Ontdek › Plan

Stadswindenergie010

Aangemaakt: 18 december 2016

Een duurzame en bereikbare stad

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Ik kwam op dit idee omdat ik op kruisplein liep en er een enorme wind stond. Door de bedrijfsleider van in de doelen heb ik me laten vertellen dat ze hier enorme last van hebben omdat het terras op de kruising van kruisplein en schouwburgplein staat en daar soms een verraderlijke windkracht staat die zich tussen de hoge gebouwen van Rotterdam een weg baant. Toen bedacht ik me de dat Rotterdam gebruik zou moeten maken van deze zelfbenoemde 'stadswind'. Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als de doelen zou kunnen draaien op de energie van de stadswind ter plaatse. Deze energie zou opgewekt moeten worden door windmolens op kleine schaal. Ook de hoge wolkenkrabbers in Rotterdam lenen zich voor het opwekken van windenergie op hoge hoogte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren door te bouwen en verbeteren van de stad, te werken met veiligheidsbeleid dat enorm zijn vruchten afwerpt. Maar op ecologisch niveau kan Rotterdam enorme slagen slaan door vernieuwend te zijn op gebied van groene energie. Rotterdam is uitermate geschikt om als wereldstad een vooraanstaande rol te spelen bij de stijd tegen klimaatverandering en zal als voorbeeldfunctie kunnen dienen voor alle grote steden in de wereld.

Waarom vernieuwend?

Het idee om een klimaatneutraal leven te leiden is natuurlijk niet nieuw en de laatste jaren is hier enorm veel aandacht voor. De grote initiatieven blijven in de grote steden echter afwezig en dat is een gemiste kans.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: student

Contactpersoon: Sebastian Kruszel

Wij zoeken

Als de gemeente dit een goed plan lijkt, wil ik heel graag helpen om het te realiseren maar het is dermate veelomvattend en heeft betrekking op derden dat het vooral vanuit de gemeente zou moeten worden gerealiseerd. Ik heb daarnaast ook weinig kennis van de technische aspecten voor het opwekken van energie. Wat ik heb is een idee dat verder uit moet worden gewerkt.

Gerelateerde Plannen

Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
12901368 1031865426894843 851048262647949262 o

De BMX Fietsschool

Praktijkgerichte verkeerseducatie voor basisschoolleerlingen en/of buurtkinderen met de BMX fiets

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Picture1

HEXAPOT, Angles make the difference

Milieuvriendelijk, Efficiënt ontwerp en Economie

Bekijk dit plan
Banner ctylab0100

Don't waste it

Polyester maken van Rotterdams plastic afval. Dat is het idee.

Bekijk dit plan
Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Meer plannen