Ontdek › Plan

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Aangemaakt: 21 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Op 1 juli 2017 sluiten de kolencentrales Maasvlakte I & II. Nu moet die laatste nog dicht. Wij - Rotterdammers verenigd in een burgerbeweging "Rotterdams Klimaat Initiatief" werken aan sluiting van kolencentrale MPP3 (Uniper). Klinkt dit te ludiek? Die sluiting is zéér nodig!

Alle Rotterdammers zijn hierbij gebaat: voor een gezondere bevolking (luchtkwaliteit) en een duurzame leefomgeving. Onze stad ligt praktisch aan zee: laten we er voor zorgen dat we ook in Rotterdam de klimaatdoelstellingen halen & onze droge voeten houden door die vervuiler op de Maasvlakte zo snel mogelijk te sluiten.

Bovenstaande methode kan best succesvol zijn. In Amsterdam loopt 'n crowdfunding om geld in te zamelen om de centrale te sluiten. Financiers Triodosbank, Stichting Doen en Vandebron hebben 'n bedrag toegezegd om de Hemwegcentrale dicht te krijgen. Het Rijk heeft al 926 miljoen euro betaald om de R'damse centrales te "vergroenen": zij kan dus mooi onze cofinancier worden!

Waarom goed voor Rotterdam?

Een schone stad die op de toekomst is voorbereid gaat alle Rotterdammers aan. Daar dragen wij - als Rotterdams burgerinitiatief - aan bij. We houden van onze stad en willen dat R'dam een voorbeeldstad is.

Per 1 juli 2018 willen we ze dicht hebben & gaan we met alle Rotterdammers een feestje geven en nadenken over herbestemming....'n Klimhal? Lasergaming? Poptempel? Heeft iemand een leuk plan hiervoor?

Waarom vernieuwend?

De sluiting zal een volgende stap zijn in het toekomstbestendig maken van de haven. Nog nooit hebben burgers ervoor gezorgd dat een kolencentrale definitief gesloten is. Laten wij daar een start in maken!

Citylab010 is bedoeld om ideeën met een publiek doel te financieren. Die kolencentrale kán niet nog jarenlang CO2 uitstoten en onze lucht vervuilen. De sluiting van de laatste centrale op de Maasvlakte versnellen is daarom een prachtig project voor Citylab010, voor 'n toekomstbestendige stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

 1x 1

Doe mee

Organisatie: Rotterdams Klimaat Initiatief

Contactpersoon: Vatan Hüzeir

Wij zoeken

Cofinanciers
Burgers die met ons mee actie voeren
Experts in het sluiten en herbestemmen van kolencentrales
Een link naar Henny van der Most

Gerelateerde Plannen

Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
Logo get rid

"Get Rid" organiseert: "Homey"

Get Rid blaast gebruikte materialen een nieuw leven in.

Bekijk dit plan
2016 09 16 12.44.44

Dakgaard

Het beheren van de boomgaard op het dak van het treinstation Hofplein met bijenstand en compostwormenboerdeij.

Bekijk dit plan
Bag

Fruitleather Rotterdam.

Gebruikt fruitafval voor een goedkoper en milieuvriendelijk alternatief in de leerindustrie.

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Meer plannen