Ontdek › Plan

Stadslab Hanze Route

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Het gaat om het realiseren van langzame verbindingen (gelegenheid voor werkelijke ontmoeting) tussen mensen die de neerwaartse spiraal van vervreemding en fragmentatie in ons publiek domein kunnen tegengaan. De manier waarop in de Middeleeuwen was organisch en niet centraal gepland (juist niet!), het was een nieuwe weg voor ontwikkeling die men samen vond en benutte. Dus nu kunnen we op dezelfde manier letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen voor ontwikkeling openen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Als we het voor elkaar krijgen om als stad op deze wijze te gaan investeren in de langzame infrastructuur, die stad, mensen, natuur en omgeving verbindt. Zal dit veel positieve aandacht impact genereren. De boodschap is: Rotterdam gaat investeren op integrale effectieve wijze in samenwerking met sociaal ecologisch rendement op lokaal niveau. Sociaal innovatieve partijen krijgen hierdoor een platform/plek, richting en middelen voor samenwerking en groei.

Waarom vernieuwend?

Het is een zeer complexe transitie die de omgevingswet verlangt van lokale besturen en partijen.Om dit probleem op te lossen laten we ons inspireren door de Hanzesteden. Steden en handelaren opereerden autonoom en sloten contracten met andere steden, zo ontstond een netwerk dat gestaag groeide. Dit Hanzemodel toepassen op de huidige ‘vastgeklonken situatie’ die vraagt om decentraal initiatief en samenwerking zou weleens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle transitie met name op het gebied

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Doe mee

Organisatie: Creatief Beheer

Contactpersoon: Rini Biemans

Wij zoeken

Mensen en partijen die willen deelnemen aan Stadslab Hanze Route. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, we zoeken met name contact met ambtenaren die willen meedenken over het hoe, wat en waar.
We zijn van plan subsidie aan te vragen voor het faciliteren van het stadslab en het uitwerken van de strategie met betrokkenen en experts in een duidelijk plan van aanpak.

Gerelateerde Plannen

Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan

"Hout van Rotterdam"

"De eerste wereldstad die zijn eigen gekapte hout inzet als gemeengoed, samen met zijn inwoners, binnen de buitenruimte!"

Bekijk dit plan
Gezondewijk2

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

Bekijk dit plan
Fullsizeoutput 951e

BTA: De Gezondste Beleef en Leef tuin van Rotterdam

Het opzetten van een organisatie waarbij wij het volgende willen bereiken: De Botanische Tuin Afrikaanderwijk groeit uit tot een (inter)nationaal bekende en financieel onafhankelijke tuin.

Bekijk dit plan
Noahs park concept 2a crop

Noah ‘s Park

Noah droomt van rust, groen en water. Een varend park waar verweesde bomen en planten, mensen en verhalen hun toevluchtsoord vinden te midden van een snel verdichtende stad.

Bekijk dit plan
Popupstadspark

Pop Up Stadspark Grotekerkplein

Het toekomstig stadspark Grotekerkplein nu al tot leven laten komen en uitproberen wat voor Rotterdammers het ideale stadspark is.

Bekijk dit plan
Sk de kas logo liggend

Stadskwekerij De Kas

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

Bekijk dit plan
Meer plannen