Ontdek › Plan

Van plastic naar PLASTICIET

Aangemaakt: 16 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Wij gooien alles in de magische verdwijnbak; een bodemloze put waar alles vanzelf in lijkt op te lossen. Zonde, want we gooien waardevol materiaal weg terwijl dit kan worden her-gebruikt. PLASTICIET is gemaakt van gerecycled plastic. Een materiaal dat bijna het eeuwige leven heeft maar waar toch de meest ondergewaardeerde producten van gemaakt worden. PLASTICIET maakt hiervan een hoogwaardig plaatmateriaal dat een gemarmerde natuursteen ‘look’ krijgt. Hierdoor krijgt een ogenschijnlijk waardeloos materiaal een luxe uitstraling en een nieuwe waarde.

De Gemeente Rotterdam heeft als streven om vóór 2030 zoveel mogelijk in te zetten op een circulaire samenleving en economie. Dit betekent dat een gerecycled materiaal als PLASTICIET hier duidelijk een bijdrage aan zal leveren: wij halen het plastic uit de directe omgeving en geven het een nieuw en bruikbaar doel.

Waarom goed voor Rotterdam?

PLASTICIET biedt bewoners in de directe omgeving de optie om een nieuw ambacht te leren in het verwerken van plastic afval. Men krijgt inzicht in de waarde, verschillende materialen, smelttemperaturen, bewerkingsmethodes van plastic.

Daarnaast biedt PLASTICIET ontwerpers de kans om nieuwe producten en objecten te ontwikkelen, met name samen met de omgeving. Bijv. toepassingen in woningen, winkels en de buitenruimte of voor autonome kunstproductie samen met de kunstsector Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Tot nu toe wordt plastic vooral gerecycled op massale schaal. PLASTICIET ziet juist kansen om dit proces lokaal op te zetten door een bottum-up aanpak: door korte lijnen binnen gemeenschappen te creëren zien deelnemers direct resultaat van recycling en de circulaire economie. Door de samenwerking met designers draagt PLASTICIET ook nog eens bij aan de creatieve ontwikkeling van de gemeenschap en een positief imago van de (toegepaste) kunst.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Materiaal met logo

Doe mee

Organisatie: Plasticiet

Contactpersoon: Anne-Marije Manting

Wij zoeken

Enthousiaste mensen die de waarde van plastic inzien en hiermee aan de slag willen gaan. Daarnaast zijn wij ook op zoek naar technische expert m.b.t. het verder ontwikkelen van onze recycle-machine.

Gerelateerde Plannen

Cover

Schoon Schip

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Slow mill wake

Duurzame oevers

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Dsc 7059

serVies

Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Meer plannen