Ontdek › Plan

Scoot in de buurt

Aangemaakt: 15 mei 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Het begeleiden en stimuleren van scootmobielgebruik door mensen met mobiliteitsproblemen

Ons project ‘De BuurtScoot’ geeft minder eenzaamheid en meer zelfredzaamheid voor Rotterdammers met een beperkte mobiliteit. Eindelijk een concrete oplossing voor activering buitenshuis. Aanleiding: Mobiliteits-oplossingen zijn te vaak en te veel gericht op individuele problemen en individuele voorzieningen. Voor activering biedt deze aanpak te weinig oplossingen tegen te hoge kosten, vandaar ‘De Buurtscoot’.

Wat doet ‘De BuurtScoot’: De Buurtscoot activeert en brengt samen op buurtniveau. Het delen en tijdelijk verhuren van scootmobiel; als men niet geïndiceerd is
Wie is er bij gebaat: Ouderen en tijdelijke minder mobiele en kwetsbare Rotterdammers.Vrijwilligers die deze service begeleiden ontwikkelen zich, er is talentscouting voor sociaal en technische vaardigheden. Opstap richting werk:Het begeleiden van Scootmobiel gebruik;onderhoud en in bedrijf houden van scootmobielen; Het ophalen en brengen van scootmobielen; per buurt (10+ duizend) is 15k startgeld nodig.

Waarom goed voor Rotterdam?

In Rotterdam zijn er veel winkels, zorgorganisaties die via algemene vergoedingen hulpmiddelen aanleveren. Voor minima groepen en mensen die in een huis wonen waar je een scootmobiel niet kan stallen is dit niet mogelijk. Wij stimuleren mee het in eigen buurt blijven wonen en buurtbewoners te koppelen aan minder mobiele inwoners. Rotterdam kan hierin voorop lopen omdat het landelijk in geen enkele stad naar een duurzaam aanbod in georganiseerd: dus nu wel met en voor Rotterdammers.

Waarom vernieuwend?

Het is een project dicht bij de Rotterdammers en signalen en behoefte aan steun kan hiermee in buurten worden opgevangen. Het geeft ook lokale werkgelegenheid en lerenstages voor werkzoekenden. Het sluit aan op participeren in de eigen wijk en preventief werken: vallen, geen zorgafhankelijkheid, dure inzet zorgmiddelen te voorkomen. Nergens in NL is dit actief en zijn er voldoende best practices in R'dam om het in alle wijken te bestendigen: voor en door Rotterdammers! Zorgen dat en niet voor!!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Scoot rotterdam

Doe mee

Organisatie: Wilskracht Werkt

Contactpersoon: Sikko Bakker

Wij zoeken

Het vinden van netwerken in de wijk voor vrijwilligers en punten waar de buurtscoot kan worden onderhouden, uitgeleend en instructie kan plaatsvinden.

Gerelateerde Plannen

Rvh utrecht 1384 citylab

De Buur(t)tafel in Rotterdam

De Buur(t)tafel© is een platform voor sociale eetinitiatieven met als doel meer verbinding te creëren in Rotterdam. Via Buur(t)tafel en de bijbehorende website met reserveringssysteem vinden wijkbewoners het eetinitiatief bij hen in de buurt.

Bekijk dit plan
Detoffekatert

De Toffe Katert

Wij bieden een dagbestedingsplek aan mét katten! Deze laagdrempelige dagbesteding bieden wij aan kwetsbare Rotterdammers, waaronder mensen met een psychiatrische stoornis, maar ook voor buurtbewoners.

Bekijk dit plan

Op eigenkracht naar een betere toekomst

Doorbreken van isolement, zelfredzaamheid, en bruggen slaan tussen ouderen en jongeren

Bekijk dit plan
Logo dijkhuis

Het Dijkhuis

Het Dijkhuis doorbreekt het isolement en de eenzaamheid van kwetsbare mensen. Wij betrekken ouderen bij ons Moeder & Kindhuis, een 24uurs opvang voor kwetsbare zwangere vrouwen en moeders met kinderen. Een win-win situatie voor jong en oud!

Bekijk dit plan
Dsci0358

RoadTour Next Economy

Inspireren, motiveren om te leren participeren dmv de Sustainable Development Goals en the Roadmap Next Economy

Bekijk dit plan
Depositphotos 24185955 stockillustratie koorzang

Popkoor PLUS!

een spetterend popkoor van statushouders PLUS enthousiaste Nederlanders, die daar graag aan meedoen en een handje bij helpen.

Bekijk dit plan
Citylab010 praatjesmaker

De Praatjesmaker

Het doel is het verminderen en voorkomen van eenzaamheid of sociaal isolement door middel van gezelligheid on demand.

Bekijk dit plan
Meer plannen