ChatLicense - jouw online kompas. Het online kompas voor jouw familie

Welkom in ChatCity! ChatLicense is een familie app, die animatie, film & interactieve quizzen combineert om kinderen te leren omgaan met hun eerste smartphone. Tegelijkertijd helpt ChatLicense (groot)ouders in het ouderportaal om de online wereld van de nieuwe generatie te leren kennen. Als ouders lees je wat populaire apps eigenlijk voor kinderen doen en waar je als volwassene op moet letten. Zo kan je goed bepalen welke apps jij geschikt vindt voor je kind. Door de avonturen in ChatCity mee te maken, kan je kind de apps "unlocken". De kinderen scoren punten op de ChatLicense vaardigheden: Chat, Creator, Safety & Sanity. Dus... Eerst je ChatLicense halen, dan scrollen & swipen, sharen & liken! Thema's ChatLicense speel je als familie, zodat je elkaar beter begrijpt op deze onderwerpen: - Do's en don'ts in online communicatie - Sociale media - Echt vs Nep, online manipulatie - AI revolutie en impact - Gamen - Cybersecurity - Digitale gewoonten Waarom ChatLicense? Het digitale diepe. Je belandt erin zodra je je eerste smartphone in handen hebt. Een wereld aan mogelijkheden gaat open, maar hoe houd je het veilig en gezellig? ChatLicense voegt een cruciale nieuwe stap toe aan de smartphone "carrière" die al begint bij kinderen op de basisschool. Om de juiste snaar te raken werken we samen met gamers, comedians, kinderboekenschrijvers, filmmakers en specialisten in psychologie en cybersecurity. Gevalideerd door wetenschappers in gedrag en mediawijsheid. Wie zijn wij? ChatLicense wordt gemaakt door een team van 6 Rotterdamse ondernemers. 5 van hen hebben kinderen waarvan de meeste al een smartphone hebben. Bekijk onze website om de overige teamleden te leren kennen. Ook hebben wij een team foto van het founding team toegevoegd. Wij zijn ervan overtuigd dat ChatLicense dé manier is om kinderen en hun ouders bewuster met hun smartphone om te gaan. Het programma is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde ChatLicense Impact Model, met een unieke combinatie van interactieve animaties en film, uitlegvideo's en quizzes. Alle Rotterdamse kinderen veilig en bewust online! Dat is onze wens. En daar hebben wij CityLab010 hard bij nodig. Wij vertrouwen erop dat ChatLicense zijn weg naar een deel van de Rotterdamse bevolking wel gaat vinden. Maar juist gezinnen waar minder aandacht is voor de schadelijke aspecten van de online wereld, zullen niet snel de app downloaden. Met de steun van Citylab kunnen wij hen de app cadeau doen.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Een smartphone is een computer die je overal volgt en die impact heeft op steeds meer (inter)acties. Naast alle mogelijkheden brengt dit ook risico's: -De mentale staat van jongeren; -Cyberdiefstal, fraude en chantage; -Onderling begrip in het gezin is lastig, als ieder op zijn eigen scherm zit.
Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen informeren en helpen om met een smartphone om te gaan. Veel ouders hebben hier "buikpijn" van, omdat ze niet eens precies weten wat hun kinderen eigenlijk allemaal doen online. Als het misgaat (sexting, cyberpesten) zien zij hun ongelukkige kind.
Informatie over smartphonegebruik loopt vooral via scholen, incidenteel. Op ouders gerichte tools voelen aan als “huiswerk” en zijn niet zelfwerkend. Gezinnen moeten het doen met controle opties als limiteren van schermtijd, blokkeren van sites en "family links". Beter is: leren ipv controleren.
Het mooie multiculturele Rotterdam is als de wereld in een stad. Daarom beginnen de Rotterdamse makers van ChatLicense in onze eigen stad met het maken, testen, verbeteren en lanceren van onze app. Alle Rotterdamse gezinnen veilig en bewust online! Zo verbeteren we de wereld vanuit 010!

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marjolein van Tilburg
Jasper Wessels
Marjolein van Tilburg