Ontdek › Plan

Treewifi010

Aangemaakt: 13 september 2016

Een duurzame en bereikbare stad

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

TreeWiFi010 plaatst sensoren in bomen die er uit zien als een vogelhuisje. De huisje meten zeer lokaal de luchtkwaliteit. Is de lucht schoon en gezond, dan krijgt de hele straat gratis WiFi. Is de luchtkwaliteit ongezond, dan geeft het huisje tips om de luchtkwaliteit te verbeteren.

De huisjes komen op zichtbare plekken in de stad zodat iedereen kan zien waar Rotterdam goed bezig is, of waar de lucht schoner moet. Een subtiele ring van licht signaleert de status van de kwaliteit van de lucht.

Bewoners uit de buurt zijn verantwoordelijk voor het vogelhuisje. Treewifi010 creëert een hyper lokale interactieve digitale kaart waarop de bewoners via een app de meetresultaten zichtbaar krijgen. Hierdoor worden Rotterdammers gemotiveerd meer samen te werken aan oplossingen voor een betere luchtkwaliteit in hun eigen straat of buurt.

TreeWiFi010 gaat Rotterdammers motiveren hun fiets en het openbaar vervoer vaker te gebruiken en autovrijedagen te organiseren in hun eigen buurt.

Waarom goed voor Rotterdam?

De slimme vogelhuisjes zijn echte eye-catchers en maken daarmee het thema luchtvervuiling laagdrempelig en bespreekbaar. Daarnaast is het belangrijk om gedetailleerd inzicht te krijgen in luchtvervuiling in de stad, zo kunnen bewoners en beleidsmakers beter handelen in de strijd tegen luchtvervuiling.

Waarom vernieuwend?

Nog nooit eerder zijn bewoners en bezoekers van een stad beloond met gratis WiFi in ruil voor schone lucht. Daarnaast maken deze vogelhuisjes gebruik van innovatieve sensor-technologie waardoor de data die gegeneerd wordt zeer waardevol is voor onderzoek naar luchtkwaliteit in de stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Treewifi

Doe mee

Organisatie: Rotterdams Milieucentrum ism Treewifi

Contactpersoon: Emile van Rinsum

Wij zoeken

Ondersteuning bij de selectie van locaties ivm de bevestiging van de Treewifi sensorkastjes in bomen.
Ondersteuning bij de financiering van een testset van 25 Treewifi010 meetpunten en de opzet van een (digitale) campagne gericht op de Rotterdammers.

Gerelateerde Plannen

Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Ecoeuros

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
18951302 1824207254561981 1589704468107003175 n

Autovrije dagen Rotterdam

Maandelijks autovrije dagen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
Innovaties

,,Energy and Fuel,,!

Schone voordelige energie en maak zelf waterstof uit water.

Bekijk dit plan
Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
Meer plannen