Ontdek › Plan

Ruimtemissie voor leerlingen

Aangemaakt: 28 januari 2018

Heb hart voor onderwijs

Leerlingen van het Vreewijk Lyceum organiseren en maken hun eigen ruimtereis! Iedereen kan mee doen vanwege de verschillende disciplines.

Al een aantal jaren organiseren wij op het Vreewijk Lyceum (voorheen Calvijn Vreewijk) een ruimtemissie. Wij vinden dit onder andere belangrijk omdat de lucht- en ruimtevaart een onderbelichte beroepsgroep is binnen het onderwijs. Bij dit project zijn de vakken techniek, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, kunst & media en Nederlands betrokken.

Gedurende tien weken zijn de leerlingen uit 3 atheneum in opleiding om een ruimtereis (hierna: de missie) te organiseren. Na een sollicitatie ronde gaan ze in hun eigen groep allerlei opdrachten doen om de missie voor te bereiden. Iedere groep heeft een captain. De captains communiceren met elkaar om ervoor te zorgen dat alles op elkaar blijft afgesteld. Alle schakels moeten immers goed werken om de astronauten uiteindelijk weer veilig op aarde te krijgen. De docenten bewaken het proces. Zij gaan pas helpen als een captain hierom vraagt.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is een vooruitstrevende en technische stad. Lucht- en ruimtevaart is een belangrijke stap naar de toekomst.

Waarom vernieuwend?

Wij zijn de enige school in de regio Rotterdam die een uitgebreid project over lucht- en ruimtevaart aanbieden. Alles wat de leerlingen in de eerste drie jaren van de middelbare school hebben geleerd komt samen in een project. De leerlingen moeten samenwerken, presenteren, organiseren, onderzoeken en nog veel meer.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ruimtereis 2016

Doe mee

Organisatie: Vreewijk Lyceum, een Calvijnschool

Contactpersoon: Femke Wansink

Wij zoeken

Wij zoeken investeerders in onze missie! De leerlingen betalen ons 30,- euro om mee te doen aan de missie. Voorgaande jaren konden we dit bedrag aanvullen met subsidiegelden, maar wij hebben te horen gekregen dat deze niet meer beschikbaar zijn. Aanvullend hebben wij een bedrag van 3500,- euro nodig om een missie kosteloos te kunnen draaien. Wat de missie duurder maakt dan een gemiddelde schoolexcursie is de huur van de Space Expo.

Gerelateerde Plannen

Foto citylab010

The Next School

The Next School organiseert evenementen waar docenten samen met mensen uit de beroepspraktijk een opdracht ontwikkelen voor leerlingen. We matchen docent en professional en begeleiden ze in het ontwikkelen van een goede opdracht.

Bekijk dit plan
Img 0475

Leer- en Veerkracht, in je kracht op school!

Een intensief Integraal meerjarentraject ter bevordering van de mentale veerkracht van leerlingen en leerkrachten.

Bekijk dit plan
Citylab afb

PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAP CKV, ROTTERDAM

Rotterdam is de eerste stad in NL waar docenten ckv en educatoren van culturele instellingen zelf, samen, hun professionalisering gaan versterken.

Bekijk dit plan

Teach de Teacher-blijvend professionaliseren.

Alle leerkrachten, zowel pabo als zittende krijgen een actuele LAB omgeving waarin voldoende ontwikkel- en professionaliserings- en opleidingsmogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor zowel leerlingen als leraren.

Bekijk dit plan
Talkx

TALKX - het sprekend kind- lesmethodiek & event

Kinderen een podium geven om hun belevenissen en bevindingen te leren delen. Volwassenen leren te luisteren naar het verhaal en de stem van het kind.

Bekijk dit plan
Buitenzijde denktank grijs logo vmbo

Livestream community

Leren binnen en buiten de school door drempelloze kennisdeling

Bekijk dit plan
Super schoool

Super Schoool

De ambitie van Super Schoool is om reguliere basisscholen de keuze te bieden een excellente school te worden in het toepassen van de Wet Passend Onderwijs.

Bekijk dit plan
Plaatje city lab

Thuis in Taal

Met Thuis in Taal werken we op o.a. peuterscholen samen met laaggeletterde ouders om overdracht van taalproblemen te voorkomen.

Bekijk dit plan
Meer plannen