Ontdek › Plan

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Het ontwikkelen van nieuwe waardeketens rond bomen op basis van gedeeld eigenaarschap en met nieuwe vormen van boomaanplant en beheer. Via blockchain kunnen belanghebbenden eigenaar worden van bomen, IoT toepassingen maken de waarde van iedere boom inzichtelijk en nieuwe (business) modellen stimuleren het meest optimale gebruik van bomen. Daarbij gaan we samenwerken met bottom-up groeninitiatieven in de stad, groenbeheer, projectontwikkelaars ea.

Eerst ontwikkelen we een prototype van de techniek. Daarna gaan we in een aantal snelle ontwikkeltrajecten eerste kansrijke prototypes ontwikkelen. We evalueren met de betrokken stakeholders en werken het meest kansrijke idee op tot een nieuwe, groene dienst. Deze gaan we binnen twee jaar in de stad toepassen. Werkt dit, dan kunnen Rotterdammers bijvoorbeeld investeren in het opkweken van bomen aan de rand van de stad, ontstaan micro bossen in de (openbare ruimte) en laten ouders en werknemers trots hun boom zien op sociale media.

Waarom goed voor Rotterdam?

Er zijn evenveel bomen als mensen in Rotterdam. Bomen zorgen voor uitzicht en rust, verkoelen, zuiveren de lucht, verbeteren de biodiversiteit, vangen water op, verhogen de waarde van vastgoed en maken de stad in zijn geheel aantrekkelijker. Heel veel partijen profiteren dus van bomen, maar vaak draagt maar één partij (bijvoorbeeld de gemeente) de kosten. Dat kan veel beter als alle belanghebbenden mee zouden doen. Techniek en nieuwe waardeketens maken dit mogelijk.

Waarom vernieuwend?

De tijd is rijp om de slimme stad en de groene stad te koppelen. Van iedere boom bestaat inmiddels een digitaal paspoort. Maar echte waarde voor de stad (en de bomen!) ontstaat pas als deze data nuttig gebruikt kan worden. Dat vraagt wel de juiste kennis. Daarom werken de Stadsboswachter , Studio Wolfpack , Terra0 (eerste bos op blockchain) en de RDM makerspace (Internet of Things Lab) samen. Business modellen op basis van Internet of Things en blockchain zijn nog nergens ter wereld toegepast.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Fao infographic urbantrees en

Doe mee

Organisatie: stadsboswachter

Contactpersoon: Willem de Feijter

Gerelateerde Plannen

12186260 985097854864770 775381055880705094 o

Veilige Buurt

Een communicatie app die het makkelijker maakt elkaar te leren kennen en contact te houden.

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan
Kaartje zuid driehoek

ROAR

Een kunstproject rondom de steunpilaren van metrolijn D/E in Rotterdam Zuid.

Bekijk dit plan
Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan
12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
2012 800 impressie new web

rotstuin voor de buurt

Even vervallen loods moet worden afgebroken, op de puinhopen maken we samen met de buurt een rotstuin.

Bekijk dit plan
Meer plannen