Ontdek › Plan

Virtual Buurtpreventie Academy Rotterdam

Aangemaakt: 30 april 2018

Veilige stad

Om buurtpreventieteams optimaal voor te bereiden op onveilige situaties, ontwikkelen wij een Virtual Reality training. Dankzij deze levensechte en vernieuwende aanpak krijgen teamleden meer zelfvertrouwen en is Buurtpreventie klaar voor de toekomst.

In Rotterdam zetten 40 Buurtpreventieteams zich in voor het verbeteren van de veiligheid en sociale cohesie in hun wijk. Het is belangrijk dat zij goed zijn voorbereid op onveilige of gevaarlijke situaties. Het is namelijk lastig voor te stellen wat je doet als je een inbreker betrapt. En hoe spreek je lastige hangjongeren aan of een buurtbewoner waar vermoedelijk iets naars gebeurt achter de voordeur? Deze situaties zijn m.b.v. virtual reality levensecht na te bootsen. Dit helpt vrijwilligers op een zelfverzekerde en veilige manier aan de slag te gaan. De VR-training wordt onderdeel van de reguliere training en aangevuld met online modules die je thuis kunt oefenen. De VR-brillen komen samen met een handleiding in een praktische ‘Buurtpreventiebox’. Het filmmateriaal wordt bovendien verwerkt in een wervingsfilm waarmee vergrijzende teams met de VR-brillen nieuwe, jongere leden kunnen enthousiasmeren. Goed voorbereide en diverse teams maken Rotterdam een stuk veiliger!

Waarom goed voor Rotterdam?

Buurtpreventieteams hebben een positief effect op de veiligheid in Rotterdam. Zij voorzien politie en gemeente bovendien van waardevolle lokale informatie. De teams vergrijzen echter en er is behoefte aan moderne middelen die een jongere doelgroep aanspreken. De VR-training maakt buurtpreventieteams klaar voor de toekomst en helpt diverse andere Rotterdamse vrijwilligers op een veilige manier hun werk te doen. Denk aan Buurt Bestuurt, Jong Burger Blauw of vrijwilligers in de Huizen van de wijk.

Waarom vernieuwend?

De toepassing van VR-technologie voor het trainen van Buurtpreventieteams is uniek in Nederland. De techniek wordt al wel toegepast in het opleiden van agenten en militairen. Het CCV werkt aan toepassingen voor o.a. senioren en OV-medewerkers. Deze ervaring kan gebruikt worden om Rotterdamse vrijwilligers klaar te stomen. De VR-training voegt een compleet nieuw element toe aan het bestaande trainingsaanbod. De Buurtpreventiebox zorgt voor een unieke laagdrempelige toegang tot VR-technologie.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Perron14

Contactpersoon: Jurn Quadt

Wij zoeken

Wij komen graag in contact met partijen die ervaring hebben op het gebied van VR-technologie. Daarnaast zijn wij op zoek naar andere Rotterdamse organisaties en instanties die hun vrijwilligers of medewerkers willen trainen in het omgaan met onveilige situaties.

Gerelateerde Plannen

12809561 935907393192036 9135257442044512869 n

ESSENBURGPARK

Een ruig en ongerepte groenstrook (RFC weg Rdam) behouden voor Rotterdam en het toegankelijk maken voor iedereen.

Bekijk dit plan
Voorbeeld kenteken kenteken bewijs

kenteken bewijs en kenteken plaatje voor de fiets

het onmogelijk maken van gestolen fietsen door te verkopen. Iedere fiets een kenteken en de eigenaar een kentekenbewijs.

Bekijk dit plan
1618122 463433943759162 2084847145617161354 o

Van Voedseltuin naar Voedselpark

Méér dan een tuin alleen: de Voedseltuin Rotterdam wordt een park voor iedereen!

Bekijk dit plan
E learning wijwijs

#Jij, Ik & de Wereld. (preventie radicalisering)

Lesmateriaal, Educatieve clips, Foto's en Film in een E-Learning omgeving. Waarbij zowel het gesprek op school als op straat en thuis worden ondersteund en gefaciliteerd.

Bekijk dit plan
Plaatje

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
Meer plannen