Ontdek › Plan

Stadskwekerij De Kas

Aangemaakt: 22 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

De huidige kas moet worden gerenoveerd en heringericht voor verschillende functies, op een duurzame manier. We streven naar flexibele units die gaan dienen als informatiecentrum, werkplekken, groepsruimte en kwekerij. Het omliggende terrein wordt onthard en omgevormd tot een ecologische tuin met educatieve functie. In de kas komen kennis en kunde op het vlak van water en groen samen. In de kwekerij groeien planten die goed zijn voor insecten en vogels. Bewoners worden uitgenodigd zaden en planten te delen en vrijwilligers werken mee op de kwekerij. We willen het werk en de plek ook geschikt maken voor ouderen en minder validen uit de wijk. In de tuin, die fijn is om in te verblijven, ziet de bezoeker allerlei voorbeelden en informatie van realiseerbaar waterbeheer in (semi/openbare) tuin. Door de centrale ligging is Stadskwekerij De Kas een uitgelezen plek voor het bijeenkomen van groeninitiatieven, bewoners en professionals op spontaan en georganiseerd niveau.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met Stadskwekerij De Kas zetten we ons in om de stad leefbaar, groen en gezond te houden. Het wordt een voorbeeld van gesloten kringlopen. Rotterdammers vinden hier praktijkvoorbeelden, schriftelijke informatie, materiaal en advies op het gebied van biodiversiteit en waterbeheer/klimaatadaptatie en kunnen laagdrempelig deskundig advies op maat krijgen. (Semi)professionals van ontwerp tot aanleg en beheer van ecologisch groen en waterbeheer delen kennis en kunde. Er is een workshop programma.

Waarom vernieuwend?

We * brengen kennis en praktijk samen* zijn ontmoetingsplaats, kenniscentrum en praktijklocatie in één*brengen mensen samen die elkaar anders niet tegenkomen: wijkbewoners, kleine ondernemers, studenten en vrijwilligers, iedereen is welkom *zijn een voorbeeld van ecologisch groen, klimaatadaptieve maatregelen en duurzaamheid* liggen midden in de stad*brengen het handelingsperspectief voor bewoners letterlijk en figuurlijk dichterbij.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sk de kas logo liggend

Doe mee

Organisatie: Stichting Stadskwekerij De Kas

Contactpersoon: Eva Bes en Marja Versteeg

E-mail: info@stadskwekerijdekas.nl

Adres: locatie: van Beuningenstraat 22, 3039WE Rotterdam

Wij zoeken

Momenteel:
* deskundige hulp bij het uitzoeken welke verzekeringen wij allemaal nodig hebben bij/voor de uitvoering van ons plan?
* wie kan ons helpen bij het (notarieel) vastleggen van vastgoed op gemeentegrond, overdracht eigendomsrecht etc ?

We zoeken mensen met hart voor dit plan die ons willen ontlasten of helpen op het gebied van organisatie financiën en fondsenwerving in duurzame sector.

Gerelateerde Plannen

Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan
D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Stadslab Hanze Route

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Bekijk dit plan
27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

Bekijk dit plan
Straatkijkers2

De Rotterdamse Straatkijkers

100 dagen uitkijken op 1 lijn. De straten maken Rotterdam! Deze willen wij in de kijker zetten als onderdeel van de stad!

Bekijk dit plan
Afbeelding1

Boomtoppers: alle Rotterdammers kunnen de boom in!

Boomtoppers wil een outdoor sportprogramma rond boomklimmen in een stedelijke omgeving ontwikkelen dat geschikt is voor alle doelgroepen.

Bekijk dit plan
Logo sb

De Stadsboswachter

De Stadsboswachter zorgt voor beheer, behoud en beleven van het stadsbos. Hij bouwt het stadsboswachtershuis als ontmoetingsplek en werkplaats voor de makers, bewoners, ondernemers en beheerders van de stad.

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Meer plannen