Ontdek › Plan

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Aangemaakt: 21 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Op 1 juli 2017 sluiten de kolencentrales Maasvlakte I & II. Nu moet die laatste nog dicht. Wij - Rotterdammers verenigd in een burgerbeweging "Rotterdams Klimaat Initiatief" werken aan sluiting van kolencentrale MPP3 (Uniper). Klinkt dit te ludiek? Die sluiting is zéér nodig!

Alle Rotterdammers zijn hierbij gebaat: voor een gezondere bevolking (luchtkwaliteit) en een duurzame leefomgeving. Onze stad ligt praktisch aan zee: laten we er voor zorgen dat we ook in Rotterdam de klimaatdoelstellingen halen & onze droge voeten houden door die vervuiler op de Maasvlakte zo snel mogelijk te sluiten.

Bovenstaande methode kan best succesvol zijn. In Amsterdam loopt 'n crowdfunding om geld in te zamelen om de centrale te sluiten. Financiers Triodosbank, Stichting Doen en Vandebron hebben 'n bedrag toegezegd om de Hemwegcentrale dicht te krijgen. Het Rijk heeft al 926 miljoen euro betaald om de R'damse centrales te "vergroenen": zij kan dus mooi onze cofinancier worden!

Waarom goed voor Rotterdam?

Een schone stad die op de toekomst is voorbereid gaat alle Rotterdammers aan. Daar dragen wij - als Rotterdams burgerinitiatief - aan bij. We houden van onze stad en willen dat R'dam een voorbeeldstad is.

Per 1 juli 2018 willen we ze dicht hebben & gaan we met alle Rotterdammers een feestje geven en nadenken over herbestemming....'n Klimhal? Lasergaming? Poptempel? Heeft iemand een leuk plan hiervoor?

Waarom vernieuwend?

De sluiting zal een volgende stap zijn in het toekomstbestendig maken van de haven. Nog nooit hebben burgers ervoor gezorgd dat een kolencentrale definitief gesloten is. Laten wij daar een start in maken!

Citylab010 is bedoeld om ideeën met een publiek doel te financieren. Die kolencentrale kán niet nog jarenlang CO2 uitstoten en onze lucht vervuilen. De sluiting van de laatste centrale op de Maasvlakte versnellen is daarom een prachtig project voor Citylab010, voor 'n toekomstbestendige stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

 1x 1

Doe mee

Organisatie: Rotterdams Klimaat Initiatief

Contactpersoon: Vatan Hüzeir

Wij zoeken

Cofinanciers
Burgers die met ons mee actie voeren
Experts in het sluiten en herbestemmen van kolencentrales
Een link naar Henny van der Most

Gerelateerde Plannen

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
2016 09 16 12.44.44

Dakgaard

Het beheren van de boomgaard op het dak van het treinstation Hofplein met bijenstand en compostwormenboerdeij.

Bekijk dit plan

de daksluis

hemelwater overlast met alle gevolgen daarvan in Rotterdam te verminderen

Bekijk dit plan
A west

ZOOMDAK GROEN

We gaan het Zoomdak vergroenen met en door bewoners. Zo wordt het dak een fijne groene plek om te gebruiken voor de buurt.

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Slow mill wake

Duurzame oevers

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Bekijk dit plan
Picture1

HEXAPOT, Angles make the difference

Milieuvriendelijk, Efficiënt ontwerp en Economie

Bekijk dit plan
Logo makkiebike

MakkieBike

Bij MakkieBike lease je een fiets. Zo ben je altijd voorzien van een fiets voor een laag bedrag per maand, inclusief reparaties!

Bekijk dit plan
Meer plannen