Ontdek › Plan

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Leerlingenlicht richt op duurzaamheidsvraagstukken vanuit de Rotterdamse maatschappij. Hoe kunnen wij huurders stimuleren om te investeren in het verduurzamen van hun woning (woningcorporatie)? Hoe zorgen we ervoor dat jongeren respectvol omgaan met hulpverleners (politie Rotterdam)? Hoe houden we Rotterdam netjes (Roteb)? Door leerlingen actief te betrekken bij deze vraagstukken versterken we de verbinding tussen deze jongeren en de stad. Zij zullen zich meer onderdeel van de samenleving gaan voelen en zich daardoor meer verbinden aan de stad. Dit zal resulteren in het gevoel van ‘wij’ en een grotere bijdrage aan de samenleving en verduurzaming. Onderwijs wordt op deze manier praktisch relevant, uitdagend én vakoverstijgend. Op persoonlijk vlak helpt het de leerlingen in hun identiteitsvorming en waardeontwikkeling. Dit bereidt hen beter voor. Aan de andere kant biedt het lokale organisaties de mogelijkheid om de jongere generatie te bereiken en samen verder te komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen met vragen VAN de stad gaan leerlingen IN de stad bezig om sociaal-maatschappelijke kwesties op te lossen. Het wij-gevoel dat hierdoor ontstaat zorgt voor een sterkere verbinding en door hier te blijven wonen & werken een grote bijdrage aan Rotterdam dat we samen vorm geven. Het stimuleert organisaties uit de stad om vragen in te brengen en zelf hun steentje bij te dragen aan een duurzamere stad. Het vergroot een actieve betrokkenheid bij het vormgeven van van de 'wij-samenleving'.

Waarom vernieuwend?

Dit initiatief verbindt scholen én leerniveaus/-jaren met elkaar - met meer autonomie voor de docent. Het draagt bij aan betekenisvol onderwijs door met name leerlingen van VMBO en HAVO uit de stad Rotterdam vakoverstijgend te laten werken aan praktische vraagstukken die een duurzame verrijking vormen van de stad Rotterdam - waarbij leerlingen zichzelf verder kunnen ontwikkelen als professional en mens om ook na school te blijven werken aan een duurzame en bloeiende wij-samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Lampje

Doe mee

Organisatie: Stichting Leerlingenlicht

Contactpersoon: Tisa de Jong

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij het opzetten, doorontwikkelen en opschalen van een open platform waarin alle scholen en organisaties uit Rotterdam kunnen participeren vanuit een duurzame stichting.

Gerelateerde Plannen

Vreedzame wijk 3036

Het uitrollen van de Vreedzame school naar Vreedzame wijk

Bekijk dit plan
Poster rotterdams po debat 2017

Leren debatteren voor het Rotterdamse basisonderwijs

De verbinding van burgerschap en Rotterdam in het toekomstgericht onderwijs.

Bekijk dit plan
Mamacafe

Mamacafé

Het Mamacafé is een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in dialoog kunnen gaan en waar kinderen kunnen spelen. Tegelijkertijd wordt bijdrage geleverd aan opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering.

Bekijk dit plan
Burgerschapsvorming1

Het voordeel van de twijfel

Met dit project willen we pabo-studenten en leraren in het primair onderwijs in Rotterdam verder professionaliseren in het versterken van burgerschap van leerlingen.

Bekijk dit plan

Adminbedriijf.nl (future financials)

Een ‘ontmoetingsplaats’ waar studenten van het Mbo en van het Hbo uitstekend worden voorbereid op de arbeidsmarkt.

Bekijk dit plan
Imc basis logo

IMC Basis Rotterdam

Op school leer je voor later, bij IMC Basis leer nú wat later is

Bekijk dit plan
Img 0474

De Ouder en Kind Academie

‘Good parenting at home’ is de belangrijkste bijdrage van ouders aan schoolsucces

Bekijk dit plan
Meer plannen