Ontdek › Plan

Stadskwekerij De Kas

Aangemaakt: 22 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

De huidige kas moet worden gerenoveerd en heringericht voor verschillende functies, op een duurzame manier. We streven naar flexibele units die gaan dienen als informatiecentrum, werkplekken, groepsruimte en kwekerij. Het omliggende terrein wordt onthard en omgevormd tot een ecologische tuin met educatieve functie. In de kas komen kennis en kunde op het vlak van water en groen samen. In de kwekerij groeien planten die goed zijn voor insecten en vogels. Bewoners worden uitgenodigd zaden en planten te delen en vrijwilligers werken mee op de kwekerij. We willen het werk en de plek ook geschikt maken voor ouderen en minder validen uit de wijk. In de tuin, die fijn is om in te verblijven, ziet de bezoeker allerlei voorbeelden en informatie van realiseerbaar waterbeheer in (semi/openbare) tuin. Door de centrale ligging is Stadskwekerij De Kas een uitgelezen plek voor het bijeenkomen van groeninitiatieven, bewoners en professionals op spontaan en georganiseerd niveau.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met Stadskwekerij De Kas zetten we ons in om de stad leefbaar, groen en gezond te houden. Het wordt een voorbeeld van gesloten kringlopen. Rotterdammers vinden hier praktijkvoorbeelden, schriftelijke informatie, materiaal en advies op het gebied van biodiversiteit en waterbeheer/klimaatadaptatie en kunnen laagdrempelig deskundig advies op maat krijgen. (Semi)professionals van ontwerp tot aanleg en beheer van ecologisch groen en waterbeheer delen kennis en kunde. Er is een workshop programma.

Waarom vernieuwend?

We * brengen kennis en praktijk samen* zijn ontmoetingsplaats, kenniscentrum en praktijklocatie in één*brengen mensen samen die elkaar anders niet tegenkomen: wijkbewoners, kleine ondernemers, studenten en vrijwilligers, iedereen is welkom *zijn een voorbeeld van ecologisch groen, klimaatadaptieve maatregelen en duurzaamheid* liggen midden in de stad*brengen het handelingsperspectief voor bewoners letterlijk en figuurlijk dichterbij.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sk de kas logo liggend

Doe mee

Organisatie: Stichting Stadskwekerij De Kas

Contactpersoon: Eva Bes en Marja Versteeg

E-mail: info@stadskwekerijdekas.nl

Adres: locatie: van Beuningenstraat 22, 3039WE Rotterdam

Wij zoeken

Momenteel:
* deskundige hulp bij het uitzoeken welke verzekeringen wij allemaal nodig hebben bij/voor de uitvoering van ons plan?
* wie kan ons helpen bij het (notarieel) vastleggen van vastgoed op gemeentegrond, overdracht eigendomsrecht etc ?

We zoeken mensen met hart voor dit plan die ons willen ontlasten of helpen op het gebied van organisatie financiën en fondsenwerving in duurzame sector.

Gerelateerde Plannen

Scan 35

De Taaltuin in Spangen Verrijkt!

De Taaltuin in Spangen wil spelen voor alle kinderen mogelijk maken, met een selectie van 8 nieuwe taalspeelleerobjecten!

Bekijk dit plan
Retrieval platform

Recycled Park: plastic winningsplatform

Plastic zwerfvuil hoort niet in de stadshavens. Recycled Park realiseert een opvangsysteem om zwerfvuil structureel op te vangen.

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Logo sb

De Stadsboswachter

De Stadsboswachter zorgt voor beheer, behoud en beleven van het stadsbos. Hij bouwt het stadsboswachtershuis als ontmoetingsplek en werkplaats voor de makers, bewoners, ondernemers en beheerders van de stad.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Urbanmining jvdt

Urban Mining with Credits

Wij introduceren een nieuwe vorm van crowdfunden. Met als inzet de waarde van afval en het circulair toepassen van grondstoffen.

Bekijk dit plan
Kindervuurwerk

Nationale Kinder Vuurwerk Rotterdam

Een groot vuurwerk bij de Erasmusbrug om 19.00 uur op 31 december om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe mee te beginnen. Speciaal voor kinderen en gezinnen om hen op te laten groeien met een traditie van groot georganiseerd vuurwerk.

Bekijk dit plan
Collage bwh

Brugwachtershuisjes Lab 010

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Bekijk dit plan
Meer plannen