Ontdek › Plan

Vrijstraat Hoogland

Subsidie toegekend € 35.000,00

Aangemaakt: 13 maart 2018

Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten

Ontwerpend onderzoek naar een toekomst voor dit stukje Hooglandstraat als experiment. De bewoners testen inrichtingsvarianten.

Het Hooglandje brengt nu licht, groen, ruimte en een plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Het voortbestaan van het Hooglandje is onzeker. De straat is smal en donker en het dient als een van de weinige uitgangen voor autoverkeer in de buurt. Bewoners willen met flexibele inrichtingen experimenteren om te onderzoeken hoe de straat in de toekomst vorm kan krijgen en het leefklimaat verbeterd kan worden. Hoe kan de straat de verblijfs- en ontmoetfunctie van het Hooglandje opvangen als dit wellicht verdwijnt? We willen graag onderzoeken of de straat afgesloten kan worden van verkeer, of het met groen- en zitelementen een verblijfskwaliteit kan krijgen.

Waarom goed voor Rotterdam?

De straat wordt ingericht als verblijfsplek waar mensen elkaar ontmoeten. Dit draagt bij aan de sociale cohesie (zoals het nu in het Hooglandje werkt). Door de bewoners te betrekken in het ontwerp raken zij betrokken bij de ontwikkeling van hun omgeving en voelen zich zo mede verantwoordelijk.
Deze straat is erg smal, afgestemd op de handkar in de 19de eeuw en niet geschikt voor de huidige dominante rol van autoverkeer.

Waarom vernieuwend?

Het plan is om ontwerpend onderzoek te doen naar inrichtingsvarianten middels proefopstellingen. Hoe kan het bijdragen aan ontmoeten, spelen, voorkomen wateroverlast, zodat de straat toekomstbestendig is?
Bewoners ontwikkelen varianten in ontwerpsessies.
Deze leiden tot daadwerkelijke tijdelijke inrichtingen, waaruit een keuze gemaakt wordt.
Het resultaat is een plan voor toekomstige inrichting van de straat.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Front droomstraat

Doe mee

Organisatie: Bewonersgroep Hooglandje

Contactpersoon: Raymond van den Broek

Wij zoeken

Verkeersdeskundige. Groendeskundige. Timmerman/meubelmaker

Gerelateerde Plannen

2016 10 07 droomstraat willebrordusstraat hunk design8

Urban jungle playground

In de Willebrordusstraat zullen 5 parkeerplaatsen tijdelijk een andere invulling krijgen.

Bekijk dit plan
20170208 pres d2

Droomstrand: Rotterdam Playa op de Lloydpier

De beste hotspot van Delfshaven! Een kleine oase langs de Maas, tussen schepen, kranen en wolkenkrabbers, dat is de Playa.

Bekijk dit plan
2016 05 26 familieplein noord

Familieplein Noord

Noordplein wordt een echt familieplein voor ouders en kinderen.

Bekijk dit plan
Logo nieuw groen

Kaap Workout

Een workoutpark waar kunst en sport samensmelten, waar kunstobjecten als sporttoestellen fungeren. Buitensporten op Katendrecht, toegankelijk voor een ieder, voor zowel jong als oud.

Bekijk dit plan
Img 0469

Peperklip vergroent

Experimenteren met vergroening van de buitenruimte

Bekijk dit plan
Donarpad sfeerbeeld klein

KAAPSE BUURTPADEN

Het Freijapad en Donarpad moeten veranderen van een doorsteek voor auto’s en bestelbusjes naar buurtpleintjes. Groene paden waar bewoners en passanten kunnen vertoeven, recreëren, spelen, ontspannen en waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bekijk dit plan

Samen & Anders: samen leven en anders doen.

Het ontwikkelen en implementeren van een tool (zoals een app of een site) zodat de burger niet alleen kan toetsen of hij geschikt is om in onze woongemeenschap te komen wonen, maar wordt door de tool intrinsiek gemotiveerd actief wederkerig te zijn.

Bekijk dit plan
969218 456253891116366 1718818298 n

Droomstraten De Drie Straatjes

Verbeteren buitenruimte en inrichting tijdelijk plein als 'centrum' voor Beatrijs,- Persijn- en Frank van Borselenstraat

Bekijk dit plan
Meer plannen