Ontdek › Plan

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Subsidie toegekend € 35.400,00

Aangemaakt: 28 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

De textielindustrie is na de olie industrie de meest vervuilende ter wereld. Dat moet anders kunnen.
Een snelle zoektocht geeft informatie waaruit het lijkt dat het technisch haalbaar zou zijn om uit plantaardige reststromen (groenafval) ook textiel te kunnen maken. En daarmee ontstond het idee: “Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio een textiel maken en dat verwerken tot een T-shirt?”

Grote hoeveelheden uniforme plantaardige reststromen vinden we in de glastuinbouwgebieden rondom Rotterdam, zoals de stengels van tomatenplanten. De verbinding tussen de stad en de kassen bestaat al vanuit het Rotterdam FoodCluster. Zouden we die tomatenstengels als grondstof kunnen gebruiken voor het maken en ontwerpen van een Rotterdams Tomaten-T-Shirt?
Dit gaan we onderzoeken in dit project.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het kader van de circulaire economie zou dit een fantastisch voorbeeld zijn om reststromen te upcyclen en zou een nieuwe economische impuls kunnen geven om de lokale textielindustrie tot leven te wekken. Hierdoor ontstaat werkgelegenheid die wellicht, door automatisering, meer betekent voor ontwerpers en creatievelingen dan voor producenten EN door groene reststromen uit de regio een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven en daarmee van economische waarde kan zijn voor bestaande ondernemers.

Waarom vernieuwend?

Textiel van tomatenstengels is nog nooit gemaakt.In Rotterdam is (bijna) geen textielindustrie. Binnen dit project willen we bij Bluecity lab onderzoeken of de beschikbare natuurlijke reststromen, mogelijk ook uit de stad en haven, een economische en duurzame impuls kunnen geven aan Rotterdam. In het kader van duurzaamheid, zou dit een ‘zaadje’ kunnen zijn om de mondiale textielindustrie op zijn minst te inspireren, of -beter nog- lokaal te beconcurreren met een duurzaam alternatief.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

T shirt avocado 02

Doe mee

Organisatie: Greenport West-Holland

Contactpersoon: Willem Kemmers

Wij zoeken

We zoeken subsidie om het onderzoek mede te financieren naast de andere sponsors.
Ook zoeken waardevolle contacten die het idee en/of het resultaat verder kunnen helpen.

Gerelateerde Plannen

Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan

Business succes: jong geleerd, oud gedaan!

Startende ondernemers worden persoonlijk begeleid door ervaren Rotterdamse Ondernemers

Bekijk dit plan
Logo

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 22 jaar met het opzetten van een eigen bedrijf in de zomervakantie. In korte tijd leren de jongeren de basiselementen van het ondernemerschap kennen door daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Bierpapier kopie

PapierLab Rotterdam

Een plek realiseren waar cellulose-houdende reststromen uit Rotterdam e.o. omgezet worden tot waardevolle grondstof voor het maken van papier en karton. In dit PapierLab kunnen mensen verschillende werk en creatieve ervaringen opdoen.

Bekijk dit plan
Img 2824 %281%29

Firmhouse Venture Lab

Firmhouse Venture Lab is een programma voor ondernemers, waarbij deelnemers op hun individuele vaardigheden worden geselecteerd en tijdens het programma de volle ruimte krijgen om met elkaar startups te vormen rondom hun beste eigenschappen.

Bekijk dit plan

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Meer plannen