Ontdek › Plan

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Aangemaakt: 21 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Op 1 juli 2017 sluiten de kolencentrales Maasvlakte I & II. Nu moet die laatste nog dicht. Wij - Rotterdammers verenigd in een burgerbeweging "Rotterdams Klimaat Initiatief" werken aan sluiting van kolencentrale MPP3 (Uniper). Klinkt dit te ludiek? Die sluiting is zéér nodig!

Alle Rotterdammers zijn hierbij gebaat: voor een gezondere bevolking (luchtkwaliteit) en een duurzame leefomgeving. Onze stad ligt praktisch aan zee: laten we er voor zorgen dat we ook in Rotterdam de klimaatdoelstellingen halen & onze droge voeten houden door die vervuiler op de Maasvlakte zo snel mogelijk te sluiten.

Bovenstaande methode kan best succesvol zijn. In Amsterdam loopt 'n crowdfunding om geld in te zamelen om de centrale te sluiten. Financiers Triodosbank, Stichting Doen en Vandebron hebben 'n bedrag toegezegd om de Hemwegcentrale dicht te krijgen. Het Rijk heeft al 926 miljoen euro betaald om de R'damse centrales te "vergroenen": zij kan dus mooi onze cofinancier worden!

Waarom goed voor Rotterdam?

Een schone stad die op de toekomst is voorbereid gaat alle Rotterdammers aan. Daar dragen wij - als Rotterdams burgerinitiatief - aan bij. We houden van onze stad en willen dat R'dam een voorbeeldstad is.

Per 1 juli 2018 willen we ze dicht hebben & gaan we met alle Rotterdammers een feestje geven en nadenken over herbestemming....'n Klimhal? Lasergaming? Poptempel? Heeft iemand een leuk plan hiervoor?

Waarom vernieuwend?

De sluiting zal een volgende stap zijn in het toekomstbestendig maken van de haven. Nog nooit hebben burgers ervoor gezorgd dat een kolencentrale definitief gesloten is. Laten wij daar een start in maken!

Citylab010 is bedoeld om ideeën met een publiek doel te financieren. Die kolencentrale kán niet nog jarenlang CO2 uitstoten en onze lucht vervuilen. De sluiting van de laatste centrale op de Maasvlakte versnellen is daarom een prachtig project voor Citylab010, voor 'n toekomstbestendige stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

 1x 1

Doe mee

Organisatie: Rotterdams Klimaat Initiatief

Contactpersoon: Vatan Hüzeir

Wij zoeken

Cofinanciers
Burgers die met ons mee actie voeren
Experts in het sluiten en herbestemmen van kolencentrales
Een link naar Henny van der Most

Gerelateerde Plannen

Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Armoede kinderen e1449100904908

Suspended Rotterdam

Participatie 2.0, verdeling van kapitaal en waste tegen gaan

Bekijk dit plan
Mtm knikkertegel 16 9slide

PlasticLabs

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Bekijk dit plan
Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
Dsc 7059

serVies

Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Rotterdamplasticfree

RotterdamPlasticfree

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Bekijk dit plan
Meer plannen