De BioMateriaal Fabriek. Van tuinbouwafval naar hoogwaardig biomateriaal

Startbudget toegekend € 100000,-
Klaske Postma richtte in 2018 Regeneration Design op. Ze ontdekte dat de natuur ons gezonde en hernieuwbare grondstoffen kan geven. In 2020 ontwikkelde ze een biocirculaire tafellamp en werd VanHier opgericht. Recent werd BioM ontwikkeld waar diverse natuurlijke reststromen in kunnen worden verwerkt

VanHier wil met groene reststromen uit de tuinbouwsector binnenruimtes gaan inrichten in Rotterdam. Dit gaan we doen met BioM, een thermisch vormbaar plaatmateriaal waar plantenafval in verwerkt wordt. Hiervoor wordt een pilot productielijn opgezet zodat groene reststromen uit de regio kunnen worden toegepast in de stad.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Jaarlijks wordt er 140.000 ton tuinbouwafval in de regio Greenport West-Holland verbrand of gecomposteerd. Door van dit afval biomaterialen te maken, die we binnen de regio of in de stad Rotterdam toepassen, slaan we CO2 (of eigenlijk koolstof) op, waarmee we bijdragen aan klimaat herstel.
Door het tuinbouwafval lokaal te verwerken naar biomaterialen creëren we lokale werkgelegenheid. VanHier geeft jongeren de kans om zich binnen dit nieuwe werkveld te ontplooien. Studenten van o.a. Procestechniek en Meubelmaker zullen worden ingezet om biocirculair produceren mogelijk te maken.
Door te werken met natuurlijke, biocirculaire (bouw)materialen creëren we gezonde leef- en werkplekken. In 2021 zien we dat hout en andere bouwmaterialen duurder en schaarser worden. Bouwmaterialen van lokale groene afvalstromen en snelgroeiende gewassen is een structurele toekomstbestendige oplossing om zodoende een circulaire en biobased economie te realiseren.

Bijlagen.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Klaske Postma