Ontdek › Plan

Verticale Groep

Subsidie toegekend € 29.500,00

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Kinderen vinden klassen in het basisonderwijs geen veilige leeromgeving. Met het concept “De Verticale Groep” plaatsten we er een nieuwe groep naast, waardoor kinderen weerbaarder worden, wat ook in de horizontale groep doorwerkt. In klassen, homogene groepen met kinderen van dezelfde leeftijd, wordt ‘als vanzelf’ gepest. Kinderen willen zich onderscheiden, er ontstaat een strijd om de hiërarchie. Dit richt zich vaak op kinderen die net even anders zijn. In groepen met kinderen van verschillende leeftijden, blijkt dit niet het geval. Er is namelijk al veel verschil en kinderen voelen niet meer de noodzaak om zich te onderscheiden. Elk kind van groep 3 tot en met 8 krijgt naast de gebruikelijke horizontale groep op school, ook een plek in zijn eigen Verticale Groep. Scholen zijn enthousiast, we willen gaan starten met een paar pilots. Kosten kunnen laag zijn, alleen voor het opstarten moeten we nog middelen ontwikkelen. En er is tijdelijk ondersteuning nodig voor die scholen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Kinderen brengen een groot deel van de week op school door. Het is belangrijk dat ze zich daar prettig kunnen voelen en kunnen ontplooien. In de verticale groep leren kinderen 21st eeuwse vaardigheden die ze later nodig hebben in leven en werken. We maken hierbij ook gebruik van kennis en ervaring van vrijwilligers die de activiteiten kunnen begeleiden of ondersteunen.

Waarom vernieuwend?

Het schoolsysteem is eigenlijk al eeuwen hetzelfde, we zetten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar en hopen dat het goedgaat. Met de verticale groep kijken we daar anders naar. Hoe maak je kinderen weerbaarder, hoe en in welke omgeving leer je ze de vaardigheden die ze later nodig hebben? In verticale groepen werkt dit beter. Daarnaast blijft ook de klassieke schoolstructuur intact om kinderen de lessen te laten volgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vg logo

Doe mee

Organisatie: Garage2020

Contactpersoon: Garage2020 - Jacco Pols

Gerelateerde Plannen

Burgerschapsvorming1

Het voordeel van de twijfel

Met dit project willen we pabo-studenten en leraren in het primair onderwijs in Rotterdam verder professionaliseren in het versterken van burgerschap van leerlingen.

Bekijk dit plan
Kleuters

In Ontwikkeling Bedreigde Kleuters (IOBK) 2.0

Het opzetten van een voorziening voor startende kleuters, die door specifiek gedrag nog niet kunnen functioneren in een reguliere kleutergroep. Deze kinderen krijgen een intensieve begeleiding zodat zij wel goed kunnen instromen/functioneren.

Bekijk dit plan
Stickerboog

leuk leren 010

Spelen is leren. Het doel van het plan is om spelend leren beter op de kaart te zetten en meer Rotterdamse gezinnen met jonge kinderen toegang te geven tot leuk en leerzaam (spel)materiaal.

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Foto citylab010

The Next School

The Next School organiseert evenementen waar docenten samen met mensen uit de beroepspraktijk een opdracht ontwikkelen voor leerlingen. We matchen docent en professional en begeleiden ze in het ontwikkelen van een goede opdracht.

Bekijk dit plan

Zuider Gymnasium

Het onderwijs beter aan laten sluiten bij de behoeften en de wensen van onze gymnasiumleerlingen uit Rotterdam-Zuid en omstreken. Wij willen onze leerlingen de kans geven om hun talenten te ontplooien in een veilige, uitdagende leeromgeving.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 16.28.55

De Gamer 010

De Gamer is een interactieve energie-opwekkende speelvloer voor schoolpleinen. Met hulp van CityLab010 ontwikkelen we een lesprogramma voor Rotterdamse scholen waarbij kinderen al bewegend leren over duurzaamheid, wetenschap en techniek.

Bekijk dit plan
Meer plannen