Ontdek › Plan

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Leerlingenlicht richt op duurzaamheidsvraagstukken vanuit de Rotterdamse maatschappij. Hoe kunnen wij huurders stimuleren om te investeren in het verduurzamen van hun woning (woningcorporatie)? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren respectvol omgaan met hulpverleners (politie Rotterdam)? Hoe houden we Rotterdam netjes (Roteb)? Door leerlingen actief te betrekken bij deze vraagstukken versterken we de verbinding tussen deze jongeren en de stad. Zij zullen zich meer onderdeel van de samenleving gaan voelen en zich daardoor meer verbinden aan de stad. Dit zal resulteren in het gevoel van ‘wij’ en een grotere bijdrage aan de samenleving en verduurzaming. Onderwijs wordt op deze manier praktisch relevant, uitdagend én vakoverstijgend. Op persoonlijk vlak helpt het de leerlingen in hun identiteitsvorming en waardeontwikkeling. Dit bereidt hen beter voor. Aan de andere kant biedt het lokale organisaties de mogelijkheid om de jongere generatie te bereiken en samen verder te komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen met vragen VAN de stad gaan leerlingen IN de stad bezig om sociaal-maatschappelijke kwesties op te lossen. Het wij-gevoel dat hierdoor ontstaat zorgt voor een sterkere verbinding en door hier te blijven wonen & werken een grote bijdrage aan Rotterdam dat we samen vorm geven. Het stimuleert organisaties uit de stad om vragen in te brengen en zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzamere stad. Het vergroot een actieve betrokkenheid bij het vormgeven van van de 'wij-samenleving'.

Waarom vernieuwend?

Dit initiatief verbindt scholen én leerniveaus/-jaren met elkaar - met meer autonomie voor de docent. Het draagt bij aan betekenisvol onderwijs door met name leerlingen van VMBO en HAVO uit de stad Rotterdam vakoverstijgend te laten werken aan praktische vraagstukken die een duurzame verrijking vormen van de stad Rotterdam - waarbij leerlingen zichzelf verder kunnen ontwikkelen als professional en mens om ook na school te blijven werken aan een duurzame en bloeiende wij-samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Lampje

Doe mee

Organisatie: Stichting Leerlingenlicht

Contactpersoon: Tisa de Jong

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij het opzetten, doorontwikkelen en opschalen van een open platform waarin alle scholen en organisaties uit Rotterdam kunnen participeren vanuit een duurzame stichting.

Gerelateerde Plannen

1218 rotterdam marketing

Smart port, meiden aan boord

Wij stimuleren meiden te kiezen voor een carrière in de Rotterdamse haven en industrie. Dit doen we met een magazine vol rolmodellen, voor en door meiden, de "Havenskills"-netwerktraining en praktijkbezoeken.

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
02abdb93 23c1 4680 919e a4476c0379e1 374 00000033c0b1cbf5

Sterke gelukkige kinderen

Kinderen die hun talenten ontwikkelen die zij nodig hebben om gelukkige mensen te worden

Bekijk dit plan
Talkx

TALKX - het sprekend kind- lesmethodiek & event

Kinderen een podium geven om hun belevenissen en bevindingen te leren delen. Volwassenen leren te luisteren naar het verhaal en de stem van het kind.

Bekijk dit plan
F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
1383758 1421285188084569 1395309728 n

Onderwijs van de 21e eeuw!

Een onderwijsysteem invoeren waarin ieder kind zich maximaal ontplooit, talent mag ontwikkelen en klaar is voor de toekomst.

Bekijk dit plan
Meer plannen