Ontdek › Plan

Scoot in de buurt

Aangemaakt: 15 mei 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Het begeleiden en stimuleren van scootmobielgebruik door mensen met mobiliteitsproblemen

Ons project ‘De BuurtScoot’ geeft minder eenzaamheid en meer zelfredzaamheid voor Rotterdammers met een beperkte mobiliteit. Eindelijk een concrete oplossing voor activering buitenshuis. Aanleiding: Mobiliteits-oplossingen zijn te vaak en te veel gericht op individuele problemen en individuele voorzieningen. Voor activering biedt deze aanpak te weinig oplossingen tegen te hoge kosten, vandaar ‘De Buurtscoot’.

Wat doet ‘De BuurtScoot’: De Buurtscoot activeert en brengt samen op buurtniveau. Het delen en tijdelijk verhuren van scootmobiel; als men niet geïndiceerd is
Wie is er bij gebaat: Ouderen en tijdelijke minder mobiele en kwetsbare Rotterdammers.Vrijwilligers die deze service begeleiden ontwikkelen zich, er is talentscouting voor sociaal en technische vaardigheden. Opstap richting werk:Het begeleiden van Scootmobiel gebruik;onderhoud en in bedrijf houden van scootmobielen; Het ophalen en brengen van scootmobielen; per buurt (10+ duizend) is 15k startgeld nodig.

Waarom goed voor Rotterdam?

In Rotterdam zijn er veel winkels, zorgorganisaties die via algemene vergoedingen hulpmiddelen aanleveren. Voor minima groepen en mensen die in een huis wonen waar je een scootmobiel niet kan stallen is dit niet mogelijk. Wij stimuleren mee het in eigen buurt blijven wonen en buurtbewoners te koppelen aan minder mobiele inwoners. Rotterdam kan hierin voorop lopen omdat het landelijk in geen enkele stad naar een duurzaam aanbod in georganiseerd: dus nu wel met en voor Rotterdammers.

Waarom vernieuwend?

Het is een project dicht bij de Rotterdammers en signalen en behoefte aan steun kan hiermee in buurten worden opgevangen. Het geeft ook lokale werkgelegenheid en lerenstages voor werkzoekenden. Het sluit aan op participeren in de eigen wijk en preventief werken: vallen, geen zorgafhankelijkheid, dure inzet zorgmiddelen te voorkomen. Nergens in NL is dit actief en zijn er voldoende best practices in R'dam om het in alle wijken te bestendigen: voor en door Rotterdammers! Zorgen dat en niet voor!!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Scoot rotterdam

Doe mee

Organisatie: Wilskracht Werkt

Contactpersoon: Sikko Bakker

Wij zoeken

Het vinden van netwerken in de wijk voor vrijwilligers en punten waar de buurtscoot kan worden onderhouden, uitgeleend en instructie kan plaatsvinden.

Gerelateerde Plannen

Syncvr maasstad vpk

SyncVR Rotterdam

SyncVR is een virtual reality (VR) systeem dat door middel van unieke, fysiek gezamenlijke ervaringen waardevolle connecties schept tussen Rotterdamse patiënten en hun familie en naasten.

Bekijk dit plan

uitgaansgelegenheid voor door mindervaliden

Niet bestaande en waar enorme behoefte aan is door dit doelgroep

Bekijk dit plan
20170526 211003

MIndfulness voor mensen met LVB

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bekijk dit plan
Rvh foodfestival alkmaar 9547

heelroffakookt

Alle Rotterdamse sociale eetinitiatieven koken samen voor de stad. Heel roffa kookt is voor iedereen: alle Rotterdammer eten hier samen en ontmoeten elkaar

Bekijk dit plan
1 img 6227

Jan van der Ploeg meets Piet Roovers

Het project behelst de realisatie van een creatief centrum in het Jan van der Ploeghuis waarbij de culturele ontmoeting van bewoners, omwonenden en oudere kunstenaars centraal staat

Bekijk dit plan
Rvh utrecht 1384 citylab

De Buur(t)tafel in Rotterdam

De Buur(t)tafel© is een platform voor sociale eetinitiatieven met als doel meer verbinding te creëren in Rotterdam. Via Buur(t)tafel en de bijbehorende website met reserveringssysteem vinden wijkbewoners het eetinitiatief bij hen in de buurt.

Bekijk dit plan

Op eigenkracht naar een betere toekomst

Doorbreken van isolement, zelfredzaamheid, en bruggen slaan tussen ouderen en jongeren

Bekijk dit plan
Meer plannen