Ontdek › Plan

Ruimtemissie voor leerlingen

Aangemaakt: 28 januari 2018

Heb hart voor onderwijs

Leerlingen van het Vreewijk Lyceum organiseren en maken hun eigen ruimtereis! Iedereen kan mee doen vanwege de verschillende disciplines.

Al een aantal jaren organiseren wij op het Vreewijk Lyceum (voorheen Calvijn Vreewijk) een ruimtemissie. Wij vinden dit onder andere belangrijk omdat de lucht- en ruimtevaart een onderbelichte beroepsgroep is binnen het onderwijs. Bij dit project zijn de vakken techniek, natuurkunde, scheikunde, wiskunde, kunst & media en Nederlands betrokken.

Gedurende tien weken zijn de leerlingen uit 3 atheneum in opleiding om een ruimtereis (hierna: de missie) te organiseren. Na een sollicitatie ronde gaan ze in hun eigen groep allerlei opdrachten doen om de missie voor te bereiden. Iedere groep heeft een captain. De captains communiceren met elkaar om ervoor te zorgen dat alles op elkaar blijft afgesteld. Alle schakels moeten immers goed werken om de astronauten uiteindelijk weer veilig op aarde te krijgen. De docenten bewaken het proces. Zij gaan pas helpen als een captain hierom vraagt.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is een vooruitstrevende en technische stad. Lucht- en ruimtevaart is een belangrijke stap naar de toekomst.

Waarom vernieuwend?

Wij zijn de enige school in de regio Rotterdam die een uitgebreid project over lucht- en ruimtevaart aanbieden. Alles wat de leerlingen in de eerste drie jaren van de middelbare school hebben geleerd komt samen in een project. De leerlingen moeten samenwerken, presenteren, organiseren, onderzoeken en nog veel meer.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ruimtereis 2016

Doe mee

Organisatie: Vreewijk Lyceum, een Calvijnschool

Contactpersoon: Femke Wansink

Wij zoeken

Wij zoeken investeerders in onze missie! De leerlingen betalen ons 30,- euro om mee te doen aan de missie. Voorgaande jaren konden we dit bedrag aanvullen met subsidiegelden, maar wij hebben te horen gekregen dat deze niet meer beschikbaar zijn. Aanvullend hebben wij een bedrag van 3500,- euro nodig om een missie kosteloos te kunnen draaien. Wat de missie duurder maakt dan een gemiddelde schoolexcursie is de huur van de Space Expo.

Gerelateerde Plannen

Super schoool

Super Schoool

De ambitie van Super Schoool is om reguliere basisscholen de keuze te bieden een excellente school te worden in het toepassen van de Wet Passend Onderwijs.

Bekijk dit plan
Kleuters

In Ontwikkeling Bedreigde Kleuters (IOBK) 2.0

Het opzetten van een voorziening voor startende kleuters, die door specifiek gedrag nog niet kunnen functioneren in een reguliere kleutergroep. Deze kinderen krijgen een intensieve begeleiding zodat zij wel goed kunnen instromen/functioneren.

Bekijk dit plan
2016 10 13 photo 00000230

ROoster10

Meer jongeren haken af bij het reguliere onderwijs om sociale, emotionele, economische of culturele redenen. ROoster10 is hun huiskamer, luisterend oor en huiswerkbegeleiding.

Bekijk dit plan
Gedije aan de maas green copper

Gedijen aan de Maas

Jongerencoachen in een warme, positieve motiverende omgeving.Natuurlijk opvoeden in een tweede thuishuis.

Bekijk dit plan
Ct 001 ava p1

ConnecTeach010– Hét Rotterdamse lerarenplatform

ConnecTeach010 is een online en offline platform voor de Rotterdamse leerkracht. ConnecTeach010 brengt leerkrachten van VVE tot WO met elkaar in verbinding zonder tussenkomst van besturen.

Bekijk dit plan
Perpetual plastic

Perpetual Plastic 010

Waar lespakketten vaak in de schoolbanken blijven hangen willen wij de eerste interactieve recycle-les-machines in de klassen van Rotterdam introduceren zodat Rotterdams plastic afval een bron wordt voor een nieuwe ding.

Bekijk dit plan
Hetadviesbureau small

Het Adviesbureau.

Leerlingen uit de onderbouw van het HAVO/VWO van scholen in Rotterdam gaan werken als onderzoekers en ontwerpers voor echte opdrachtgevers.

Bekijk dit plan
Shutterstock 113457850

ONDERWIJSLAB & TALENTSCOUTPROGRAMMA

Het realiseren van een voltijds onderwijsvoorziening voor hoog-intelligente én hoog-sensitieve leerlingen, waarbij de school op een innovatieve manier als onderwijslab en talentscoutprogramma wordt ingericht.

Bekijk dit plan
Meer plannen