Ontdek › Plan

Van plastic naar PLASTICIET

Aangemaakt: 16 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Wij gooien alles in de magische verdwijnbak; een bodemloze put waar alles vanzelf in lijkt op te lossen. Zonde, want we gooien waardevol materiaal weg terwijl dit kan worden her-gebruikt. PLASTICIET is gemaakt van gerecycled plastic. Een materiaal dat bijna het eeuwige leven heeft maar waar toch de meest ondergewaardeerde producten van gemaakt worden. PLASTICIET maakt hiervan een hoogwaardig plaatmateriaal dat een gemarmerde natuursteen ‘look’ krijgt. Hierdoor krijgt een ogenschijnlijk waardeloos materiaal een luxe uitstraling en een nieuwe waarde.

De Gemeente Rotterdam heeft als streven om vóór 2030 zoveel mogelijk in te zetten op een circulaire samenleving en economie. Dit betekent dat een gerecycled materiaal als PLASTICIET hier duidelijk een bijdrage aan zal leveren: wij halen het plastic uit de directe omgeving en geven het een nieuw en bruikbaar doel.

Waarom goed voor Rotterdam?

PLASTICIET biedt bewoners in de directe omgeving de optie om een nieuw ambacht te leren in het verwerken van plastic afval. Men krijgt inzicht in de waarde, verschillende materialen, smelttemperaturen, bewerkingsmethodes van plastic.

Daarnaast biedt PLASTICIET ontwerpers de kans om nieuwe producten en objecten te ontwikkelen, met name samen met de omgeving. Bijv. toepassingen in woningen, winkels en de buitenruimte of voor autonome kunstproductie samen met de kunstsector Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Tot nu toe wordt plastic vooral gerecycled op massale schaal. PLASTICIET ziet juist kansen om dit proces lokaal op te zetten door een bottum-up aanpak: door korte lijnen binnen gemeenschappen te creëren zien deelnemers direct resultaat van recycling en de circulaire economie. Door de samenwerking met designers draagt PLASTICIET ook nog eens bij aan de creatieve ontwikkeling van de gemeenschap en een positief imago van de (toegepaste) kunst.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Materiaal met logo

Doe mee

Organisatie: Plasticiet

Contactpersoon: Anne-Marije Manting

Wij zoeken

Enthousiaste mensen die de waarde van plastic inzien en hiermee aan de slag willen gaan. Daarnaast zijn wij ook op zoek naar technische expert m.b.t. het verder ontwikkelen van onze recycle-machine.

Gerelateerde Plannen

Bag

Fruitleather Rotterdam.

Gebruikt fruitafval voor een goedkoper en milieuvriendelijk alternatief in de leerindustrie.

Bekijk dit plan
Img 20180611 wa0001

‘1ste Historische pand op waterstof-energie’

Het eerste historische bedrijfspand in Rotterdam, Nederland, dat volledig zelfvoorzienend is door middel van een eigen waterstof energiecentrale.

Bekijk dit plan
010lab met logo

Innovil

Drie aspecten voor duurzame en zelfvoorziende leven op één locatie: de Marconistrip in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H).

Bekijk dit plan
Img 0336

Energie uit de Maas

Met het plaatsen van turbines energie opwekken uit de stroming van de Maas.

Bekijk dit plan
Mtm knikkertegel 16 9slide

PlasticLabs

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan
Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen