Ontdek › Plan

Virtual Buurtpreventie Academy Rotterdam

Subsidie toegekend € 88.862,00

Aangemaakt: 30 april 2018

Veilige stad

Om buurtpreventieteams optimaal voor te bereiden op onveilige situaties, ontwikkelen wij een Virtual Reality training. Dankzij deze levensechte en vernieuwende aanpak krijgen teamleden meer zelfvertrouwen en is Buurtpreventie klaar voor de toekomst.

In Rotterdam zetten 40 Buurtpreventieteams zich in voor het verbeteren van de veiligheid en sociale cohesie in hun wijk. Het is belangrijk dat zij goed zijn voorbereid op onveilige of gevaarlijke situaties. Het is namelijk lastig voor te stellen wat je doet als je een inbreker betrapt. En hoe spreek je lastige hangjongeren aan of een buurtbewoner waar vermoedelijk iets naars gebeurt achter de voordeur? Deze situaties zijn m.b.v. virtual reality levensecht na te bootsen. Dit helpt vrijwilligers op een zelfverzekerde en veilige manier aan de slag te gaan. De VR-training wordt onderdeel van de reguliere training en aangevuld met online modules die je thuis kunt oefenen. De VR-brillen komen samen met een handleiding in een praktische ‘Buurtpreventiebox’. Het filmmateriaal wordt bovendien verwerkt in een wervingsfilm waarmee vergrijzende teams met de VR-brillen nieuwe, jongere leden kunnen enthousiasmeren. Goed voorbereide en diverse teams maken Rotterdam een stuk veiliger!

Waarom goed voor Rotterdam?

Buurtpreventieteams hebben een positief effect op de veiligheid in Rotterdam. Zij voorzien politie en gemeente bovendien van waardevolle lokale informatie. De teams vergrijzen echter en er is behoefte aan moderne middelen die een jongere doelgroep aanspreken. De VR-training maakt buurtpreventieteams klaar voor de toekomst en helpt diverse andere Rotterdamse vrijwilligers op een veilige manier hun werk te doen. Denk aan Buurt Bestuurt, Jong Burger Blauw of vrijwilligers in de Huizen van de wijk.

Waarom vernieuwend?

De toepassing van VR-technologie voor het trainen van Buurtpreventieteams is uniek in Nederland. De techniek wordt al wel toegepast in het opleiden van agenten en militairen. Het CCV werkt aan toepassingen voor o.a. senioren en OV-medewerkers. Deze ervaring kan gebruikt worden om Rotterdamse vrijwilligers klaar te stomen. De VR-training voegt een compleet nieuw element toe aan het bestaande trainingsaanbod. De Buurtpreventiebox zorgt voor een unieke laagdrempelige toegang tot VR-technologie.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ocolus samsung gear aut vrij

Doe mee

Organisatie: Perron14

Contactpersoon: Jurn Quadt

Wij zoeken

Wij komen graag in contact met partijen die ervaring hebben op het gebied van VR-technologie. Daarnaast zijn wij op zoek naar andere Rotterdamse organisaties en instanties die hun vrijwilligers of medewerkers willen trainen in het omgaan met onveilige situaties.

Gerelateerde Plannen

Psst.... er zijn ook grenzen!

PSST.....er zijn ook grenzen!!

VERBALE, MENTALE EN FYSIEKE WEERBAARHEID VOOR JONGEREN BIJ SEKSUELE INTIMIDATIE OP STRAAT

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
Jellyfish

STRAATManieren

Wij willen bereiken dat iedereen, en vrouwen in het bijzonder, gebruik kan maken van de openbare ruimte zonder te worden lastiggevallen.

Bekijk dit plan
Voorbeeld kenteken kenteken bewijs

kenteken bewijs en kenteken plaatje voor de fiets

het onmogelijk maken van gestolen fietsen door te verkopen. Iedere fiets een kenteken en de eigenaar een kentekenbewijs.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 23.53.44

Maxed Guardian | Rotterdam

Een veiligheidsapplicatie in combinatie met een high-tech armband, waarmee je virtueel begeleid kan worden door je eigen netwerk naar jouw bestemming.

Bekijk dit plan
Logo

Blijvend uit de Bajes

Om recidiven te verlagen, gaan wij (ex-)gedetineerden begeleiden met inzet van ervaringsdeskundigen, rolmodellen en sport.

Bekijk dit plan
Images

Vrij radicaal?

Preventie van radicalisering door inzet op de veerkracht van de sociale omgeving met ervaren ambassadeurs

Bekijk dit plan
Meer plannen