Ontdek › Plan

Stadswindenergie010

Aangemaakt: 18 december 2016

Een duurzame en bereikbare stad

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Ik kwam op dit idee omdat ik op kruisplein liep en er een enorme wind stond. Door de bedrijfsleider van in de doelen heb ik me laten vertellen dat ze hier enorme last van hebben omdat het terras op de kruising van kruisplein en schouwburgplein staat en daar soms een verraderlijke windkracht staat die zich tussen de hoge gebouwen van Rotterdam een weg baant. Toen bedacht ik me de dat Rotterdam gebruik zou moeten maken van deze zelfbenoemde 'stadswind'. Hoe mooi zou het bijvoorbeeld zijn als de doelen zou kunnen draaien op de energie van de stadswind ter plaatse. Deze energie zou opgewekt moeten worden door windmolens op kleine schaal. Ook de hoge wolkenkrabbers in Rotterdam lenen zich voor het opwekken van windenergie op hoge hoogte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is de laatste jaren enorm aan de weg aan het timmeren door te bouwen en verbeteren van de stad, te werken met veiligheidsbeleid dat enorm zijn vruchten afwerpt. Maar op ecologisch niveau kan Rotterdam enorme slagen slaan door vernieuwend te zijn op gebied van groene energie. Rotterdam is uitermate geschikt om als wereldstad een vooraanstaande rol te spelen bij de stijd tegen klimaatverandering en zal als voorbeeldfunctie kunnen dienen voor alle grote steden in de wereld.

Waarom vernieuwend?

Het idee om een klimaatneutraal leven te leiden is natuurlijk niet nieuw en de laatste jaren is hier enorm veel aandacht voor. De grote initiatieven blijven in de grote steden echter afwezig en dat is een gemiste kans.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: student

Contactpersoon: Sebastian Kruszel

Wij zoeken

Als de gemeente dit een goed plan lijkt, wil ik heel graag helpen om het te realiseren maar het is dermate veelomvattend en heeft betrekking op derden dat het vooral vanuit de gemeente zou moeten worden gerealiseerd. Ik heb daarnaast ook weinig kennis van de technische aspecten voor het opwekken van energie. Wat ik heb is een idee dat verder uit moet worden gewerkt.

Gerelateerde Plannen

Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan
Sgrw cover 's gravendijkwasstraat

's Gravendijkwasstraat

De langste autowasstraat ter wereld! Met een fijne waternevel in combinatie met groen de schadelijke fijnstof en roet te lijf.

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Logo get rid

"Get Rid" organiseert: "Homey"

Get Rid blaast gebruikte materialen een nieuw leven in.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 21 om 17.58.53

EXPOSITIE ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN

De attractieve expositie, plaats van samenkomst en kennisdeler over het WHY WHAT en HOW van het transitie-proces van Rotterdam als leefbare en duurzame stad...

Bekijk dit plan

Herenboeren Rotterdam

Onze drijfveer is dat we meer grip willen op wat we eten. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur.

Bekijk dit plan
Img 0336

Energie uit de Maas

Met het plaatsen van turbines energie opwekken uit de stroming van de Maas.

Bekijk dit plan
Meer plannen