Ontdek › Plan

Taal voor Mekaar

Aangemaakt: 14 november 2016

Heb hart voor onderwijs

We zetten kinderen met een taalachterstand in hun kracht door gelijkere kansen te bieden op een succesvolle toekomst in onze samenleving.

Wij pakken op jonge leeftijd taalachterstand aan met een uniek programma. Dat doen we samen met vrijwilligers op Rotterdamse basisscholen. Met de speciaal ontwikkelde FAST®- methode verbeteren kinderen met een taalachterstand spelenderwijs hun spelling en technisch lezen met legostenen en kleuren. Zo bouwen we steen voor steen aan hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.
Ons programma is baanbrekend, omdat het toegankelijk is voor alle kinderen; we veel kinderen tegelijk 1-op-1 begeleiding bieden; ieder kind grote vooruitgang boekt.
Taal is één van de belangrijkste componenten voor succes in een maatschappij waarin we grote waarde hechten aan diversiteit en inclusiviteit. Om remedial teaching breed toegankelijk te maken heeft Taal voor Mekaar dit onderwijsondersteunende naschoolse taalprogramma ontwikkeld. Samen dragen we positief bij aan het integratieproces. Zo zetten we kinderen met een taalachterstand in hun kracht.

Waarom goed voor Rotterdam?

Dit plan is ontwikkeld voor grote steden met een grote culturele diversiteit. Wij starten in Rotterdam in Delfshaven en hopen uit te groeien door de hele stad. Van de 55.000 Rotterdamse basisschoolleerlingen willen wij een groot deel helpen hun taalachterstand te verbeteren of weg te poetsen. Deze maatschappelijke benadering van een onderwijsthema kan zorgen voor positieve ontwikkelingen om ongelijkheid tegen te gaan.

Waarom vernieuwend?

Ons programma is ten eerste vernieuwd, omdat de toepassing van de FAST-methode uniek is. Wij willen niet het volgende dure bijlesinstituut zijn wat een groot deel van de bevolking uitsluit. kwaliteit moet toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft. Ten tweede hebben we het zo opgezet dat we veel kinderen tegelijk kunnen helpen en toch 1-op-1 persoonlijke aandacht blijven bieden. Ten derde zijn we de voordeligste. Wij houden de kosten zo laag mogelijk en verdelen die ook eerlijk.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beeld voor internet

Doe mee

Organisatie: stichting Taal voor Mekaar

Contactpersoon: marie-louise van nieuwenburg

Wij zoeken

advies over de onderwijssector en finaciele wegen voor stimulering.

Gerelateerde Plannen

Afbeelding1

YCADEMY010 | gerse koppen

Openbare academie voor het versterken van (over)levensvaardigheden

Bekijk dit plan
F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Logo maakotheek

Maakotheek

Maakotheek helpt scholen en leerlingen om Wetenschap & Techniek zo leuk en uitdagend te maken als het is. De Maakotheek komt naar de scholen toe met een gebalanceerd aanbod van kennis, spullen en onderhoud in een roulerend systeem.

Bekijk dit plan
Gelukshuislogo

Gelukkige scholen op Zuid

Geluk implementeren op de basisscholen in Zuid door middel van de gelukskoffermethodiek.

Bekijk dit plan
Hqdefault

Digitaal schoolplein scholengroep Charlois.

Het digitale schoolplein (een sociaal platform) van de scholengroep Charlois brengt experts binnen de scholengroep samen

Bekijk dit plan

Flippen in Rotterdam; actieve leerlingen in de klas!

De leerling en docent creëren samen in een theaterlab kunstgeschiedenis instructiefilmpjes voor het voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan
Talkx

TALKX - het sprekend kind- lesmethodiek & event

Kinderen een podium geven om hun belevenissen en bevindingen te leren delen. Volwassenen leren te luisteren naar het verhaal en de stem van het kind.

Bekijk dit plan

Teach de Teacher-blijvend professionaliseren.

Alle leerkrachten, zowel pabo als zittende krijgen een actuele LAB omgeving waarin voldoende ontwikkel- en professionaliserings- en opleidingsmogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor zowel leerlingen als leraren.

Bekijk dit plan
Meer plannen