Ontdek › Plan

SPOT (Speelplek Participatieve Ontwerp Toolkit)

Subsidie toegekend € 12.000,00

Aangemaakt: 29 mei 2018

Sport beweegt Rotterdam

SPOT is er voor alle Rotterdamse kinderen die behoefte hebben aan meer gevarieerde speelplekken. De toolkit bevat ontwerpuitdagingen waarmee kinderen en begeleiders bestaande speelplekken voor iedereen uitdagend kunnen maken.

De variatie die Rotterdam kan bieden op openbare speelplekken is praktisch beperkt als het gaat om permanente ontwerpoplossingen voor speelplekken. Het is kostbaar en moet ook na 15 jaar nog overeind staan. Al met al leidt dat tot speelplekken die beperkt zijn in de speeltoestellen die het biedt. En dat terwijl we er juist van overtuigd zijn dat kinderen vaker buiten zouden spelen als er meer spannende en gevarieerde plekken daarvoor zouden zijn.

Wat als we niet de speeltoestellen zelf gaan herontwerpen, maar juist méér halen uit de bestaande toestellen? Door juist te werken op basis van tijdelijke aanpassingen van speelplekken, kunnen we wél de gewenste variatie bereiken. En dan bedoelen we niet een leuk eenmalig evenement. Het wordt een unieke toolkit die een vaste plek krijgt op scholen, Duimdrop en buurthuizen door de hele stad. Met de unieke SPOT toolkit kunnen docenten, jeugd- en welzijnswerkers kinderen stimuleren om bestaande speelplekken weer uitdagend te maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

‘Kinderen die buiten spelen ontwikkelen zich gezonder, slimmer en socialer. Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook onmisbaar voor de persoonlijke ontwikkeling’ (Speelvisie Rotterdam). Met name in Rotterdamse wijken met een lage sociaal-economische status, denken we een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een gevarieerder en uitdagender aanbod op dit gebied door de kinderen (weer) in contact te brengen met hun creatieve zelfvertrouwen en vindingrijke mindset.

Waarom vernieuwend?

Anders dan bij eenmalige evenementen, biedt deze aanpak een verduurzaming van de methode. Door het in een vroeg stadium betrekken van lokale partijen willen we de toolkit inbedden in bestaande buurtactiviteiten. Ook denken we Stadsbeheer te kunnen inspireren met deze nieuwe mindset, gericht op wijkbewoners in verbinding brengen met de openbare ruimte op een duurzame manier.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Spot tijdelijk logo def

Doe mee

Organisatie: Playspace

Contactpersoon: Bruno Setola

Wij zoeken

Het inzetten van participatieve ontwerpmethodes op speelplekken is een intiaitief van Playspace. We zoeken zowel subsidie voor het bijdragen aan de kosten van dit initiatief als partijen die willen meewerken aan het testen en helpen ontwikkelen van een goed werkende toolkit.

We willen Rotterdamse partijen laten aanhaken die cruciaal zijn voor het laten slagen van het initiatief:

- Basisscholen: Zoals reeds benaderde scholen als Blijberg die reeds hebben toegezegd om op hun school een SPOT sessie te organiseren, omdat hun drie bestaande speelplaatsen niet genoeg tot gevarieerd spel uitnodigen.

- Buitenschoolse Opvang: We willen een samenwerking aangaan met Hutspot, die vernieuwend bezig zijn met speelplekken en ook een ingang zijn tot basisscholen.

- Buurthuizen: Zoals Het Wijkpaleis dat het ‘maken’ door jonge kinderen stimuleert met eigen werkplaatsen en binnenkort hun eigen besloten speeltuin (bij verhuizing naar voormalige Eloutschool gebouw) die voor testen zeer geschikt is.

- Jongerenwerk: Zoals Stedelijk Team Jongerenwerk (JOZ/STJ) in Bospolder-Tussendijken die bijvoorbeeld het Driehoeksplein weer tot veilige en aantrekkelijke speel- en ontmoetingsplek wil maken.

Bij het testen op locatie hebben de partners (zoals schoolbestuur) de regie waar het draait om veiligheid en privacy. Denk aan BHV’ers en afspraken over het vastleggen van testsessies in foto/video).

Gerelateerde Plannen

01 logo

De Doorlopert - uitdagende sportroutes

De ‘DooRlopert’ is een initiatief dat sporten in de buitenlucht spannend en laagdrempelig maakt.

Bekijk dit plan
Quake

QUAKE

Quake is een applicatie waarmee jongeren uit aandachtswijken worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van outdoor sportvelden en pleintjes in hun wijk.

Bekijk dit plan

Walking Basketbal

De Dreamteam Foundation wil geïnspireerd door het succes van Walking Basketball in Rotterdam de sport uitbreiden,

Bekijk dit plan
Kangoo jumps atletiekbaan

Kangoo Jumps Running - Project

Veilig hardlopen zonder blessures

Bekijk dit plan
Curlingfoto

Curlingbaan Rotterdam

Curling is hot en wij maken het spel voor iedereen bereikbaar; Rotterdam krijgt elke winter haar eigen curlingbaan, in een aparte

Bekijk dit plan
Dsc 3910 %281%29

JUST DO IT - Sporten met topsporters

Ons project heeft als doel om de Rotterdamse jeugd actief aan het sporten te krijgen door de inzet van topsporters als rolmodel.

Bekijk dit plan
Drijvend sportveld padel rotterdam

'de PadelBak'

Het drijvend sportveld van Rotterdam!

Bekijk dit plan
12507182 1710198765892216 4698722798878400859 n

Hockeyclub Delfshaven

We starten een hockeyclub in Rotterdam Delfshaven, een club waar ieder kind de ruimte krijgt om mee te spelen!

Bekijk dit plan
Meer plannen