Ontdek › Plan

the benefits of trees, de waarde van Rotterdamse bomen

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Het ontwikkelen van nieuwe waardeketens rond bomen op basis van gedeeld eigenaarschap en met nieuwe vormen van boomaanplant en beheer. Via blockchain kunnen belanghebbenden eigenaar worden van bomen, IoT toepassingen maken de waarde van iedere boom inzichtelijk en nieuwe (business) modellen stimuleren het meest optimale gebruik van bomen. Daarbij gaan we samenwerken met bottom-up groeninitiatieven in de stad, groenbeheer, projectontwikkelaars ea.

Eerst ontwikkelen we een prototype van de techniek. Daarna gaan we in een aantal snelle ontwikkeltrajecten eerste kansrijke prototypes ontwikkelen. We evalueren met de betrokken stakeholders en werken het meest kansrijke idee op tot een nieuwe, groene dienst. Deze gaan we binnen twee jaar in de stad toepassen. Werkt dit, dan kunnen Rotterdammers bijvoorbeeld investeren in het opkweken van bomen aan de rand van de stad, ontstaan micro bossen in de (openbare ruimte) en laten ouders en werknemers trots hun boom zien op sociale media.

Waarom goed voor Rotterdam?

Er zijn evenveel bomen als mensen in Rotterdam. Bomen zorgen voor uitzicht en rust, verkoelen, zuiveren de lucht, verbeteren de biodiversiteit, vangen water op, verhogen de waarde van vastgoed en maken de stad in zijn geheel aantrekkelijker. Heel veel partijen profiteren dus van bomen, maar vaak draagt maar één partij (bijvoorbeeld de gemeente) de kosten. Dat kan veel beter als alle belanghebbenden mee zouden doen. Techniek en nieuwe waardeketens maken dit mogelijk.

Waarom vernieuwend?

De tijd is rijp om de slimme stad en de groene stad te koppelen. Van iedere boom bestaat inmiddels een digitaal paspoort. Maar echte waarde voor de stad (en de bomen!) ontstaat pas als deze data nuttig gebruikt kan worden. Dat vraagt wel de juiste kennis. Daarom werken de Stadsboswachter , Studio Wolfpack , Terra0 (eerste bos op blockchain) en de RDM makerspace (Internet of Things Lab) samen. Business modellen op basis van Internet of Things en blockchain zijn nog nergens ter wereld toegepast.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Fao infographic urbantrees en

Doe mee

Organisatie: stadsboswachter

Contactpersoon: Willem de Feijter

Gerelateerde Plannen

Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

Boomtoppers: alle Rotterdammers kunnen de boom in!

Boomtoppers wil een outdoor sportprogramma rond boomklimmen in een stedelijke omgeving ontwikkelen dat geschikt is voor alle doelgroepen.

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Trp background

TROEP-COUP

Rotterdamse kinderen plegen een coup om een schonere stad te maken.

Bekijk dit plan
Straatkijkers2

De Rotterdamse Straatkijkers

100 dagen uitkijken op 1 lijn. De straten maken Rotterdam! Deze willen wij in de kijker zetten als onderdeel van de stad!

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Meer plannen