Ontdek › Plan

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Aangemaakt: 28 april 2018

Veilige stad

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

De verschillende stappen in het project zien er als volgt uit:
1. We gaan jongeren op straat aanspreken en werven om hun talent te laten ontdekken in de muziek.
2. We geven ze een combinatie van lessen. Enerzijds gericht op de samenleving, anderzijds op muziek. Ook Radar geeft bijvoorbeeld workshops op het vlak van radicalisering.
3. Tevens gaan we zorgen voor ouderbetrokkenheid (bv. via bijeenkomsten).
4. We gaan vervolgens een programma draaien waarmee de jongeren de kans krijgen om door te stromen naar een muziekschool en een muziekinstrument kunnen aanschaffen.
5. Tijdens het project gaan we met de jongeren ook kijken of we taken in de wijk kunnen doen (vrijwilligerswerk), zodat mensen hen ook van een hele andere kant leren kennen. We willen activiteiten gaan koppelen aan liedjes (bv. qua tekst). Ook gaan we mini-concerten geven, bijvoorbeeld bij instellingen voor ouderen.

Waarom goed voor Rotterdam?

We dragen bij aan een leefbaarder en veiliger klimaat in de wijken. Jongerenwerk dat zich richt op talentontwikkeling - bijvoorbeeld muziek maken - blijkt jeugdcriminaliteit te helpen voorkomen blijkt uit een onderzoek van Avans Hogeschool. Sport, computervaardigheden en kunst blijken de beste middelen om het meeste uit jongeren naar boven te halen als het gaat om talentontwikkeling. Dit is iets dat de initiatiefnemers van dit plan aan den lijve ondervonden hebben.

Waarom vernieuwend?

Door te kiezen voor de Urban Lifestyle verwachten we jongeren écht te kunnen prikkelen voor deelname. Het is iets dat hen aanspreekt.
Ook de activiteiten (bv. mini-concerten) komen nu helemaal niet voor, maar het kan mensen in een leuke sfeer dichterbij elkaar brengen. Op een manier die ze nog niet eerder ervaren hebben.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sympfonie de veilige straat

Doe mee

Organisatie: PoundCake

Contactpersoon: Eric da Cruz

Wij zoeken

Het consortium en het plan staat. We kunnen altijd ondersteuning gebruiken van vrijwilligers om te assisteren met events. Ook zijn nog meer connecties lokale bewoners altijd goed (hoe meer hoe beter), zodat we samen tot activiteiten kunnen komen.

Gerelateerde Plannen

Chance 2 change

Chance 2 Change

De totaalaanpak die overlast van problematische jeugdgroepen laat afnemen en mogelijk verdwijnen door inzet op alle leefgebieden.

Bekijk dit plan
1618122 463433943759162 2084847145617161354 o

Van Voedseltuin naar Voedselpark

Méér dan een tuin alleen: de Voedseltuin Rotterdam wordt een park voor iedereen!

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 23.53.44

Maxed Guardian | Rotterdam

Een veiligheidsapplicatie in combinatie met een high-tech armband, waarmee je virtueel begeleid kan worden door je eigen netwerk naar jouw bestemming.

Bekijk dit plan
Symbol invi

Invi

Als reactie op het maatschappelijke probleem van seksueel geweld ontwikkelen wij een nieuw zelfverdedigingsproduct: de Invi armband. Geïnspireerd op de natuur wordt geur ingezet om jezelf op geweldloze en legale manier te kunnen verdedigen.

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
Logo

Blijvend uit de Bajes

Om recidiven te verlagen, gaan wij (ex-)gedetineerden begeleiden met inzet van ervaringsdeskundigen, rolmodellen en sport.

Bekijk dit plan
010 analytics 01

010 ANALYTICS

010 Analytics is een experiment gericht op het vergroten van de sociale veiligheid in de stad Rotterdam door aan de slag te gaan met het analyseren van maatschappelijke spanningen, polarisatie en sentimenten op digitale platformen

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Meer plannen