Ontdek › Plan

Rotterdams likkie verf

Aangemaakt: 15 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Wij willen plastic afval gebruiken voor het maken van verf. Verf bestaat in het algemeen uit vier componenten: een bindmiddel, oplosmiddel, pigment en verschillende additieven voor het optimaliseren van eigenschappen. Het bindmiddel is een polymeer, dezelfde familie als kunststoffen.We hebben veelbelovende aanwijzingen gevonden dat bepaalde kunststoffen kunnen worden verwerkt tot verf. Voor het op kleine schaal omzetten van plastic tot verf is een haalbaarheidsstudie nodig. We willen aansluiting vinden met de chemische kennis van de bedrijven uit het Rotterdamse havengebied. Deze kennis combineren we met de kunststof recycling kennis die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan met het ontwikkelen van ons gerecycled 3d printer filament. We willen Rotterdam als koploper van de circulaire economie neerzetten en een waardevol product maken van plastic afval. Het wordt een typisch Rotterdams gebruiksvoorwerp dat lokaal wordt geproduceerd maar globale impact gaat maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

We verzamelen het plastic afval op verschillende locaties in Rotterdam met onder andere communities, scholen en bedrijven. Het afval wordt lokaal omgezet in een fabriek naar bijvoorbeeld Feijenoord-rood, Maas-blauw en Coolsingel-groene verf. Deze verf kunnen we gebruiken voor producten in de buitenruimte zoals bankjes en hekwerk. Mensen gaan zo de waarde zien van plastic en snappen waarom recycling belangrijk is.

Waarom vernieuwend?

Dat plastic afval op het land en in het water een probleem vormt is geen nieuws. Het transformeren van plastic afval naar verf is wel nieuw. Het recyclen van oud en gemixt kunststof naar een nieuw plastic product is een uitdaging doordat het bros is geworden en verschillende plastics moeilijk samen omgesmolten kunnen worden. Met een beetje geluk wordt dit zwerfplastic alleen nog eenmalig gebruikt als bermpaaltje. Door de transformatie naar verf upcyclen we plastic afval naar functioneel product.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Paint design

Doe mee

Organisatie: Refil

Contactpersoon: Casper van der Meer

Wij zoeken

We zoeken samenwerking met lokale communities en scholen voor het verzamelen van plastic. Daarnaast zoeken we samenwerking met specialisten in verfproductie in de regio Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Blue Harvest Nederland

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Bekijk dit plan
London union   dinerama   daytime mezzanine shot 11   credit johnny stephens

VREETjeROT

Een ongebruikte plek in Rotterdam omtoveren tot een unieke eet- en drinkgelegenheid waar streetfood ondernemers hun eten kunnen aanbieden, heel het jaar door.

Bekijk dit plan
Spireaux header7 01

Verse Spirulina productie in het centrum van Rotterdam

Het produceren van verse Spirulina in zelf ontworpen, hoog efficiënte, fotobioreactoren in het oude Tropicana zwembad

Bekijk dit plan
13700146 548350882019941 6436243010701029569 n

Stadse Streekwinkel Rotterdam

De Stadse Streekwinkel combineert de dagelijkse beschikbaarheid en korte afstand tot de consument in de stad met een boerderijwinkel. Het is de plek waar boeren en makers uit de regio zichtbaar en dagelijks toegankelijk worden voor de stedeling.

Bekijk dit plan
T shirt avocado 02

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

Bekijk dit plan
Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
Screen shot 2018 04 24 at 12.53.49 pm

Tweedehands Rotterdam

We fotograferen tweedehands kleding in Rotterdam en bieden deze gezamenlijk aan op een online platform. Met slimme zoek en aanbeveling technieken maken we Tweedehands Rotterdam het betere alternatief voor een uniek modieus uiterlijk.

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen