Ontdek › Plan

Time-out, Rebound!

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Schooluitval voorkomen d.m.v. van een Time-Out Traject voor leerlingen van Rotterdamse MBO Startcolleges en voortgezet onderwijs.

(Dreigend) schooluitval vormt een probleem voor veel jongeren en scholen in onze stad. Wij willen ervoor zorgen dat leerlingen niet thuis komen te zitten en in verleiding komen verkeerde keuzes te maken. Wij richten ons op jongeren met een leerbare opstelling die onderwijs volgen maar moeite hebben mee te komen in de klas door hun gedrag. Gevolg voor deze jongeren kan zijn dat zij uit het onderwijs dreigen te vallen. Het traject is bedoeld als korte intensieve interventie van circa een maand. In deze maand wordt de betreffende jongere dagelijks getraind op de gedragspunten die in de intake naar voren zijn gekomen inclusief de hulpvraag van het onderwijs. Zo bieden wij bijvoorbeeld ook ondersteuning bij het vinden van een stage. Na de trainingsmaand op gedragsdoelen wordt de jongere teruggeplaatst in het onderwijs en volgen nog 6 coachingsgesprekken met de betreffende jongere en leerkrachten op school om terugval te voorkomen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Door jongeren gemotiveerd op school te houden halen wij het beste uit de jeugd, dragen wij bij aan de veiligheid in de stad en besparen wij op termijn uitkeringsgelden en zorgkosten. Door 25 jaar werkervaring in jongeren re-integratie kunnen wij deze doelgroep uitstekend motiveren en begeleiden. ‘Voorkomen is echter beter dan genezen’ en door samenwerkingen met scholen in Rotterdam weten wij goed wat er speelt en pakken wij de problemen preventief aan.

Waarom vernieuwend?

Omdat wij geloven in dit concept draaien wij momenteel op eigen initiatief het time-out traject en hierbij zien wij dat de vraag vanuit scholen er is; een toenemend aantal aanmeldingen bevestigt de noodzaak. Wij zijn momenteel in gesprek met drie grote scholengemeenschappen in Rotterdam om elkaar te versterken in het aanpakken van dit probleem. In plaats van thuiszittende leerlingen in afwachting op een passende oplossing willen wij met ze aan de slag richting een positieve toekomst.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ms 1op1 coaching challengesports 1793

Doe mee

Organisatie: Challenge Sports

Contactpersoon: Robert Krabbendam

Wij zoeken

Financiële ondersteuning.

Gerelateerde Plannen

BuurtBizKids

In BuurtBizKids leren basisschoolkinderen hun mening te vormen en te uiten en gaan de dialoog aan met elkaar en buurtbewoners.

Bekijk dit plan
Artikel ad 20 maart 2018

Spelactiviteiten voor (hoog) begaafde kinderen.

Spelactiviteiten voor (hoog) begaafde kinderen en hun familie met uitleen uitdagende spellen en boeken rondom thema hoogbegaafdheid in combinatie met ontmoetingen voor de ouders.

Bekijk dit plan
31123296 s %281%29.jpg

De Gelukkige Driehoek

De Gelukkige Driehoek zorgt voor een school waar kinderen graag naar toe gaan. Een school waar het pedagogische klimaat voorop staat en alle kinderen mogen zijn wie ze zijn.

Bekijk dit plan
10615451 383301478491784 5498673520405854829 n

Mijn superpap

De burgerkracht van kinderen die een ouder moeten missen wordt vergroot doordat het sociaal netwerk preventief bewustwording creëert en het onderwerp oppakt met het kind, door middel van het boek 'mijn superpap'!

Bekijk dit plan

AL DOENDE, LEER JE

Het voorkomen van vroegtijdig schooluitval en het werken aan een beter toekomstperspectief voor leerlingen van het Mbo door het bieden van een baan of hen te begeleiden naar een voor hun passend onderwijs.

Bekijk dit plan
Img 0470

Havenschool

Ondernemende, nieuwsgierige en betrokken jongeren opleiden die bewuste toekomstkeuzes kunnen maken

Bekijk dit plan
Meer plannen