Ontdek › Plan

Rotterdams likkie verf

Aangemaakt: 15 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Wij willen plastic afval gebruiken voor het maken van verf. Verf bestaat in het algemeen uit vier componenten: een bindmiddel, oplosmiddel, pigment en verschillende additieven voor het optimaliseren van eigenschappen. Het bindmiddel is een polymeer, dezelfde familie als kunststoffen.We hebben veelbelovende aanwijzingen gevonden dat bepaalde kunststoffen kunnen worden verwerkt tot verf. Voor het op kleine schaal omzetten van plastic tot verf is een haalbaarheidsstudie nodig. We willen aansluiting vinden met de chemische kennis van de bedrijven uit het Rotterdamse havengebied. Deze kennis combineren we met de kunststof recycling kennis die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan met het ontwikkelen van ons gerecycled 3d printer filament. We willen Rotterdam als koploper van de circulaire economie neerzetten en een waardevol product maken van plastic afval. Het wordt een typisch Rotterdams gebruiksvoorwerp dat lokaal wordt geproduceerd maar globale impact gaat maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

We verzamelen het plastic afval op verschillende locaties in Rotterdam met onder andere communities, scholen en bedrijven. Het afval wordt lokaal omgezet in een fabriek naar bijvoorbeeld Feijenoord-rood, Maas-blauw en Coolsingel-groene verf. Deze verf kunnen we gebruiken voor producten in de buitenruimte zoals bankjes en hekwerk. Mensen gaan zo de waarde zien van plastic en snappen waarom recycling belangrijk is.

Waarom vernieuwend?

Dat plastic afval op het land en in het water een probleem vormt is geen nieuws. Het transformeren van plastic afval naar verf is wel nieuw. Het recyclen van oud en gemixt kunststof naar een nieuw plastic product is een uitdaging doordat het bros is geworden en verschillende plastics moeilijk samen omgesmolten kunnen worden. Met een beetje geluk wordt dit zwerfplastic alleen nog eenmalig gebruikt als bermpaaltje. Door de transformatie naar verf upcyclen we plastic afval naar functioneel product.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Paint design

Doe mee

Organisatie: Refil

Contactpersoon: Casper van der Meer

Wij zoeken

We zoeken samenwerking met lokale communities en scholen voor het verzamelen van plastic. Daarnaast zoeken we samenwerking met specialisten in verfproductie in de regio Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan

Business succes: jong geleerd, oud gedaan!

Startende ondernemers worden persoonlijk begeleid door ervaren Rotterdamse Ondernemers

Bekijk dit plan
Coders at computer

Days of Code

Coding is the skill of the future. During our bootcamp, you will learn to code and build your own projects.

Bekijk dit plan
62

Promocam

Wergevers en Werkzoekende op een unieke manier bijelkaar brengen.

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Bierpapier kopie

PapierLab Rotterdam

Een plek realiseren waar cellulose-houdende reststromen uit Rotterdam e.o. omgezet worden tot waardevolle grondstof voor het maken van papier en karton. In dit PapierLab kunnen mensen verschillende werk en creatieve ervaringen opdoen.

Bekijk dit plan
Logo cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21e-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen.

Bekijk dit plan
Meer plannen