Ontdek › Plan

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Aangemaakt: 26 april 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

De natuurlijke kringloop van de aarde is doorbroken met een lineair systeem waarin we nemen wat we nodig hebben om een maaltijd te bereiden en de resten simpelweg in de prullenbak gooien. Het afval komt niet terecht op de plaatsen waar het eten ooit leefde en groeide.
1) Door een composteermachine in Aloha te plaatsen, creëren we het eerste 'zero food waste restaurant' van Rotterdam. De 2000 liter gft-afval die Aloha per week over houdt -ondanks aanpassingen in (her)gebruik, inkoop, portionering- reduceren we met 80% en wordt 100% gerecycled.
2) Vervolgens levert de composteermachine hoogwaardige compost aan o.a. Rotterdamse Munt. In plaats elders compost te kopen voor de aanwezige (voedsel)tuinen sluit Rotterdam een lokale kringloop.
3) We beginnen met de kringloop van eten en we ontwikkelen een kringloop van kennis. Binnen het schoolprogramma van de Rotterdamse Munt zal Aloha bijdragen aan de kennisoverdracht van de voedselkringloop met als centraal punt de composteermachine.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam wordt de circulaire stad van de toekomst, brengt duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer en dit project draagt daar aan bij door 1) het eerste zero waste restaurant van Rotterdam te maken met 60.000 gasten per jaar, 2) de voedselkringloop lokaal en duurzaam te sluiten en 3) bij te dragen aan kennisoverdracht over de voedselkringloop o.a. in samenwerking met Rotterdamse Munt en breiden we in de toekomst uit met het ontwikkelen van eigen interactieve en informatieve workshops.

Waarom vernieuwend?

Naast het creëren van het eerste zero food waste restaurant in Rotterdam, ontwikkelen we een structurele en duurzame oplossing voor de overvloed aan horeca afval. En een duurzame oplossing voor het compost tekort bij Rotterdamse tuinen. Daarnaast betrekken we op een speelse manier Rotterdammers in -en informeren we hen over- de kringloop van voedsel, en werken we verder aan een kringloop van kennis.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Aloha tuin1

Doe mee

Organisatie: Restaurant Aloha Rotterdam

Contactpersoon: Ivana Pilipovic

Wij zoeken

Samenwerking, advies, financiering

Gerelateerde Plannen

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Ecoeuros

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
12901368 1031865426894843 851048262647949262 o

De BMX Fietsschool

Praktijkgerichte verkeerseducatie voor basisschoolleerlingen en/of buurtkinderen met de BMX fiets

Bekijk dit plan
Dsc 7059

serVies

Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
Meer plannen