Bakstenen blikvanger. Circulair metselwerk op de agenda.

Een samenwerking tussen lokale ondernemers, Hogeschool Rotterdam en UPC Barcelona. Initiatiefnemer Diederik is constructief ontwerper van bijzondere en duurzame projecten, zoals het ZigZagCity paviljoen, De Wonderboom bij De Speeldernis, en de Rotterdam Mountain van De Rotterdamse Dromers.

Bakstenen. Je staat er niet bij stil, maar ze zijn overal. We bakken telkens nieuwe en vermalen oude tot puin. Het is een vicieuze cirkel - alles behalve circulair. Met een in het oog springend paviljoen laten we zien hoe het óók kan, en zetten we circulair metselwerk op de kaart.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Welk probleem? Zo’n 10% van het afval uit Rotterdam, 81.900.000 kilo per jaar (!), bestaat uit waardevol baksteen; om vervolgens vermalen te worden tot puin voor wegverhardingen. Concrete visies om deze materiaalkringloop te sluiten zijn er nog niet, terwijl oplossingen voor ontwerp en bouwtechniek wél voorhanden zijn.
Dit initiatief brengt een groep Rotterdamse ondernemers, vaklieden, academici én studenten samen, waarbij kennis en ideeën over duurzaam baksteen en metselwerk worden uitgewisseld. Zo ontstaat een nieuw netwerk binnen de stad, waarbij de bakstenen blikvanger als paviljoen een verbindende rol speelt.
De bakstenen blikvanger is een innovatief paviljoen: een dunne, gewelfde schaalconstructie, gemaakt van circulair baksteen en mortel. We combineren een oude Catalaanse metseltechniek en de nieuwste ontwerpmethodes met bakstenen en tegels gemaakt van Nederlands afval.
We importeren een bijzondere metseltechniek uit Spanje. De polytechnische universiteit van Barcelona, UPC, draagt expertise bij en werkt mee aan het project. Vakkundige metsellieden uit Spanje komen om hun kennis over te dragen in workshops aan Nederlandse metselaars en studenten.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Diederik Veenendaal