Ontdek › Plan

Taal voor Mekaar

Aangemaakt: 14 november 2016

Heb hart voor onderwijs

We zetten kinderen met een taalachterstand in hun kracht door gelijkere kansen te bieden op een succesvolle toekomst in onze samenleving.

Wij pakken op jonge leeftijd taalachterstand aan met een uniek programma. Dat doen we samen met vrijwilligers op Rotterdamse basisscholen. Met de speciaal ontwikkelde FAST®- methode verbeteren kinderen met een taalachterstand spelenderwijs hun spelling en technisch lezen met legostenen en kleuren. Zo bouwen we steen voor steen aan hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.
Ons programma is baanbrekend, omdat het toegankelijk is voor alle kinderen; we veel kinderen tegelijk 1-op-1 begeleiding bieden; ieder kind grote vooruitgang boekt.
Taal is één van de belangrijkste componenten voor succes in een maatschappij waarin we grote waarde hechten aan diversiteit en inclusiviteit. Om remedial teaching breed toegankelijk te maken heeft Taal voor Mekaar dit onderwijsondersteunende naschoolse taalprogramma ontwikkeld. Samen dragen we positief bij aan het integratieproces. Zo zetten we kinderen met een taalachterstand in hun kracht.

Waarom goed voor Rotterdam?

Dit plan is ontwikkeld voor grote steden met een grote culturele diversiteit. Wij starten in Rotterdam in Delfshaven en hopen uit te groeien door de hele stad. Van de 55.000 Rotterdamse basisschoolleerlingen willen wij een groot deel helpen hun taalachterstand te verbeteren of weg te poetsen. Deze maatschappelijke benadering van een onderwijsthema kan zorgen voor positieve ontwikkelingen om ongelijkheid tegen te gaan.

Waarom vernieuwend?

Ons programma is ten eerste vernieuwd, omdat de toepassing van de FAST-methode uniek is. Wij willen niet het volgende dure bijlesinstituut zijn wat een groot deel van de bevolking uitsluit. kwaliteit moet toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft. Ten tweede hebben we het zo opgezet dat we veel kinderen tegelijk kunnen helpen en toch 1-op-1 persoonlijke aandacht blijven bieden. Ten derde zijn we de voordeligste. Wij houden de kosten zo laag mogelijk en verdelen die ook eerlijk.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beeld voor internet

Doe mee

Organisatie: stichting Taal voor Mekaar

Contactpersoon: marie-louise van nieuwenburg

Wij zoeken

advies over de onderwijssector en finaciele wegen voor stimulering.

Gerelateerde Plannen

4 YOU

Kinderen een kans geven op eigen ontplooiing in cultuur,dans,toneel,muziek en ouders/verzorgers ondersteuning bieden bij de opvoeding

Bekijk dit plan
Img 0473

Plan Naschoolse Educatieve Activiteiten

Na school, op school en voor iedereen

Bekijk dit plan
02abdb93 23c1 4680 919e a4476c0379e1 374 00000033c0b1cbf5

Sterke gelukkige kinderen

Kinderen die hun talenten ontwikkelen die zij nodig hebben om gelukkige mensen te worden

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 16.28.55

De Gamer 010

De Gamer is een interactieve energie-opwekkende speelvloer voor schoolpleinen. Met hulp van CityLab010 ontwikkelen we een lesprogramma voor Rotterdamse scholen waarbij kinderen al bewegend leren over duurzaamheid, wetenschap en techniek.

Bekijk dit plan
Shutterstock 95571682

Met Taal Vooraan; taalverrijking op de VVE

Taalontwikkeling van kinderen op de VVE verbetert door kwalitatief goed taalaanbod. Hogeschool Rotterdam, ZOLORO en drie VVE-lokaties ontwikkelen ‘Taal Vooraan’, waarin pedagogisch medewerkers on-the-job gecoacht worden.

Bekijk dit plan
Img 2268

Gedijen aan de Maas

Jongerencoachen in een warme, positieve motiverende omgeving.Natuurlijk opvoeden in een tweede thuishuis.

Bekijk dit plan
Poster rotterdams po debat 2017

Leren debatteren voor het Rotterdamse basisonderwijs

De verbinding van burgerschap en Rotterdam in het toekomstgericht onderwijs.

Bekijk dit plan
Meer plannen