Ontdek › Plan

Van plastic naar PLASTICIET

Aangemaakt: 16 april 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Wij gooien alles in de magische verdwijnbak; een bodemloze put waar alles vanzelf in lijkt op te lossen. Zonde, want we gooien waardevol materiaal weg terwijl dit kan worden her-gebruikt. PLASTICIET is gemaakt van gerecycled plastic. Een materiaal dat bijna het eeuwige leven heeft maar waar toch de meest ondergewaardeerde producten van gemaakt worden. PLASTICIET maakt hiervan een hoogwaardig plaatmateriaal dat een gemarmerde natuursteen ‘look’ krijgt. Hierdoor krijgt een ogenschijnlijk waardeloos materiaal een luxe uitstraling en een nieuwe waarde.

De Gemeente Rotterdam heeft als streven om vóór 2030 zoveel mogelijk in te zetten op een circulaire samenleving en economie. Dit betekent dat een gerecycled materiaal als PLASTICIET hier duidelijk een bijdrage aan zal leveren: wij halen het plastic uit de directe omgeving en geven het een nieuw en bruikbaar doel.

Waarom goed voor Rotterdam?

PLASTICIET biedt bewoners in de directe omgeving de optie om een nieuw ambacht te leren in het verwerken van plastic afval. Men krijgt inzicht in de waarde, verschillende materialen, smelttemperaturen, bewerkingsmethodes van plastic.

Daarnaast biedt PLASTICIET ontwerpers de kans om nieuwe producten en objecten te ontwikkelen, met name samen met de omgeving. Bijv. toepassingen in woningen, winkels en de buitenruimte of voor autonome kunstproductie samen met de kunstsector Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Tot nu toe wordt plastic vooral gerecycled op massale schaal. PLASTICIET ziet juist kansen om dit proces lokaal op te zetten door een bottum-up aanpak: door korte lijnen binnen gemeenschappen te creëren zien deelnemers direct resultaat van recycling en de circulaire economie. Door de samenwerking met designers draagt PLASTICIET ook nog eens bij aan de creatieve ontwikkeling van de gemeenschap en een positief imago van de (toegepaste) kunst.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Materiaal met logo

Doe mee

Organisatie: Plasticiet

Contactpersoon: Anne-Marije Manting

Wij zoeken

Enthousiaste mensen die de waarde van plastic inzien en hiermee aan de slag willen gaan. Daarnaast zijn wij ook op zoek naar technische expert m.b.t. het verder ontwikkelen van onze recycle-machine.

Gerelateerde Plannen

010lab met logo

Innovil

Drie aspecten voor duurzame en zelfvoorziende leven op één locatie: de Marconistrip in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H).

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 21 om 17.58.53

EXPOSITIE ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN

De attractieve expositie, plaats van samenkomst en kennisdeler over het WHY WHAT en HOW van het transitie-proces van Rotterdam als leefbare en duurzame stad...

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
Picture1

HEXAPOT, Angles make the difference

Milieuvriendelijk, Efficiënt ontwerp en Economie

Bekijk dit plan
Meer plannen