Ontdek › Plan

Rotterdams likkie verf

Aangemaakt: 15 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Wij willen plastic afval gebruiken voor het maken van verf. Verf bestaat in het algemeen uit vier componenten: een bindmiddel, oplosmiddel, pigment en verschillende additieven voor het optimaliseren van eigenschappen. Het bindmiddel is een polymeer, dezelfde familie als kunststoffen.We hebben veelbelovende aanwijzingen gevonden dat bepaalde kunststoffen kunnen worden verwerkt tot verf. Voor het op kleine schaal omzetten van plastic tot verf is een haalbaarheidsstudie nodig. We willen aansluiting vinden met de chemische kennis van de bedrijven uit het Rotterdamse havengebied. Deze kennis combineren we met de kunststof recycling kennis die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan met het ontwikkelen van ons gerecycled 3d printer filament. We willen Rotterdam als koploper van de circulaire economie neerzetten en een waardevol product maken van plastic afval. Het wordt een typisch Rotterdams gebruiksvoorwerp dat lokaal wordt geproduceerd maar globale impact gaat maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

We verzamelen het plastic afval op verschillende locaties in Rotterdam met onder andere communities, scholen en bedrijven. Het afval wordt lokaal omgezet in een fabriek naar bijvoorbeeld Feijenoord-rood, Maas-blauw en Coolsingel-groene verf. Deze verf kunnen we gebruiken voor producten in de buitenruimte zoals bankjes en hekwerk. Mensen gaan zo de waarde zien van plastic en snappen waarom recycling belangrijk is.

Waarom vernieuwend?

Dat plastic afval op het land en in het water een probleem vormt is geen nieuws. Het transformeren van plastic afval naar verf is wel nieuw. Het recyclen van oud en gemixt kunststof naar een nieuw plastic product is een uitdaging doordat het bros is geworden en verschillende plastics moeilijk samen omgesmolten kunnen worden. Met een beetje geluk wordt dit zwerfplastic alleen nog eenmalig gebruikt als bermpaaltje. Door de transformatie naar verf upcyclen we plastic afval naar functioneel product.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Paint design

Doe mee

Organisatie: Refil

Contactpersoon: Casper van der Meer

Wij zoeken

We zoeken samenwerking met lokale communities en scholen voor het verzamelen van plastic. Daarnaast zoeken we samenwerking met specialisten in verfproductie in de regio Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Blue Harvest Nederland

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Bekijk dit plan
R0 69 600 450 269 tender varen rotterdam

Het water centraal

Breng het water terug en daarmee ook de mogelijkheden om het water te gebruiken. Vissen, zwemmen, varen, zeilen, toerisme, beroepsvaart en alle mogelijkheden die dat te bieden heeft.

Bekijk dit plan
Rotterdamse tegelbakkerij

De Rotterdamse Tegelbakkerij

Dit is onze droom, een echte Rotterdamse tegelbakkerij. Waar we tegels maken van oud stads plastic. Zo maken we de circulaire economie tastbaar, begrijpbaar en praktisch.

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Coders at computer

Days of Code

Coding is the skill of the future. During our bootcamp, you will learn to code and build your own projects.

Bekijk dit plan
Img 0471

Korte keten van bodem tot bord

Direct online producten kopen bij de boer uit jouw regio en afhalen bij een afhaalpunt bij jou in de wijk

Bekijk dit plan
Meer plannen