Ontdek › Plan

Waarde netwerk voor jong en oud

Aangemaakt: 31 oktober 2018

Ouderen worden door jonge mensen geholpen om hun zelfstandigheid te behouden en jongeren worden geholpen om zelfstandiger te worden.

Ouderen en jongeren hebben 1 woord gemeen, zelfstandigheid. Ouderen verliezen meer en meer hun zelfstandigheid en jongeren zoeken zelfstandigheid. Deze gemeenschappelijke deler kan ingezet worden om elkaar te helpen. De ouderen hebben soms hulp nodig met dagelijkse activiteiten of met de zorg voor een partner en jongeren hebben soms hulp nodig bij de studie, het leren koken of het verzorgen van hun huisdier etc. Deze gemeenschappelijke deler willen wij inzetten in een pilot waarbij zowel functionele waarde als financiële waarde te behalen valt voor beide groepen. Veel ouderen moeten rond komen van een AOW en studenten zitten met hoge kosten voor hun studie. Vrijwilligerswerk kost tijd die studenten niet kunnen missen omdat ze moeten werken om de studie te kunnen betalen. Ouderen met alleen een AOW kunnen een extraatje goed gebruiken om wel eens een uitstapje te doen. Door hen te belonen met een vergoeding passend binnen de belastingregels.

Waarom goed voor Rotterdam?

Veel ouderen zijn eenzaam en er zijn veel studenten en jongeren die elkaar nog niet goed bereiken om elkaar te helpen. Met deze pilot willen we ontdekken of het met het inzetten van een vergoeding (max. 4.50 per uur, conform de belastingregels) meer jongeren zijn te bewegen om ouderen te helpen en andersom meer ouderen hun kwaliteiten inzetten om jongeren te helpen. Als dit lukt, kan dit project Rotterdam breed ingezet worden. En kan er onderzocht worden hoe het verder gefinancierd moet worden.

Waarom vernieuwend?

Het is vernieuwend omdat we direct de doelgroepen gaan aanspreken en vragen om mee te werken. Door intensief jong en oud te matchen met elkaar en door het vergoedingssysteem wat er aan vast zit.
Daarnaast door de waardekaart die gebruikt wordt. Die laten we invullen na afloop van de hulp die geboden is.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wandeling uitnodigend kleiner formaat

Doe mee

Organisatie: Super-actief

Contactpersoon: Anita Kornman

Wij zoeken

Subsidie en deskundige meedenkers. Organisaties die met deze groepen werken zodat we uit kunnen wisselen en het werk sterker kunnen maken.

Gerelateerde Plannen

Bestel Bewust app

Jouw gemeente als koploper in de strijd tegen voedselverspilling

Bekijk dit plan

Groen, grijs en gelukkig

Ouderen stimuleren om in de tuin te werken, stil te staan bij de schoonheid van natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen.

Bekijk dit plan

Multi Muziek Rotterdam

Gastvrijer vestigingsklimaat voor Rotterdamse multiculturele bands/muziekcollectieven met weinig of geen budget.

Bekijk dit plan
Eye on earth rotterdam drones

Drones ... replacing fireworks forever

Vervangen van vuurwerk .... Drones ... schoner, stiller en mooier!

Bekijk dit plan
Hef attractietekening

De Hef / De Hef Rotterdam

Op de monumentale Hef kunnen bezoekers langzaam met het Val omhoog naar 48 meter boven de stad. Tussen veel staal en dalende contragewichten en met een steeds weidser uitzicht over heel Rotterdam.

Bekijk dit plan
Afbeelding 2 versie 2 kl

365 dagen zwemmen in de Zevenhuizerplas

De Zevenhuizerplas is perfect zwemwater, maar vaak erg koud. Wij willen kijken hoe we het aangenamer kunnen maken.

Bekijk dit plan

Maak van je brood een deugd- Broodkazernes

In de wijken oud brood inzamelen en met vers gekweekte kruiden bakken tot toast en croutons ( maand houdbaar). Ideaal voor minima, tegen pestdieren, duurzaam, smakelijk, leerzaam, economisch aantrekkelijk, verbindend.

Bekijk dit plan
Meer plannen