Ontdek › Plan

Treewifi010

Aangemaakt: 13 september 2016

Een duurzame en bereikbare stad

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

TreeWiFi010 plaatst sensoren in bomen die er uit zien als een vogelhuisje. De huisje meten zeer lokaal de luchtkwaliteit. Is de lucht schoon en gezond, dan krijgt de hele straat gratis WiFi. Is de luchtkwaliteit ongezond, dan geeft het huisje tips om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De huisjes komen op zichtbare plekken in de stad zodat iedereen kan zien waar Rotterdam goed bezig is, of waar de lucht schoner moet. Een subtiele ring van licht signaleert de status van de kwaliteit van de lucht.

Bewoners uit de buurt zijn verantwoordelijk voor het vogelhuisje. Treewifi010 creëert een hyper lokale interactieve digitale kaart waarop de bewoners via een app de meetresultaten zichtbaar krijgen. Hierdoor worden Rotterdammers gemotiveerd meer samen te werken aan oplossingen voor een betere luchtkwaliteit in hun eigen straat of buurt.

TreeWiFi010 gaat Rotterdammers motiveren hun fiets en het openbaar vervoer vaker te gebruiken en autovrijedagen te organiseren in hun eigen buurt.

Waarom goed voor Rotterdam?

De slimme vogelhuisjes zijn echte eye-catchers en maken daarmee het thema luchtvervuiling laagdrempelig en bespreekbaar. Daarnaast is het belangrijk om gedetailleerd inzicht te krijgen in luchtvervuiling in de stad, zo kunnen bewoners en beleidsmakers beter handelen in de strijd tegen luchtvervuiling.

Waarom vernieuwend?

Nog nooit eerder zijn bewoners en bezoekers van een stad beloond met gratis WiFi in ruil voor schone lucht. Daarnaast maken deze vogelhuisjes gebruik van innovatieve sensor-technologie waardoor de data die gegeneerd wordt zeer waardevol is voor onderzoek naar luchtkwaliteit in de stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Treewifi

Doe mee

Organisatie: Rotterdams Milieucentrum ism Treewifi

Contactpersoon: Emile van Rinsum

Wij zoeken

Ondersteuning bij de selectie van locaties ivm de bevestiging van de Treewifi sensorkastjes in bomen.
Ondersteuning bij de financiering van een testset van 25 Treewifi010 meetpunten en de opzet van een (digitale) campagne gericht op de Rotterdammers.

Gerelateerde Plannen

Download

Urban thermen Rotterdam

Een volledig duurzaam thermen complex (met als hoofdbad een zoutwaterbad) in een stedelijke omgeving.

Bekijk dit plan
A west

ZOOMDAK GROEN

We gaan het Zoomdak vergroenen met en door bewoners. Zo wordt het dak een fijne groene plek om te gebruiken voor de buurt.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 21 om 17.58.53

EXPOSITIE ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN

De attractieve expositie, plaats van samenkomst en kennisdeler over het WHY WHAT en HOW van het transitie-proces van Rotterdam als leefbare en duurzame stad...

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Plantengang 3

Moss Air Filter

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Bekijk dit plan
Logo makkiebike

MakkieBike

Bij MakkieBike lease je een fiets. Zo ben je altijd voorzien van een fiets voor een laag bedrag per maand, inclusief reparaties!

Bekijk dit plan
Banner ctylab0100

Don't waste it

Polyester maken van Rotterdams plastic afval. Dat is het idee.

Bekijk dit plan
Meer plannen