Ontdek › Plan

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Aangemaakt: 28 april 2018

Veilige stad

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

De verschillende stappen in het project zien er als volgt uit:
1. We gaan jongeren op straat aanspreken en werven om hun talent te laten ontdekken in de muziek.
2. We geven ze een combinatie van lessen. Enerzijds gericht op de samenleving, anderzijds op muziek. Ook Radar geeft bijvoorbeeld workshops op het vlak van radicalisering.
3. Tevens gaan we zorgen voor ouderbetrokkenheid (bv. via bijeenkomsten).
4. We gaan vervolgens een programma draaien waarmee de jongeren de kans krijgen om door te stromen naar een muziekschool en een muziekinstrument kunnen aanschaffen.
5. Tijdens het project gaan we met de jongeren ook kijken of we taken in de wijk kunnen doen (vrijwilligerswerk), zodat mensen hen ook van een hele andere kant leren kennen. We willen activiteiten gaan koppelen aan liedjes (bv. qua tekst). Ook gaan we mini-concerten geven, bijvoorbeeld bij instellingen voor ouderen.

Waarom goed voor Rotterdam?

We dragen bij aan een leefbaarder en veiliger klimaat in de wijken. Jongerenwerk dat zich richt op talentontwikkeling - bijvoorbeeld muziek maken - blijkt jeugdcriminaliteit te helpen voorkomen blijkt uit een onderzoek van Avans Hogeschool. Sport, computervaardigheden en kunst blijken de beste middelen om het meeste uit jongeren naar boven te halen als het gaat om talentontwikkeling. Dit is iets dat de initiatiefnemers van dit plan aan den lijve ondervonden hebben.

Waarom vernieuwend?

Door te kiezen voor de Urban Lifestyle verwachten we jongeren écht te kunnen prikkelen voor deelname. Het is iets dat hen aanspreekt.
Ook de activiteiten (bv. mini-concerten) komen nu helemaal niet voor, maar het kan mensen in een leuke sfeer dichterbij elkaar brengen. Op een manier die ze nog niet eerder ervaren hebben.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sympfonie de veilige straat

Doe mee

Organisatie: PoundCake

Contactpersoon: Eric da Cruz

Wij zoeken

Het consortium en het plan staat. We kunnen altijd ondersteuning gebruiken van vrijwilligers om te assisteren met events. Ook zijn nog meer connecties lokale bewoners altijd goed (hoe meer hoe beter), zodat we samen tot activiteiten kunnen komen.

Gerelateerde Plannen

Jellyfish

STRAATManieren

Wij willen bereiken dat iedereen, en vrouwen in het bijzonder, gebruik kan maken van de openbare ruimte zonder te worden lastiggevallen.

Bekijk dit plan
Banner

Het Goede Gebeuren

Het Goede Gebeuren wil de sociale cohesie in de stad Rotterdam versterken door meer aandacht te besteden aan vriendelijkheid en behulpzaamheid.

Bekijk dit plan
Beukelswij

Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving aan en rond de Beukelsweg en Beukelsdijk door met innovatieve, duurzame maatregelen het gedrag van verkeersdeelnemers te beïnvloeden.

Bekijk dit plan
Safty app

Safer Rotterdam

Create a safety app that makes life in Rotterdam safer for its inhabitants

Bekijk dit plan
Chance 2 change

Chance 2 Change

De totaalaanpak die overlast van problematische jeugdgroepen laat afnemen en mogelijk verdwijnen door inzet op alle leefgebieden.

Bekijk dit plan
Person 2910695 1920

Raise A Flag

Raise A Flag verhoogt de (ervaren) veiligheid en stelt mensen in staat om te durven doen wat ze willen. Het zegt: Hier ben ik! Bij mij ben je veilig.

Bekijk dit plan
Logo10

Maxed Guardian

Een alarmerings-applicatie die je vrienden, familie, kennissen en zelfs onbekenden alarmeert met je huidige locatie, wanneer je wordt aangerand of wordt beroofd.

Bekijk dit plan
Stadsverfraaiingrotterdam

Stadsverfraaiing Rotterdam: Testcase Oude Noorden

Transformatie van twee lelijke plaatgevelpanden voor verbetering publieke buitenruimte en veiligheid om nieuwe samenwerkingen en locaties aan te jagen en waarmee participatie, materiaalverwerking en haalbaarheid opschalen verder wordt onderzocht.

Bekijk dit plan
Meer plannen