Ontdek › Plan

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Subsidie toegekend € 35.400,00

Aangemaakt: 28 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

De textielindustrie is na de olie industrie de meest vervuilende ter wereld. Dat moet anders kunnen.
Een snelle zoektocht geeft informatie waaruit het lijkt dat het technisch haalbaar zou zijn om uit plantaardige reststromen (groenafval) ook textiel te kunnen maken. En daarmee ontstond het idee: “Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio een textiel maken en dat verwerken tot een T-shirt?”

Grote hoeveelheden uniforme plantaardige reststromen vinden we in de glastuinbouwgebieden rondom Rotterdam, zoals de stengels van tomatenplanten. De verbinding tussen de stad en de kassen bestaat al vanuit het Rotterdam FoodCluster. Zouden we die tomatenstengels als grondstof kunnen gebruiken voor het maken en ontwerpen van een Rotterdams Tomaten-T-Shirt?
Dit gaan we onderzoeken in dit project.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het kader van de circulaire economie zou dit een fantastisch voorbeeld zijn om reststromen te upcyclen en zou een nieuwe economische impuls kunnen geven om de lokale textielindustrie tot leven te wekken. Hierdoor ontstaat werkgelegenheid die wellicht, door automatisering, meer betekent voor ontwerpers en creatievelingen dan voor producenten EN door groene reststromen uit de regio een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en daarmee van economische waarde kan zijn voor bestaande ondernemers.

Waarom vernieuwend?

Textiel van tomatenstengels is nog nooit gemaakt.In Rotterdam is (bijna) geen textielindustrie. Binnen dit project willen we bij Bluecity lab onderzoeken of de beschikbare natuurlijke reststromen, mogelijk ook uit de stad en haven, een economische en duurzame impuls kunnen geven aan Rotterdam. In het kader van duurzaamheid, zou dit een ‘zaadje’ kunnen zijn om de mondiale textielindustrie op zijn minst te inspireren, of -beter nog- lokaal te beconcurreren met een duurzaam alternatief.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

T shirt avocado 02

Doe mee

Organisatie: Greenport West-Holland

Contactpersoon: Willem Kemmers

Wij zoeken

We zoeken subsidie om het onderzoek mede te financieren naast de andere sponsors.
Ook zoeken waardevolle contacten die het idee en/of het resultaat verder kunnen helpen.

Gerelateerde Plannen

Screen shot 2018 04 24 at 12.53.49 pm

Tweedehands Rotterdam

We fotograferen tweedehands kleding in Rotterdam en bieden deze gezamenlijk aan op een online platform. Met slimme zoek en aanbeveling technieken maken we Tweedehands Rotterdam het betere alternatief voor een uniek modieus uiterlijk.

Bekijk dit plan
Spireaux header7 01

Verse Spirulina productie in het centrum van Rotterdam

Het produceren van verse Spirulina in zelf ontworpen, hoog efficiënte, fotobioreactoren in het oude Tropicana zwembad

Bekijk dit plan
Logo cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21e-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan
Logo wm

WEmove - Economie van de Vriendschap

Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen en gaan op kleine schaal ondernemen.

Bekijk dit plan
Blue food gr 10

Zero Foodwaste Rotterdam

Zero foodwaste Rotterdam werkt aan minder voedselverspilling. In 2018 al 5% minder tot 90% in 2030 en daarna naar 0 in 010!

Bekijk dit plan

SB/ Stunning B

Zelf ontworpen babyproducten met een pedagogische visie.

Bekijk dit plan
Vuilnis

Met BetterBeGreen op weg naar de cellulose economie

BetterBeGreen gaat met gangbare, simpele en kleinschalige apparatuur productie van cellulose bioplastic uit oud papier maken

Bekijk dit plan
Meer plannen