Ontdek › Plan

Sparkjes aan de Soetendaalseweg

Subsidie toegekend € 49.000,00

Aangemaakt: 17 april 2017

Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten

Stoepparkjes of Sparkjes zijn multifunctionele parkmeubels die bewoners verleiden om de deuren te openen en samen buiten te leven!

Bewoners van de Soetendaalseweg hebben in twee bewonersavonden samengewerkt om tot een innovatief plan voor de straat te komen. Hieruit is een nieuw idee ontstaan: het Sparkje! Sparkjes bieden ruimte om samen buiten te leven, te eten en te spelen. Ze vergroenen de straat met planten in bakken.

Elk Sparkje is uniek ontworpen en vervult een aantal functies. Er zijn sleuven in aangebracht waarin fietsen geparkeerd kunnen worden. Onder de overkapping van een Sparkje kun je schuilen voor een bui. Het regenwater stroomt van het dakje in een regenton voor algemeen gebruik.

In een Sparkje zit een fonteintje waaruit water gedronken kan worden. Ook kan een buurt-compostbak worden opgenomen. Door de aanwezigheid van een wifispot kan een Sparkjes dienen als flexwerkplek.

We willen in eerste instantie vier Sparkjes bouwen. Deze zullen, samen met de groenplannen zoals de gemeente die met de straat besproken heeft, een totaalcompositie vormen.

De Sparkjes brengen zo het leven naar buiten!

Waarom goed voor Rotterdam?

De Sparkjes aan de Soetendaalseweg zijn een experiment dat, bij welslagen, op elke stoep in Rotterdam kan worden ingezet om een straat te verlevendigen. De Sparkjes zullen bewoners verleiden hun voordeuren te openen en naar buiten te gaan. Ze zullen hierdoor een leefbare stoep en straat opleveren.

Sparkjes sluiten aan bij de waarden van de Gemeente Rotterdam. Ze bevorderen het samen buiten leven, zijn gastvrij en kindvriendelijk, groen, duurzaam, en klimaatbestendig.

Waarom vernieuwend?

Sparkjes combineren een groot aantal functies in één relatief kleine ingreep. Het combineren van vele functies in één stoepmeubel is iets wat je in Rotterdam nog niet ziet. Ze verleiden Rotterdammers om de ramen en deuren te openen en samen te leven in de openbare ruimte.

Sparkjes geven op originele wijze antwoord op de uitdagingen van deze tijd: van het samen leven in de stad tot duurzaamheid, van flexwerk tot regenwateropvang.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sparkjes soetendaalseweg

Doe mee

Contactpersoon: Berend Katz

Wij zoeken

We verwelkomen iedereen die met dit project wil meedenken of doen! Door bijeenkomsten te organiseren in de straat proberen we zoveel mogelijk bewoners bij het plan te betrekken.
Daarnaast zijn we opzoek naar lokale partijen die willen helpen de Sparkjes te produceren.

Vanuit de Gemeente hopen we advies en financiële steun te krijgen om het project te doen slagen.

Gerelateerde Plannen

20160921 schets

Een leefstoep voor de Ruilstraat

Een levendige stoep, en openheid en kwaliteit in de gevels van de Ruilstraat. Met relatief kleine fysieke ingrepen op het snijpunt van gevel en straat, bereiken we een tijdens de experimentperiode een groot effect op ruimtelijk en sociaal gebied.

Bekijk dit plan
Donarpad sfeerbeeld klein

KAAPSE BUURTPADEN

Het Freijapad en Donarpad moeten veranderen van een doorsteek voor auto’s en bestelbusjes naar buurtpleintjes. Groene paden waar bewoners en passanten kunnen vertoeven, recreëren, spelen, ontspannen en waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bekijk dit plan
2016 10 07 droomstraat willebrordusstraat hunk design8

Urban jungle playground

In de Willebrordusstraat zullen 5 parkeerplaatsen tijdelijk een andere invulling krijgen.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 04 06 om 12.12.48

Toekomstvisie Blommersdijkselaan

Als bewoners van de Blommersdijkselaan ontwikkelen we een toekomstvisie voor de straat

Bekijk dit plan
Img 7921

Rondje Rechthuislaan

Samen met kinderen, bewoners en ondernemers een tijdelijk en inrichtingselement te bedenken voor de Rechthuislaan. Een ‘podium’ dat mensen uitnodigt tot ontmoeten en een plek biedt voor het organiseren van buurtactiviteiten.

Bekijk dit plan
Front droomstraat

Vrijstraat Hoogland

Ontwerpend onderzoek naar een toekomst voor dit stukje Hooglandstraat als experiment. De bewoners testen inrichtingsvarianten.

Bekijk dit plan
Assendelftplein droomplein

Assendelftplein: spelen, ontmoeten, bewegen

Meer groen, avonuurlijk spelen en elkaar ontmoeten op het Assendelftplein. Daar gaan we voor! Dit grote plein is een unieke plek in Kralingen die niet ten volle wordt benut. Bewoners willen met behulp van CityLab010 daar verandering in brengen.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 04 06 om 17.04.46

Droomstraat Kettingstraat

Deelname aan het project Droomstraten

Bekijk dit plan
Meer plannen