Aleida de Swart.
STADSJURYLID.

Aleida de Swart

Stadsjurylid | 48 jaar | Oud-Charlois

Wie ben je?
Ik ben een pure Rotterdamse. Ik ben opgegroeid in Bloemhof en woon al bijna 30 jaar in Oud Charlois. Verder ben ik trotse moeder van twee puberzoons.

Wat doe je?
Ik werk bij de afdeling Duurzame financieringen van een duurzame bank in Den Haag. Een afwisselende en uitdagende baan. Ik heb lang bij andere banken gewerkt en stapte zes jaar geleden over naar mijn huidige werkgever. Het accent op duurzaamheid gaf daarbij de doorslag. De energietransitie, mensenrechten en biodiversiteit bijvoorbeeld, vind ik heel belangrijk. Via mijn werk draag ik daaraan bij.

Waarom ben je stadsjurylid geworden?
Ik zet me graag in voor een betere samenleving. Dat is mijn drijfveer. Om me heen zie ik veel achterstand in de wijk. En dat raakt me. Alle lagen van de bevolking moeten kunnen meedoen in onze stad. Het moet mogelijk zijn voor iedereen om hier te wonen, werken, recreëren en zich in te zetten voor anderen. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk. Mijn ervaring – ik ben vrijwilliger bij het Theater Zuidplein – is dat je dan veel mensen ontmoet buiten je eigen kring. Dat maakt je rijk aan ervaringen en je kijk op het leven.

Wat is je leukste herinnering aan de stad?
Die ligt bij mij in de buurt, heel kleinschalig: op Koningsdag is er om de Oude Kerk in Charlois altijd veel te doen. Er is muziek, er zijn kinderspelletjes, het is een kleurrijk, feestelijk geheel en je komt er veel buurtgenoten tegen. Al die activiteiten worden georganiseerd door Bloemfestijn. Ik heb daar veel respect voor.

Mijn droom voor Rotterdam is…
Dat actieve stadsgenoten in Rotterdam prettig kunnen wonen in duurzame wijken. Ik zie dat de gemeente en bewoners veel ideeën hebben over duurzaamheid. Mijn droom is dat het niet bij die ideeën blijft, maar dat we die ook echt in praktijk brengen. Soms maak ik me zorgen. We gaan in Charlois bijvoorbeeld van het gas af, maar sommige bewoners hebben nog een gashaard in huis. Hoe moet dat dan? En kunnen ze het wel betalen? Daar moet aandacht voor zijn.

Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?
IJs van Capri!

STADSJURY CITYLAB010.
KENNIS VAN ZAKEN EN HART VOOR DE STAD.

De Stadsjury CityLab010 bestaat uit 12 leden met kennis van zaken en hart voor de Rotterdam.

ONTMOET DE STADSJURY