Ontdek › Plan

Smart port, meiden aan boord

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Heb hart voor onderwijs

Wij stimuleren meiden te kiezen voor een carrière in de Rotterdamse haven en industrie. Dit doen we met een magazine vol rolmodellen, voor en door meiden, de "Havenskills"-netwerktraining en praktijkbezoeken.

Uit onze gesprekken met havenbedrijven bleek dat zij mensen nodig hebben die bij binnenkomst beschikken over de specifieke kennis die het werken in de haven vereist. Vanwege de hectiek van het werk en de enorme kosten wanneer fouten worden gemaakt, is er vrijwel nooit de mogelijkheid om iemand ‘on the job’ die kennis op te laten doen. Daarom raadden zij ons aan ons met een volgend initiatief specifiek te richten op meiden die de keuze voor een opleiding nog moeten maken. In de praktijk betekent dat meiden in de leeftijd van circa 15-25 jaar. In het project “Smart port, meiden aan boord” willen wij, naast de productie en verspreiding van een magazine, daadwerkelijk aan de slag met meiden om hen te laten ontdekken wat zij met hun talenten in de haven kunnen, en versterken wij hun netwerkvaardigheden. Tot slot willen wij hen middels bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken en inspiratiesessies met belangrijke havennetwerken een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van de Rotterdamse haven.

Waarom goed voor Rotterdam?

Smart port, meiden aan boord draagt op de middellange en lange termijn bij aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid en dreigende personeelstekorten in de haven en industrie richting 2030: Wij investeren nu in duurzame arbeidsperspectieven voor straks.

Waarom vernieuwend?

• Het enige Rotterdamse initiatief dat zich richt op studie- en beroepskeuze specifiek voor meiden richting de haven en industrie
• Het enige Rotterdamse initiatief dat tegelijkertijd inzet op talentontwikkeling en bewustwording van de mate waarin meiden zich laten beïnvloeden door traditionele rolpatronen ten aanzien van werk.
• Een inspiratiemagazine voor en door meiden, training en praktijkbezoeken, specifiek voor de sector haven gecombineerd in 1 project

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

1218 rotterdam marketing

Doe mee

Organisatie: Dona Daria

Contactpersoon: Carola Dogan / Patricia Ooms

Wij zoeken

Financiële middelen om uitvoering te kunnen geven aan dit innovatieve plan. Ook zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste bedrijven in de haven en industrie, die graag de samenwerking met ons aangaan om meiden te inspireren tot een carrière in deze kansrijke, boeiende sector.

Gerelateerde Plannen

Img 6344

"Maak nieuwsgierig onderwijs"

Een nieuw onderwijsconcept. Binnen -en buitenschools worden nieuwe kennis en vaardigheden gekoppeld aan innovatie op alle gebieden

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
2016 10 13 photo 00000230

ROoster10

Meer jongeren haken af bij het reguliere onderwijs om sociale, emotionele, economische of culturele redenen. ROoster10 is hun huiskamer, luisterend oor en huiswerkbegeleiding.

Bekijk dit plan
Foto citylab010

The Next School

The Next School organiseert evenementen waar docenten samen met mensen uit de beroepspraktijk een opdracht ontwikkelen voor leerlingen. We matchen docent en professional en begeleiden ze in het ontwikkelen van een goede opdracht.

Bekijk dit plan
Coolll

COOLLL (werknaam)

Experimentele vaardigheden en techniek voor VO-leerlingen. Serieus werk maken van verbinding van VO- en PO-scholen, inhoudelijke aanbieders, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Bekijk dit plan
Ms 1op1 coaching challengesports 1793

Time-out, Rebound!

Schooluitval voorkomen d.m.v. van een Time-Out Traject voor leerlingen van Rotterdamse MBO Startcolleges en voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan
Artikel ad 20 maart 2018

Spel-IQoké-activiteiten voor (hoog) begaafde kinderen!

Spelactiviteiten voor (hoog) begaafde kinderen en hun familie met uitleen uitdagende spellen en boeken rondom thema hoogbegaafdheid in combinatie met ontmoetingen voor de ouders.

Bekijk dit plan
Img 2268

Gedijen aan de Maas

Jongerencoachen in een warme, positieve motiverende omgeving.Natuurlijk opvoeden in een tweede thuishuis.

Bekijk dit plan
Meer plannen