Dakdorpen Rotterdam. DUURZAAM VERDICHTEN & VERGROENEN VAN DE STAD

Startbudget toegekend € 139316,-
Het grijze dakoppervlak van Rotterdam activeren en omtoveren tot een groene oase voor natuur, recreatie en wonen!
Als Dakdorpen Collectief onderzoeken we sinds 2018 de uitdagingen en mogelijkheden van dakdorpen in Rotterdam. Ons team bestaat uit zes creatieve, jonge aanpakkers, elk met expertises gericht op de bebouwde omgeving. Deze diverse samenstelling van het collectief zorgt voor een integrale aanpak.

Dakdorpen droomt van wonen op groendaken, als middel om de stad leefbaarder te maken, en omdat daken de mooiste plekken zijn van de stad. Na een goede start met kleinschalige pilots is het Dakdorpen Collectief klaar voor de volgende stap: de ontwikkeling van een echt Rotterdams Dakdorp.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

We stellen ons geen normale rijtjeshuizen voor maar allerlei experimentele vormen van wonen, zoals zelfvoorzienende tiny houses en lichte kartonnen woningen, super betaalbaar en ook nog eens duurzaam. En op deze manier gaat een groen dak plotseling geld opleveren.
Het eerste Dakdorp heeft maar een beperkte impact, maar doordat het schaalbaar is, zal het niet bij een enkel dak blijven. In 2050 zullen mensen zich niet kunnen voorstellen dat we zo lang die prachtige daken onbenut hebben gelaten en ligt er een nieuwe groene en bewoonbare laag op de stad.
In Rotterdam is het oppervlak aan platte daken groot. Door deze daken te vergroenen kunnen typische stedelijke milieuproblemen worden aangepakt. Daarnaast is er steeds meer vraag naar kleine en betaalbare woningen in de stad. Door de daken in te vullen met kleine woningen komt er meer uniek aanbod.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Laurens van der Wal
Renée Rooijmans