Ontdek › Plan

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Leerlingenlicht richt op duurzaamheidsvraagstukken vanuit de Rotterdamse maatschappij. Hoe kunnen wij huurders stimuleren om te investeren in het verduurzamen van hun woning (woningcorporatie)? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren respectvol omgaan met hulpverleners (politie Rotterdam)? Hoe houden we Rotterdam netjes (Roteb)? Door leerlingen actief te betrekken bij deze vraagstukken versterken we de verbinding tussen deze jongeren en de stad. Zij zullen zich meer onderdeel van de samenleving gaan voelen en zich daardoor meer verbinden aan de stad. Dit zal resulteren in het gevoel van ‘wij’ en een grotere bijdrage aan de samenleving en verduurzaming. Onderwijs wordt op deze manier praktisch relevant, uitdagend én vakoverstijgend. Op persoonlijk vlak helpt het de leerlingen in hun identiteitsvorming en waardeontwikkeling. Dit bereidt hen beter voor. Aan de andere kant biedt het lokale organisaties de mogelijkheid om de jongere generatie te bereiken en samen verder te komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen met vragen VAN de stad gaan leerlingen IN de stad bezig om sociaal-maatschappelijke kwesties op te lossen. Het wij-gevoel dat hierdoor ontstaat zorgt voor een sterkere verbinding en door hier te blijven wonen & werken een grote bijdrage aan Rotterdam dat we samen vorm geven. Het stimuleert organisaties uit de stad om vragen in te brengen en zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzamere stad. Het vergroot een actieve betrokkenheid bij het vormgeven van van de 'wij-samenleving'.

Waarom vernieuwend?

Dit initiatief verbindt scholen én leerniveaus/-jaren met elkaar - met meer autonomie voor de docent. Het draagt bij aan betekenisvol onderwijs door met name leerlingen van VMBO en HAVO uit de stad Rotterdam vakoverstijgend te laten werken aan praktische vraagstukken die een duurzame verrijking vormen van de stad Rotterdam - waarbij leerlingen zichzelf verder kunnen ontwikkelen als professional en mens om ook na school te blijven werken aan een duurzame en bloeiende wij-samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Lampje

Doe mee

Organisatie: Stichting Leerlingenlicht

Contactpersoon: Tisa de Jong

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij het opzetten, doorontwikkelen en opschalen van een open platform waarin alle scholen en organisaties uit Rotterdam kunnen participeren vanuit een duurzame stichting.

Gerelateerde Plannen

4 YOU

Kinderen een kans geven op eigen ontplooiing in cultuur,dans,toneel,muziek en ouders/verzorgers ondersteuning bieden bij de opvoeding

Bekijk dit plan
Perpetual plastic

Perpetual Plastic 010

Waar lespakketten vaak in de schoolbanken blijven hangen willen wij de eerste interactieve recycle-les-machines in de klassen van Rotterdam introduceren zodat Rotterdams plastic afval een bron wordt voor een nieuwe ding.

Bekijk dit plan
Gelukshuislogo

Gelukkige scholen op Zuid

Geluk implementeren op de basisscholen in Zuid door middel van de gelukskoffermethodiek.

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
10615451 383301478491784 5498673520405854829 n

Mijn superpap

De burgerkracht van kinderen die een ouder moeten missen wordt vergroot doordat het sociaal netwerk preventief bewustwording creëert en het onderwerp oppakt met het kind, door middel van het boek 'mijn superpap'!

Bekijk dit plan

Vreedzame wijk 3036

Het uitrollen van de Vreedzame school naar Vreedzame wijk

Bekijk dit plan
Estudiar medicina

FLARE

Onderwijs instellingen en bewoners van Rotterdam bekend maken met het nieuwe leren d.m.v. Microsoft Hololens.

Bekijk dit plan
Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
Meer plannen