Ontdek › Plan

Stadslab Hanze Route

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Het gaat om het realiseren van langzame verbindingen (gelegenheid voor werkelijke ontmoeting) tussen mensen die de neerwaartse spiraal van vervreemding en fragmentatie in ons publiek domein kunnen tegengaan. De manier waarop in de Middeleeuwen was organisch en niet centraal gepland (juist niet!), het was een nieuwe weg voor ontwikkeling die men samen vond en benutte. Dus nu kunnen we op dezelfde manier letterlijk en figuurlijk nieuwe wegen voor ontwikkeling openen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Als we het voor elkaar krijgen om als stad op deze wijze te gaan investeren in de langzame infrastructuur, die stad, mensen, natuur en omgeving verbindt. Zal dit veel positieve aandacht impact genereren. De boodschap is: Rotterdam gaat investeren op integrale effectieve wijze in samenwerking met sociaal ecologisch rendement op lokaal niveau. Sociaal innovatieve partijen krijgen hierdoor een platform/plek, richting en middelen voor samenwerking en groei.

Waarom vernieuwend?

Het is een zeer complexe transitie die de omgevingswet verlangt van lokale besturen en partijen.Om dit probleem op te lossen laten we ons inspireren door de Hanzesteden. Steden en handelaren opereerden autonoom en sloten contracten met andere steden, zo ontstond een netwerk dat gestaag groeide. Dit Hanzemodel toepassen op de huidige ‘vastgeklonken situatie’ die vraagt om decentraal initiatief en samenwerking zou weleens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle transitie met name op het gebied

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Doe mee

Organisatie: Creatief Beheer

Contactpersoon: Rini Biemans

Wij zoeken

Mensen en partijen die willen deelnemen aan Stadslab Hanze Route. De gemeente heeft hierin een belangrijke rol, we zoeken met name contact met ambtenaren die willen meedenken over het hoe, wat en waar.
We zijn van plan subsidie aan te vragen voor het faciliteren van het stadslab en het uitwerken van de strategie met betrokkenen en experts in een duidelijk plan van aanpak.

Gerelateerde Plannen

Trp background

TROEP-COUP

Rotterdamse kinderen plegen een coup om een schonere stad te maken.

Bekijk dit plan
Fullsizeoutput 951e

BTA: De Gezondste Beleef en Leef tuin van Rotterdam

Het opzetten van een organisatie waarbij wij het volgende willen bereiken: De Botanische Tuin Afrikaanderwijk groeit uit tot een (inter)nationaal bekende en financieel onafhankelijke tuin.

Bekijk dit plan
Rattrap

Het Rattenparadijs

Het rattenparadijs is een plan om de rattenoverlast in het groen te verminderen. We doen dit met een nieuwe observatie- en vangmethode waarbij grote aantrekkelijke kooien als observatie- en vangmethode worden gebruikt.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Grondstoffen station schetsontwerp

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen