Ontdek › Plan

Verticale Groep

Subsidie toegekend € 29.500,00

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Kinderen vinden klassen in het basisonderwijs geen veilige leeromgeving. Met het concept “De Verticale Groep” plaatsten we er een nieuwe groep naast, waardoor kinderen weerbaarder worden, wat ook in de horizontale groep doorwerkt. In klassen, homogene groepen met kinderen van dezelfde leeftijd, wordt ‘als vanzelf’ gepest. Kinderen willen zich onderscheiden, er ontstaat een strijd om de hiërarchie. Dit richt zich vaak op kinderen die net even anders zijn. In groepen met kinderen van verschillende leeftijden, blijkt dit niet het geval. Er is namelijk al veel verschil en kinderen voelen niet meer de noodzaak om zich te onderscheiden. Elk kind van groep 3 tot en met 8 krijgt naast de gebruikelijke horizontale groep op school, ook een plek in zijn eigen Verticale Groep. Scholen zijn enthousiast, we willen gaan starten met een paar pilots. Kosten kunnen laag zijn, alleen voor het opstarten moeten we nog middelen ontwikkelen. En er is tijdelijk ondersteuning nodig voor die scholen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Kinderen brengen een groot deel van de week op school door. Het is belangrijk dat ze zich daar prettig kunnen voelen en kunnen ontplooien. In de verticale groep leren kinderen 21st eeuwse vaardigheden die ze later nodig hebben in leven en werken. We maken hierbij ook gebruik van kennis en ervaring van vrijwilligers die de activiteiten kunnen begeleiden of ondersteunen.

Waarom vernieuwend?

Het schoolsysteem is eigenlijk al eeuwen hetzelfde, we zetten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar en hopen dat het goedgaat. Met de verticale groep kijken we daar anders naar. Hoe maak je kinderen weerbaarder, hoe en in welke omgeving leer je ze de vaardigheden die ze later nodig hebben? In verticale groepen werkt dit beter. Daarnaast blijft ook de klassieke schoolstructuur intact om kinderen de lessen te laten volgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vg logo

Doe mee

Organisatie: Garage2020

Contactpersoon: Garage2020 - Jacco Pols

Gerelateerde Plannen

Logo imc basis nieuwe huisstijlkleuren

IMC Basis op de Talmaschool

Maatschappijgericht onderwijs integreren op de Talmaschool met als doel de leerlingen erop voor te bereiden dat ze later zelfstandige, gemotiveerde en verantwoorde keuzes kunnen maken voor hun opleiding en beroep.

Bekijk dit plan
Img 0473

Plan Naschoolse Educatieve Activiteiten

Na school, op school en voor iedereen

Bekijk dit plan

Uit Grootmoeders Keuken

'Uit Grootmoeders Keuken' is een Rotterdams productlabel met de smaak van 'toen', de producten worden gemaakt met de hulp van Rotterdamse oma's en opa's.

Bekijk dit plan
Neon light of cloud storage rv0fk7t8  f0000

Alle Ruimte

Alle Ruimte = creativiteit X vakmanschap X ruimte ... in Oud-Charlois

Bekijk dit plan
Ms 1op1 coaching challengesports 1793

Time-out, Rebound!

Schooluitval voorkomen d.m.v. van een Time-Out Traject voor leerlingen van Rotterdamse MBO Startcolleges en voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan
Calvijn business school rgb

Versterk je netwerk

Wij willen de leerlingen van Calvijn Business school nog beter voorbereiden op de toekomst. Dat willen wij, naast het bieden van een sterk onderwijscurriculum, doen door onze leerlingen, op structurele basis, kennis te laten maken met het werkveld.

Bekijk dit plan
Kleuters

In Ontwikkeling Bedreigde Kleuters (IOBK) 2.0

Het opzetten van een voorziening voor startende kleuters, die door specifiek gedrag nog niet kunnen functioneren in een reguliere kleutergroep. Deze kinderen krijgen een intensieve begeleiding zodat zij wel goed kunnen instromen/functioneren.

Bekijk dit plan
Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
Meer plannen