Ontdek › Plan

Verticale Groep

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Kinderen vinden klassen in het basisonderwijs geen veilige leeromgeving. Met het concept “De Verticale Groep” plaatsten we er een nieuwe groep naast, waardoor kinderen weerbaarder worden, wat ook in de horizontale groep doorwerkt. In klassen, homogene groepen met kinderen van dezelfde leeftijd, wordt ‘als vanzelf’ gepest. Kinderen willen zich onderscheiden, er ontstaat een strijd om de hiërarchie. Dit richt zich vaak op kinderen die net even anders zijn. In groepen met kinderen van verschillende leeftijden, blijkt dit niet het geval. Er is namelijk al veel verschil en kinderen voelen niet meer de noodzaak om zich te onderscheiden. Elk kind van groep 3 tot en met 8 krijgt naast de gebruikelijke horizontale groep op school, ook een plek in zijn eigen Verticale Groep. Scholen zijn enthousiast, we willen gaan starten met een paar pilots. Kosten kunnen laag zijn, alleen voor het opstarten moeten we nog middelen ontwikkelen. En er is tijdelijk ondersteuning nodig voor die scholen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Kinderen brengen een groot deel van de week op school door. Het is belangrijk dat ze zich daar prettig kunnen voelen en kunnen ontplooien. In de verticale groep leren kinderen 21st eeuwse vaardigheden die ze later nodig hebben in leven en werken. We maken hierbij ook gebruik van kennis en ervaring van vrijwilligers die de activiteiten kunnen begeleiden of ondersteunen.

Waarom vernieuwend?

Het schoolsysteem is eigenlijk al eeuwen hetzelfde, we zetten kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar en hopen dat het goedgaat. Met de verticale groep kijken we daar anders naar. Hoe maak je kinderen weerbaarder, hoe en in welke omgeving leer je ze de vaardigheden die ze later nodig hebben? In verticale groepen werkt dit beter. Daarnaast blijft ook de klassieke schoolstructuur intact om kinderen de lessen te laten volgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vg logo

Doe mee

Organisatie: Garage2020

Contactpersoon: Garage2020 - Jacco Pols

Gerelateerde Plannen

Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Bekijk dit plan
Image

debat010

Rotterdamse leerlingen uit verschillende culturen, religies en lagen van de bevolking gaan met elkaar in debat.

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
Diploma uitreiking

IMC Weekendschool Delfshaven & Rotterdam Zuid

Bij IMC Weekendschool laten wij nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Bekijk dit plan
Aanvraag

Unitonderwijs voor Wereldburgers Mariaschool

Unit onderwijs waarin elk kind uniek is en uitgroeit tot levenskunstenaar en waar wij recht doen aan samen voor het talent van uw kind

Bekijk dit plan

PCB ZALMPLAAT Onderwijs inclusief

We kunnen in de school preventief passende hulp bieden zodat we uitval voorkomen en leerlingen in hun kracht zetten.

Bekijk dit plan
Meer plannen