Gebiedsaanpak sociale veiligheid in scholen en wijken..

Met een digitaal Meldsysteem wordt anti sociaal gedrag gemonitord om adequate en persoonsgerichte regulatie van sociale veiligheid mogelijk te maken op school en wijkniveau.

Omschrijving

Hoe meer leraren en scholen zich eigenaar weten van de aanpak hoe sneller en beter de sociale veiligheid in en om de school en de wijk kan worden gereguleerd. Het eerste doel van de Gebiedsaanpak regie op Sociale Veiligheid is om een kritisch volume van het Rotterdamse onderwijsveld voldoende te professionaliseren om kwesties op het terrein van ondermijning van sociale veiligheid op school en wijkniveau adequaat het hoofd te kunnen bieden. In drie jaar willen we 20% van het Rotterdamse lerarenkorps een speciaal aanbod doen om daartoe een tweedaagse training te volgen. Deze mensen worden dan de ambassadeurs van de innovatie. Het tweede doel is om deze docenten te clusteren voor gerichte samenwerking en steeds meer scholen als geheel te gaan ondersteunen in het regie nemen over sociale veiligheid op school en wijkniveau. Het uiteindelijk doel is om ook de scholen in wijken te clusteren waardoor er een sluitende aanpak mogelijk wordt op wijkniveau.

Sociale relevantie

Regie op sociale veiligheid helpt mee in ervoor zorgen dat:
- Rotterdam uit de top vijf van onveiligste gemeenten gaat
- er minder risico jongeren overlast geven op scholen en in wijken
- er minder voortijdige schoolverlaters zijn, nu 2 x zoveel als gemiddeld
- er minder geweld is tegen leraren
- sociale onveiligheid minder vaak een voedingsbodem is voor radicalisering
- minder LVB jongeren in het jeugdstrafrecht terecht komen
- meer er meer Safe Schools komen voor de LHBT groep.

Innovatie

De 'Gebiedsaanpak Regie op Sociale Veiligheid' is een innovatieve doelgerichte en praktische aanpak. Nieuw is b.v. dat privacy wettelijk (privacy keurmerk) verantwoord gebruik gemaakt wordt van een online meldsysteem om relevante persoonsinformatie te verzamelen over anti sociaal gedrag waardoor voortdurend de sociale veiligheid wordt ondermijnd. Er kan dan informatie gestuurd en persoonsgericht adequaat worden opgetreden.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Lourens de Bakker directeur M5 groep
Lourens de Bakker directeur M5 groep