Ontdek › Plan

Waarde netwerk voor jong en oud

Aangemaakt: 31 oktober 2018

Ouderen worden door jonge mensen geholpen om hun zelfstandigheid te behouden en jongeren worden geholpen om zelfstandiger te worden.

Ouderen en jongeren hebben 1 woord gemeen, zelfstandigheid. Ouderen verliezen meer en meer hun zelfstandigheid en jongeren zoeken zelfstandigheid. Deze gemeenschappelijke deler kan ingezet worden om elkaar te helpen. De ouderen hebben soms hulp nodig met dagelijkse activiteiten of met de zorg voor een partner en jongeren hebben soms hulp nodig bij de studie, het leren koken of het verzorgen van hun huisdier etc. Deze gemeenschappelijke deler willen wij inzetten in een pilot waarbij zowel functionele waarde als financiële waarde te behalen valt voor beide groepen. Veel ouderen moeten rond komen van een AOW en studenten zitten met hoge kosten voor hun studie. Vrijwilligerswerk kost tijd die studenten niet kunnen missen omdat ze moeten werken om de studie te kunnen betalen. Ouderen met alleen een AOW kunnen een extraatje goed gebruiken om wel eens een uitstapje te doen. Door hen te belonen met een vergoeding passend binnen de belastingregels.

Waarom goed voor Rotterdam?

Veel ouderen zijn eenzaam en er zijn veel studenten en jongeren die elkaar nog niet goed bereiken om elkaar te helpen. Met deze pilot willen we ontdekken of het met het inzetten van een vergoeding (max. 4.50 per uur, conform de belastingregels) meer jongeren zijn te bewegen om ouderen te helpen en andersom meer ouderen hun kwaliteiten inzetten om jongeren te helpen. Als dit lukt, kan dit project Rotterdam breed ingezet worden. En kan er onderzocht worden hoe het verder gefinancierd moet worden.

Waarom vernieuwend?

Het is vernieuwend omdat we direct de doelgroepen gaan aanspreken en vragen om mee te werken. Door intensief jong en oud te matchen met elkaar en door het vergoedingssysteem wat er aan vast zit.
Daarnaast door de waardekaart die gebruikt wordt. Die laten we invullen na afloop van de hulp die geboden is.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wandeling uitnodigend kleiner formaat

Doe mee

Organisatie: Super-actief

Contactpersoon: Anita Kornman

Wij zoeken

Subsidie en deskundige meedenkers. Organisaties die met deze groepen werken zodat we uit kunnen wisselen en het werk sterker kunnen maken.

Gerelateerde Plannen

1. homecrew logo

Homecrew

Buren worden dienstverleners! Vakmensen en buren met talent worden lokaal verbonden.

Bekijk dit plan

Tijd voor jezelf

Voorlichting geven en ondersteuning bieden aan moeders om hun weerbaarder en sterk te maken en uit hun isolement halen.

Bekijk dit plan
Eye on earth rotterdam drones

Drones ... replacing fireworks forever

Vervangen van vuurwerk .... Drones ... schoner, stiller en mooier!

Bekijk dit plan
Hugo simons to the 3rd port pertroleum  1024x1024

Rotte Canoe

Kano tochten, water ring Rotterdam. Vanaf Maritiem Museum naar Euromast, Kralingseplas of Lage bergse bos over de Rotte.

Bekijk dit plan
Tekening presentatie 1

FietsErBij

FietsErBij is een innovatieve multifunctionele fietsenstalling die de buitenruimte mooier, groener en speelser maakt.

Bekijk dit plan
Knipsel

Nice to meet you on social media

Wij coachen/trainen Rotterdammers om social media op de juiste manier in te zetten voor het vinden van een baan.

Bekijk dit plan

#HoeftNiet

#HoeftNiet is een campagne voor jongeren en jongvolwassenen om de bewustwording van het “niet perse hoeven” in leven te roepen.

Bekijk dit plan
Meer plannen