Ontdek › Plan

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Subsidie toegekend € 35.400,00

Aangemaakt: 28 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

De textielindustrie is na de olie industrie de meest vervuilende ter wereld. Dat moet anders kunnen.
Een snelle zoektocht geeft informatie waaruit het lijkt dat het technisch haalbaar zou zijn om uit plantaardige reststromen (groenafval) ook textiel te kunnen maken. En daarmee ontstond het idee: “Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio een textiel maken en dat verwerken tot een T-shirt?”

Grote hoeveelheden uniforme plantaardige reststromen vinden we in de glastuinbouwgebieden rondom Rotterdam, zoals de stengels van tomatenplanten. De verbinding tussen de stad en de kassen bestaat al vanuit het Rotterdam FoodCluster. Zouden we die tomatenstengels als grondstof kunnen gebruiken voor het maken en ontwerpen van een Rotterdams Tomaten-T-Shirt?
Dit gaan we onderzoeken in dit project.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het kader van de circulaire economie zou dit een fantastisch voorbeeld zijn om reststromen te upcyclen en zou een nieuwe economische impuls kunnen geven om de lokale textielindustrie tot leven te wekken. Hierdoor ontstaat werkgelegenheid die wellicht, door automatisering, meer betekent voor ontwerpers en creatievelingen dan voor producenten EN door groene reststromen uit de regio een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en daarmee van economische waarde kan zijn voor bestaande ondernemers.

Waarom vernieuwend?

Textiel van tomatenstengels is nog nooit gemaakt.In Rotterdam is (bijna) geen textielindustrie. Binnen dit project willen we bij Bluecity lab onderzoeken of de beschikbare natuurlijke reststromen, mogelijk ook uit de stad en haven, een economische en duurzame impuls kunnen geven aan Rotterdam. In het kader van duurzaamheid, zou dit een ‘zaadje’ kunnen zijn om de mondiale textielindustrie op zijn minst te inspireren, of -beter nog- lokaal te beconcurreren met een duurzaam alternatief.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

T shirt avocado 02

Doe mee

Organisatie: Greenport West-Holland

Contactpersoon: Willem Kemmers

Wij zoeken

We zoeken subsidie om het onderzoek mede te financieren naast de andere sponsors.
Ook zoeken waardevolle contacten die het idee en/of het resultaat verder kunnen helpen.

Gerelateerde Plannen

L45 finaldesign

Line 45

Een zipline in hartje Rotterdam

Bekijk dit plan
Paint design

Rotterdams likkie verf

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Bekijk dit plan
Wetlab

Gegroeid in Rotterdam

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Bekijk dit plan

Business succes: jong geleerd, oud gedaan!

Startende ondernemers worden persoonlijk begeleid door ervaren Rotterdamse Ondernemers

Bekijk dit plan
Vuilnis

Met BetterBeGreen op weg naar de cellulose economie

BetterBeGreen gaat met gangbare, simpele en kleinschalige apparatuur productie van cellulose bioplastic uit oud papier maken

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Viapunten drone beeld

ViaTim

De wijk verbinden door een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die pakketten voor zijn/haar buurt ontvangt.

Bekijk dit plan
Img 2824 %281%29

Firmhouse Venture Lab

Firmhouse Venture Lab is een programma voor ondernemers, waarbij deelnemers op hun individuele vaardigheden worden geselecteerd en tijdens het programma de volle ruimte krijgen om met elkaar startups te vormen rondom hun beste eigenschappen.

Bekijk dit plan
Meer plannen