CLEAN AIR RUNNING 010.

Clean air running 010 helpt de Rotterdammer om te sporten in schone lucht. We maken op een slimme en innovatieve wijze gebruik van data om hardlopers beter te informeren over de luchtkwaliteit in hun stad.

Omschrijving

Bij het sporten in de stad is de lucht die wordt ingeademd lang niet altijd even schoon. Bekende gezondheidsrisico’s zijn hart- en longaandoeningen, beroerte en kanker. Uitstoot van fijnstof door wegverkeer speelt hierbij een grote rol. Hardlopers ademen al snel drie keer zo veel lucht in dan normaal en lopen verhoogde risico’s. Clean air running 010 is een methode om schone en dus gezonde hardlooproutes en tijdstippen te selecteren. Hiertoe combineren we data uit bestaande running apps met gegevens over verkeersstromen. Adviesroutes worden verwerkt op digitaal kaartbeeld inclusief tips & tricks voor verantwoord hardlopen. Resultaten delen we via bestaande hardloopnetwerken en -evenementen, maar we inventariseren ook overige mogelijkheden om informatie bij de hardloper te krijgen. Hiervoor leggen we contact met gespecialiseerde bedrijven in sporthorloges en running apps. Slimme combinatie van bestaande data naar duidelijke informatie voor de eindgebruiker. Het lijkt wel recycling!

Sociale relevantie

Hardlopers staan gezonder, actiever en gelukkiger in het leven. Clean air running 010 zorgt ervoor dat de Rotterdamse hardloper zich bewuster wordt van het belang van sporten in schone lucht voor de gezondheid. Het versterkt het imago van Rotterdam als sportstad en het vormt een visite kaartje op het gebied van duurzaamheid en innovatief gebruik van technologie en data. Tenslotte maakt het de buitenruimte van Rotterdam, zonder kostbare fysieke ingrepen, nóg aantrekkelijker om te sporten.

Innovatie

De meeste hardlopers laten luchtkwaliteit niet of slechts beperkt meewegen bij de routekeuze. Het Longfonds heeft een app maar deze is niet specifiek genoeg om op straatniveau een schone route te selecteren. Het vernieuwende van onze methode is dat we hardlopers wél inzicht geven in straten waar het gezond is om te lopen. Verwerken van bestaande datastromen en delen van kennis via netwerken en evenementen om de stad weer een beetje ‘smarter’, gezonder en sportiever te maken.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Jaco van Trigt
Jaco van Trigt
Jaco van Trigt