Ontdek › Plan

Smart port, meiden aan boord

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Heb hart voor onderwijs

Wij stimuleren meiden te kiezen voor een carrière in de Rotterdamse haven en industrie. Dit doen we met een magazine vol rolmodellen, voor en door meiden, de "Havenskills"-netwerktraining en praktijkbezoeken.

Uit onze gesprekken met havenbedrijven bleek dat zij mensen nodig hebben die bij binnenkomst beschikken over de specifieke kennis die het werken in de haven vereist. Vanwege de hectiek van het werk en de enorme kosten wanneer fouten worden gemaakt, is er vrijwel nooit de mogelijkheid om iemand ‘on the job’ die kennis op te laten doen. Daarom raadden zij ons aan ons met een volgend initiatief specifiek te richten op meiden die de keuze voor een opleiding nog moeten maken. In de praktijk betekent dat meiden in de leeftijd van circa 15-25 jaar. In het project “Smart port, meiden aan boord” willen wij, naast de productie en verspreiding van een magazine, daadwerkelijk aan de slag met meiden om hen te laten ontdekken wat zij met hun talenten in de haven kunnen, en versterken wij hun netwerkvaardigheden. Tot slot willen wij hen middels bedrijfsbezoeken, schoolbezoeken en inspiratiesessies met belangrijke havennetwerken een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van de Rotterdamse haven.

Waarom goed voor Rotterdam?

Smart port, meiden aan boord draagt op de middellange en lange termijn bij aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid en dreigende personeelstekorten in de haven en industrie richting 2030: Wij investeren nu in duurzame arbeidsperspectieven voor straks.

Waarom vernieuwend?

• Het enige Rotterdamse initiatief dat zich richt op studie- en beroepskeuze specifiek voor meiden richting de haven en industrie
• Het enige Rotterdamse initiatief dat tegelijkertijd inzet op talentontwikkeling en bewustwording van de mate waarin meiden zich laten beïnvloeden door traditionele rolpatronen ten aanzien van werk.
• Een inspiratiemagazine voor en door meiden, training en praktijkbezoeken, specifiek voor de sector haven gecombineerd in 1 project

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

1218 rotterdam marketing

Doe mee

Organisatie: Dona Daria

Contactpersoon: Carola Dogan / Patricia Ooms

Wij zoeken

Financiële middelen om uitvoering te kunnen geven aan dit innovatieve plan. Ook zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste bedrijven in de haven en industrie, die graag de samenwerking met ons aangaan om meiden te inspireren tot een carrière in deze kansrijke, boeiende sector.

Gerelateerde Plannen

Nao %282%29

Nao nou! Een robot in de kleuterklas.

Een robot kan een leerkracht niet vervangen, wel ondersteunen. Wij maken een robotdidactiek voor kleuters en een simpele manier om de robot aan te sturen.

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
Logo2 meesterlijk

Meesterlijk Rotterdam

Vakmanschap in Onderwijs! voor een betere aansluiting op het beroepsveld.

Bekijk dit plan
Edu logo citylab

Het Rotterdamse sociale innovatie & educatie platform

Futureskills is een platform dat lespakketten (modules) en workshops ontwikkelt. Futureskills ontwikkelt deze educatieve programma’s rondom de vierde industriële revolutie.

Bekijk dit plan
Citylab 2018

Huiswerkbegeleiding en sporten in samenwerking

Ouders / buurtbewoners worden in samenwerking met de Valentijnschool en SportSchool010 opgeleid tot huiswerkbegeleider van basisschoolkinderen. Huiswerk maken en sporten m.m.v. ouders zelf!

Bekijk dit plan
Bars.00 08 53 03.still061

Niet mijn schuld!

Rondom de korte documentaire ‘BARS’ zetten wij een educatief project op waarmee wij jongeren bereiken die zich binnen de zogenaamde schuld risicogroep bevinden of zich daarin dreigen te begeven.

Bekijk dit plan

BuurtBizKids

In BuurtBizKids leren basisschoolkinderen hun mening te vormen en te uiten en gaan de dialoog aan met elkaar en buurtbewoners.

Bekijk dit plan
Meer plannen