Ontdek › Plan

Rotterdams likkie verf

Aangemaakt: 15 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Wij willen plastic afval gebruiken voor het maken van verf. Verf bestaat in het algemeen uit vier componenten: een bindmiddel, oplosmiddel, pigment en verschillende additieven voor het optimaliseren van eigenschappen. Het bindmiddel is een polymeer, dezelfde familie als kunststoffen.We hebben veelbelovende aanwijzingen gevonden dat bepaalde kunststoffen kunnen worden verwerkt tot verf. Voor het op kleine schaal omzetten van plastic tot verf is een haalbaarheidsstudie nodig. We willen aansluiting vinden met de chemische kennis van de bedrijven uit het Rotterdamse havengebied. Deze kennis combineren we met de kunststof recycling kennis die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan met het ontwikkelen van ons gerecycled 3d printer filament. We willen Rotterdam als koploper van de circulaire economie neerzetten en een waardevol product maken van plastic afval. Het wordt een typisch Rotterdams gebruiksvoorwerp dat lokaal wordt geproduceerd maar globale impact gaat maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

We verzamelen het plastic afval op verschillende locaties in Rotterdam met onder andere communities, scholen en bedrijven. Het afval wordt lokaal omgezet in een fabriek naar bijvoorbeeld Feijenoord-rood, Maas-blauw en Coolsingel-groene verf. Deze verf kunnen we gebruiken voor producten in de buitenruimte zoals bankjes en hekwerk. Mensen gaan zo de waarde zien van plastic en snappen waarom recycling belangrijk is.

Waarom vernieuwend?

Dat plastic afval op het land en in het water een probleem vormt is geen nieuws. Het transformeren van plastic afval naar verf is wel nieuw. Het recyclen van oud en gemixt kunststof naar een nieuw plastic product is een uitdaging doordat het bros is geworden en verschillende plastics moeilijk samen omgesmolten kunnen worden. Met een beetje geluk wordt dit zwerfplastic alleen nog eenmalig gebruikt als bermpaaltje. Door de transformatie naar verf upcyclen we plastic afval naar functioneel product.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Paint design

Doe mee

Organisatie: Refil

Contactpersoon: Casper van der Meer

Wij zoeken

We zoeken samenwerking met lokale communities en scholen voor het verzamelen van plastic. Daarnaast zoeken we samenwerking met specialisten in verfproductie in de regio Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Coders at computer

Days of Code

Coding is the skill of the future. During our bootcamp, you will learn to code and build your own projects.

Bekijk dit plan
Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Bekijk dit plan

DS/ Dienst Samenwerking

je schulden overzicht van deurwaardes, gerechtelijke deurwaardes, schuldeisers via DS aanvragen, incassobureaus

Bekijk dit plan
Logo wm

WEmove - Economie van de Vriendschap

Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen en gaan op kleine schaal ondernemen.

Bekijk dit plan
Img 0471

Korte keten van bodem tot bord

Direct online producten kopen bij de boer uit jouw regio en afhalen bij een afhaalpunt bij jou in de wijk

Bekijk dit plan
Wetlab

Gegroeid in Rotterdam

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Bekijk dit plan

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Logo metromining

Van biomassa naar bioplastic

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Bekijk dit plan
Meer plannen