
- subsidie op materiaalkosten
- investeerders voor businessplan nieuw landbouwbedrijf
- telers, kwekers, tuinders, supermarktafnemers, markten etc
- partners in het onderwijs

Gerelateerde Plannen

L45 finaldesign

Line 45

Een zipline in hartje Rotterdam

Bekijk dit plan

SB/ Stunning B

Zelf ontworpen babyproducten met een pedagogische visie.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Img 2824 %281%29

Firmhouse Venture Lab

Firmhouse Venture Lab is een programma voor ondernemers, waarbij deelnemers op hun individuele vaardigheden worden geselecteerd en tijdens het programma de volle ruimte krijgen om met elkaar startups te vormen rondom hun beste eigenschappen.

Bekijk dit plan

Restart Network: We Rise By Lifting Others

In the heart of Rotterdam, we create a world class, tuition-free technology school for refugees and underprivileged people. Restart Network offers an empowering one year long experience and enables people to kickstart a career in the IT industry.

Bekijk dit plan
Viapunten drone beeld

ViaTim

De wijk verbinden door een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die pakketten voor zijn/haar buurt ontvangt.

Bekijk dit plan
Logo

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 22 jaar met het opzetten van een eigen bedrijf in de zomervakantie. In korte tijd leren de jongeren de basiselementen van het ondernemerschap kennen door daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Bekijk dit plan
Meer plannen