Ontdek › Plan

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Aangemaakt: 26 april 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

De natuurlijke kringloop van de aarde is doorbroken met een lineair systeem waarin we nemen wat we nodig hebben om een maaltijd te bereiden en de resten simpelweg in de prullenbak gooien. Het afval komt niet terecht op de plaatsen waar het eten ooit leefde en groeide.
1) Door een composteermachine in Aloha te plaatsen, creëren we het eerste 'zero food waste restaurant' van Rotterdam. De 2000 liter gft-afval die Aloha per week over houdt -ondanks aanpassingen in (her)gebruik, inkoop, portionering- reduceren we met 80% en wordt 100% gerecycled.
2) Vervolgens levert de composteermachine hoogwaardige compost aan o.a. Rotterdamse Munt. In plaats elders compost te kopen voor de aanwezige (voedsel)tuinen sluit Rotterdam een lokale kringloop.
3) We beginnen met de kringloop van eten en we ontwikkelen een kringloop van kennis. Binnen het schoolprogramma van de Rotterdamse Munt zal Aloha bijdragen aan de kennisoverdracht van de voedselkringloop met als centraal punt de composteermachine.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam wordt de circulaire stad van de toekomst, brengt duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer en dit project draagt daar aan bij door 1) het eerste zero waste restaurant van Rotterdam te maken met 60.000 gasten per jaar, 2) de voedselkringloop lokaal en duurzaam te sluiten en 3) bij te dragen aan kennisoverdracht over de voedselkringloop o.a. in samenwerking met Rotterdamse Munt en breiden we in de toekomst uit met het ontwikkelen van eigen interactieve en informatieve workshops.

Waarom vernieuwend?

Naast het creëren van het eerste zero food waste restaurant in Rotterdam, ontwikkelen we een structurele en duurzame oplossing voor de overvloed aan horeca afval. En een duurzame oplossing voor het compost tekort bij Rotterdamse tuinen. Daarnaast betrekken we op een speelse manier Rotterdammers in -en informeren we hen over- de kringloop van voedsel, en werken we verder aan een kringloop van kennis.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Aloha tuin1

Doe mee

Organisatie: Restaurant Aloha Rotterdam

Contactpersoon: Ivana Pilipovic

Wij zoeken

Samenwerking, advies, financiering

Gerelateerde Plannen

Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Pakhuis vanaf weiland.jpeg

‘1ste Historische pand op waterstof-energie’

Het eerste historische bedrijfspand in Rotterdam, Nederland, dat volledig zelfvoorzienend is door middel van een eigen waterstof energiecentrale.

Bekijk dit plan
Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Mtm knikkertegel 16 9slide

PlasticLabs

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
2016 09 16 12.44.44

Dakgaard

Het beheren van de boomgaard op het dak van het treinstation Hofplein met bijenstand en compostwormenboerdeij.

Bekijk dit plan
Meer plannen