ChatLicense - smartphone diploma. Ben jij smarter dan je phone?

Rotterdam als digitale voorbeeldstad, o ja joh? ChatLicense wordt gemaakt door Rotterdammers, voor Rotterdammers, en voor de rest van de wereld. Samen met techneuten, gamers, psychologen, comedians, cybersecurity deskundigen en influencers.

ChatLicense is het smartphone diploma voor kinderen, tieners én ouders. ChatLicense helpt een nieuwe generatie om slim en bewust om te gaan met mobiele telefoons en schermen. De app leert jou alles wat je moet weten als je een smartphone krijgt.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Een smartphone is een computer die je overal volgt en die impact heeft op steeds meer (inter)acties. Naast alle mogelijkheden brengt dit ook risico's: -De mentale staat van jongeren; -Cyberdiefstal, fraude en chantage; -Onderling begrip in het gezin is lastig, als ieder op zijn eigen scherm zit.
Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen informeren en helpen om met een smartphone om te gaan. Veel ouders hebben hier "buikpijn" van, omdat ze niet eens precies weten wat hun kinderen eigenlijk allemaal doen online. Als het misgaat (sexting, cyberpesten) zien zij hun ongelukkige kind.
Informatie over smartphonegebruik loopt vooral via scholen, incidenteel. Op ouders gerichte tools voelen aan als “huiswerk” en zijn niet zelfwerkend. Gezinnen moeten het doen met controle opties als limiteren van schermtijd, blokkeren van sites en "family links". Beter is: leren ipv controleren.
Het mooie multiculturele Rotterdam is als de wereld in een stad. Daarom beginnen de Rotterdamse makers van ChatLicense in onze eigen stad met het maken, testen, verbeteren en lanceren van onze app. Zo verbeteren we de wereld vanuit 010!

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marjolein van Tilburg
Nizar El Manouzi
Jaap Koeman
Martine de Leeuw
Marco dos Santos