Ontdek › Plan

Stadslab Hanze Route

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Het gaat om het realiseren van langzame verbindingen (gelegenheid voor werkelijke ontmoeting) tussen mensen die de neerwaartse spiraal van vervreemding en fragmentatie in ons publiek domein kunnen tegengaan. De manier waarop in de Middeleeuwen was organisch en niet centraal gepland (juist niet!), het was een nieuwe weg voor ontwikkeling die men samen vond en benutte. Dus nu kunnen we op dezelfde manier letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen voor ontwikkeling openen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Als we het voor elkaar krijgen om als stad op deze wijze te gaan investeren in de langzame infrastructuur, die stad, mensen, natuur en omgeving verbindt. Zal dit veel positieve aandacht impact genereren. De boodschap is: Rotterdam gaat investeren op integrale effectieve wijze in samenwerking met sociaal ecologisch rendement op lokaal niveau. Sociaal innovatieve partijen krijgen hierdoor een platform/plek, richting en middelen voor samenwerking en groei.

Waarom vernieuwend?

Het is een zeer complexe transitie die de omgevingswet verlangt van lokale besturen en partijen.Om dit probleem op te lossen laten we ons inspireren door de Hanzesteden. Steden en handelaren opereerden autonoom en sloten contracten met andere steden, zo ontstond een netwerk dat gestaag groeide. Dit Hanzemodel toepassen op de huidige ‘vastgeklonken situatie’ die vraagt om decentraal initiatief en samenwerking zou weleens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle transitie met name op het gebied

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Doe mee

Organisatie: Creatief Beheer

Contactpersoon: Rini Biemans

Wij zoeken

Mensen en partijen die willen deelnemen aan Stadslab Hanze Route. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, we zoeken met name contact met ambtenaren die willen meedenken over het hoe, wat en waar.
We zijn van plan subsidie aan te vragen voor het faciliteren van het stadslab en het uitwerken van de strategie met betrokkenen en experts in een duidelijk plan van aanpak.

Gerelateerde Plannen

Collage bwh

Brugwachtershuisjes Lab 010

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Bekijk dit plan
12186260 985097854864770 775381055880705094 o

Veilige Buurt

Een communicatie app die het makkelijker maakt elkaar te leren kennen en contact te houden.

Bekijk dit plan
Retrieval platform

Recycled Park: plastic winningsplatform

Plastic zwerfvuil hoort niet in de stadshavens. Recycled Park realiseert een opvangsysteem om zwerfvuil structureel op te vangen.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
Jan metz fenomena

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Bekijk dit plan
Groengoed!

Kansrijke Tuinen

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Bekijk dit plan
Meer plannen