ChatLicense - slim & veilig je 1e mobiel. Familiegame en gids voor het online leven

ChatLicense is een belangrijke nieuwe familie app, vanaf het moment dat je kind een smartphone krijgt. Gemaakt door Rotterdammers, voor de wereld! Kids spelen de game in ChatCity, met animaties, film & interactieve quizzen over het smartphoneleven. Volwassenen leren in het oudergedeelte van de app de online wereld van de nieuwe generatie kennen, zodat ze weten hoe ze kinderen daarin kunnen begrijpen en begeleiden. Als ouders lees je wat populaire apps eigenlijk voor kinderen doen en waar je als volwassene op moet letten. Zo kan je bepalen welke apps jij geschikt vindt voor je kind. Met de avonturen in ChatCity kan je kind die apps "unlocken", door punten te scoren op de ChatLicense vaardigheden: Chat, Creator, Safety & Sanity. Dus... Eerst je ChatLicense halen, dan scrollen & swipen, sharen & liken! Thema's: ChatLicense gebruik je als familie, zodat je elkaar beter begrijpt op deze onderwerpen: - Do's en don'ts in online communicatie - Echt vs Nep, online manipulatie - Gamen - Cybersecurity - Digitale gewoonten - Sociale media Waarom ChatLicense? Het digitale diepe. Je belandt erin zodra je je eerste smartphone in handen hebt. Een wereld aan mogelijkheden gaat open, maar hoe houd je het veilig en gezellig? ChatLicense is hierin de nieuwe eerste cruciale nieuwe stap. De app is verkrijgbaar in de app stores en wordt gratis aangeboden door middel van samenwerkingen met telecom maatschappijen, banken, verzekeraars en maatschappelijke partners. De rijke inhoud van de app wordt gemaakt samen met gamers, comedians, kinderboekenschrijvers, filmmakers en specialisten in psychologie en cybersecurity. Gemaakt en gevalideerd door en in samenwerking met wetenschappers in gedrag en mediawijsheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het ChatLicense Impact Model is daarin opgebouwd uit een unieke combinatie van interactieve animaties en film, uitlegvideo's en quizzes. Alle Rotterdamse kinderen veilig en bewust online! Dat is onze wens. En daarin kunnen we met CityLab010 grote stappen zetten. ChatLicense vindt zijn weg al naar een deel van de Rotterdammers. Maar met de steun van Citylab kunnen wij de app ook echt onderdeel laten worden van de 'digitale opvoeding' die ouders hun kinderen geven, waarbij de educatie zich niet alleen op de kinderen richt maar juist ook op de ouders. In een combinatie van workshops en sparren bij gebruik van de app, maken we echt impact in gezinnen die de digitale wereld als een overweldigende, abstracte en een beetje enge nieuwe realiteit ervaren.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Een smartphone is een computer die je overal volgt en die impact heeft op steeds meer (inter)acties. Naast alle mogelijkheden brengt dit ook risico's: -De mentale staat van jongeren; -Cyberdiefstal, fraude en chantage; -Onderling begrip in het gezin is lastig, als ieder op zijn eigen scherm zit.
Van ouders wordt verwacht dat zij hun kinderen informeren en helpen om met een smartphone om te gaan. Veel ouders hebben hier "buikpijn" van, omdat ze niet eens precies weten wat hun kinderen eigenlijk allemaal doen online. Als het misgaat (sexting, cyberpesten) zien zij hun ongelukkige kind.
Voor ouders lag tot nu toe vooral nadruk op controle opties als limiteren van schermtijd, blokkeren van sites en "family links". Educatie en voorlichting is echter minstens zo belangrijk, en ouders te informeren en om kinderen zelfredzaam, bewust en weerbaar te maken.
Het mooie multiculturele Rotterdam is als de wereld in een stad. Daarom willen de Rotterdamse makers van ChatLicense in onze eigen stad de app tot leven laten komen. Alle Rotterdamse gezinnen slim en veilig online!

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Marjolein van Tilburg
Jasper Wessels