Ontdek › Plan

Vrijstraat Hoogland

Subsidie toegekend € 35.000,00

Aangemaakt: 13 maart 2018

Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten

Ontwerpend onderzoek naar een toekomst voor dit stukje Hooglandstraat als experiment. De bewoners testen inrichtingsvarianten.

Het Hooglandje brengt nu licht, groen, ruimte en een plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Het voortbestaan van het Hooglandje is onzeker. De straat is smal en donker en het dient als een van de weinige uitgangen voor autoverkeer in de buurt. Bewoners willen met flexibele inrichtingen experimenteren om te onderzoeken hoe de straat in de toekomst vorm kan krijgen en het leefklimaat verbeterd kan worden. Hoe kan de straat de verblijfs- en ontmoetfunctie van het Hooglandje opvangen als dit wellicht verdwijnt? We willen graag onderzoeken of de straat afgesloten kan worden van verkeer, of het met groen- en zitelementen een verblijfskwaliteit kan krijgen.

Waarom goed voor Rotterdam?

De straat wordt ingericht als verblijfsplek waar mensen elkaar ontmoeten. Dit draagt bij aan de sociale cohesie (zoals het nu in het Hooglandje werkt). Door de bewoners te betrekken in het ontwerp raken zij betrokken bij de ontwikkeling van hun omgeving en voelen zich zo mede verantwoordelijk.
Deze straat is erg smal, afgestemd op de handkar in de 19de eeuw en niet geschikt voor de huidige dominante rol van autoverkeer.

Waarom vernieuwend?

Het plan is om ontwerpend onderzoek te doen naar inrichtingsvarianten middels proefopstellingen. Hoe kan het bijdragen aan ontmoeten, spelen, voorkomen wateroverlast, zodat de straat toekomstbestendig is?
Bewoners ontwikkelen varianten in ontwerpsessies.
Deze leiden tot daadwerkelijke tijdelijke inrichtingen, waaruit een keuze gemaakt wordt.
Het resultaat is een plan voor toekomstige inrichting van de straat.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Front droomstraat

Doe mee

Organisatie: Bewonersgroep Hooglandje

Contactpersoon: Raymond van den Broek

Wij zoeken

Verkeersdeskundige. Groendeskundige. Timmerman/meubelmaker

Gerelateerde Plannen

Gelukshuislogo

OranjeDROOMstraat

Van de Oranjeboomstraat de OranjeDROOMstraat maken door opgehaalde dromen samen met bewoners te realiseren.

Bekijk dit plan
11949280 881553231951674 7676635529193697849 n

De buur(t) droom(t)

Wij willen experimenteren met de buitenruimte om er samen achter te komen wat de leefkwaliteit van de Berkelselaan ten goede komt

Bekijk dit plan
20160921 schets

Een leefstoep voor de Ruilstraat

Een levendige stoep, en openheid en kwaliteit in de gevels van de Ruilstraat. Met relatief kleine fysieke ingrepen op het snijpunt van gevel en straat, bereiken we een tijdens de experimentperiode een groot effect op ruimtelijk en sociaal gebied.

Bekijk dit plan
Collage lucht park

- Lucht Park - een buurt park op hoogte

Een tijdelijk Lucht Park aanleggen in de Robertfruinstraat om te onderzoeken of het mogelijk is om de reguliere functies van een straat samen te laten gaan met de wensen van de bewoners. Het is geïnspireerd door de uitkomst van 2 Droomworkshops.

Bekijk dit plan
2 moodboard

Groene Droomstraat Atjehstraat

Een straat met brede stoepen en blinde muren dat vraagt om gezelliger, groener te worden ingericht. Het doel is om met groen een plek te maken waar nieuwe en bestaande buren elkaar kunnen ontmoeten.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 04 06 om 12.12.48

Toekomstvisie Blommersdijkselaan

Als bewoners van de Blommersdijkselaan ontwikkelen we een toekomstvisie voor de straat

Bekijk dit plan
2016 10 07 droomstraat willebrordusstraat hunk design8

Urban jungle playground

In de Willebrordusstraat zullen 5 parkeerplaatsen tijdelijk een andere invulling krijgen.

Bekijk dit plan
Simeon

Samen & Anders: WijkOtel Zuid

Tijdelijke woonvoorziening in een op de wijk gerichte innovatieve 'hotel' formule, voor gasten die een verbetering in persoonlijke omstandigheden willen bewerkstelligen. Waarde creëren voor een maatschappelijk en financieel kwetsbare doelgroep.

Bekijk dit plan
Meer plannen