Ontdek › Plan

Stadskwekerij De Kas

Aangemaakt: 22 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

De huidige kas moet worden gerenoveerd en heringericht voor verschillende functies, op een duurzame manier. We streven naar flexibele units die gaan dienen als informatiecentrum, werkplekken, groepsruimte en kwekerij. Het omliggende terrein wordt onthard en omgevormd tot een ecologische tuin met educatieve functie. In de kas komen kennis en kunde op het vlak van water en groen samen. In de kwekerij groeien planten die goed zijn voor insecten en vogels. Bewoners worden uitgenodigd zaden en planten te delen en vrijwilligers werken mee op de kwekerij. We willen het werk en de plek ook geschikt maken voor ouderen en minder validen uit de wijk. In de tuin, die fijn is om in te verblijven, ziet de bezoeker allerlei voorbeelden en informatie van realiseerbaar waterbeheer in (semi/openbare) tuin. Door de centrale ligging is Stadskwekerij De Kas een uitgelezen plek voor het bijeenkomen van groeninitiatieven, bewoners en professionals op spontaan en georganiseerd niveau.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met Stadskwekerij De Kas zetten we ons in om de stad leefbaar, groen en gezond te houden. Het wordt een voorbeeld van gesloten kringlopen. Rotterdammers vinden hier praktijkvoorbeelden, schriftelijke informatie, materiaal en advies op het gebied van biodiversiteit en waterbeheer/klimaatadaptatie en kunnen laagdrempelig deskundig advies op maat krijgen. (Semi)professionals van ontwerp tot aanleg en beheer van ecologisch groen en waterbeheer delen kennis en kunde. Er is een workshop programma.

Waarom vernieuwend?

We * brengen kennis en praktijk samen* zijn ontmoetingsplaats, kenniscentrum en praktijklocatie in één*brengen mensen samen die elkaar anders niet tegenkomen: wijkbewoners, kleine ondernemers, studenten en vrijwilligers, iedereen is welkom *zijn een voorbeeld van ecologisch groen, klimaatadaptieve maatregelen en duurzaamheid* liggen midden in de stad*brengen het handelingsperspectief voor bewoners letterlijk en figuurlijk dichterbij.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sk de kas logo liggend

Doe mee

Organisatie: Stichting Stadskwekerij De Kas

Contactpersoon: Eva Bes en Marja Versteeg

E-mail: info@stadskwekerijdekas.nl

Adres: locatie: van Beuningenstraat 22, 3039WE Rotterdam

Wij zoeken

Momenteel:
* deskundige hulp bij het uitzoeken welke verzekeringen wij allemaal nodig hebben bij/voor de uitvoering van ons plan?
* wie kan ons helpen bij het (notarieel) vastleggen van vastgoed op gemeentegrond, overdracht eigendomsrecht etc ?

We zoeken mensen met hart voor dit plan die ons willen ontlasten of helpen op het gebied van organisatie financiën en fondsenwerving in duurzame sector.

Gerelateerde Plannen

Pieterdehoochbrugbrug impressiecitylab010

OPEN DICHT bruggedichten.

Wachten was nog nooit zo leuk! De onderkant van bruggen over de Delfshavense Schie wordt verfraaid met poëzie en de bijbehorende website met DIY programma overbrugt de weg naar school en thuis.

Bekijk dit plan
27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

Bekijk dit plan
Referenties subsidieaanvraag pag 1

Groen sportpark voor Rotterdam-West

Binnenkort is Rotterdam wet een speel- en urban sportspark rijker. Een buitenruimte die bijdraagt aan een fysiek en mentaal fitte stad.

Bekijk dit plan
Collage bwh

Brugwachtershuisjes Lab 010

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Bekijk dit plan
Gezondewijk2

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

Bekijk dit plan
Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan
Brick met fiets

BRICK! De deelfiets parkeertegel.

BRICK! De deelfiets parkeertegel waar de deelfietsen netjes gestald kunnen worden.

Bekijk dit plan
Kaartje zuid driehoek

ROAR

Een kunstproject rondom de steunpilaren van metrolijn D/E in Rotterdam Zuid.

Bekijk dit plan
Meer plannen