Ontdek › Plan

Stadslab Hanze Route

Aangemaakt: 26 april 2018

Rotterdam economisch vooruit

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Het gaat om het realiseren van langzame verbindingen (gelegenheid voor werkelijke ontmoeting) tussen mensen die de neerwaartse spiraal van vervreemding en fragmentatie in ons publiek domein kunnen tegengaan. De manier waarop in de Middeleeuwen was organisch en niet centraal gepland (juist niet!), het was een nieuwe weg voor ontwikkeling die men samen vond en benutte. Dus nu kunnen we op dezelfde manier letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen voor ontwikkeling openen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Als we het voor elkaar krijgen om als stad op deze wijze te gaan investeren in de langzame infrastructuur, die stad, mensen, natuur en omgeving verbindt. Zal dit veel positieve aandacht impact genereren. De boodschap is: Rotterdam gaat investeren op integrale effectieve wijze in samenwerking met sociaal ecologisch rendement op lokaal niveau. Sociaal innovatieve partijen krijgen hierdoor een platform/plek, richting en middelen voor samenwerking en groei.

Waarom vernieuwend?

Het is een zeer complexe transitie die de omgevingswet verlangt van lokale besturen en partijen.Om dit probleem op te lossen laten we ons inspireren door de Hanzesteden. Steden en handelaren opereerden autonoom en sloten contracten met andere steden, zo ontstond een netwerk dat gestaag groeide. Dit Hanzemodel toepassen op de huidige ‘vastgeklonken situatie’ die vraagt om decentraal initiatief en samenwerking zou weleens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle transitie met name op het gebied

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Doe mee

Organisatie: Creatief Beheer

Contactpersoon: Rini Biemans

Wij zoeken

Mensen en partijen die willen deelnemen aan Stadslab Hanze Route. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, we zoeken met name contact met ambtenaren die willen meedenken over het hoe, wat en waar.
We zijn van plan subsidie aan te vragen voor het faciliteren van het stadslab en het uitwerken van de strategie met betrokkenen en experts in een duidelijk plan van aanpak.

Gerelateerde Plannen

Pincoffmarkt

Een buurtmarkt op het Lodewijkpincoffplein op de Kop van Zuid, door wijkgenoten en voor wijkgenoten

Bekijk dit plan
Foodkrant cover 2017

FOODKRANT ROTTERDAM

Gratis krant voor Rotterdam over gezond, duurzaam & plantaardig(er) eten

Bekijk dit plan
Sparespace  locatie

SpareSpace; Co-retailing in Rotterdam

SpareSpace maakt verborgen ondernemers zichtbaar in vier wijken in Rotterdam. Webshops, ambachtslieden, startende bedrijven, ondernemende statushouders worden zichtbaar, verlevendigen de winkelstraten en helpen elkaar vooruit.

Bekijk dit plan
Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Spireaux header7 01

Verse Spirulina productie in het centrum van Rotterdam

Het produceren van verse Spirulina in zelf ontworpen, hoog efficiënte, fotobioreactoren in het oude Tropicana zwembad

Bekijk dit plan
R0 69 600 450 269 tender varen rotterdam

Het water centraal

Breng het water terug en daarmee ook de mogelijkheden om het water te gebruiken. Vissen, zwemmen, varen, zeilen, toerisme, beroepsvaart en alle mogelijkheden die dat te bieden heeft.

Bekijk dit plan
Plaatje

Offcourse: on track towards Coderdam

Opzetten van een gratis toegankelijk fysiek en viruteel platform waar mensen samen komen om te leren programmeren en beter aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.

Bekijk dit plan
Meer plannen