Werken aan leesbevordering: een schoolbibliotheek, leesclubs en boekencafés voor leerlingen, ouders en buurtbewoners.
Omschrijving
Calvijn Maarten Luther is gevestigd in Rotterdam Zuid. Onze leerlingen hebben over het algemeen een taalachterstand en een beperkte woordenschat. Vrij lezen en vrijetijdslezen blijkt een van de meest onderschatte effectieve maatregelen te zijn die scholen kunnen treffen om iets te doen aan de achterstand in taal (Broekhof, 2015). Maarten Luther zet in op een aantrekkelijke bibliotheekruimte met zitplekken en actuele boekcollecties voor alle vakken. Daarnaast zullen er ook stripboeken, kranten, tijdschriften, E-books en luisterboeken beschikbaar zijn. De bibliotheek is bedoeld voor leerlingen, medewerkers, ouders én buurtbewoners. Er komen leesclubs en boekencafés, die voor iedereen toegankelijk zijn. Bovenbouwleerlingen worden opgeleid tot leescoaches om zo het ‘samen lezen’ te bevorderen. Er is zo’n 50,000 euro begroot voor het inrichten van de bibliotheek, de software, een vrijwilligersbijdrage, deskundigheidsbevordering van docenten en de jaarlijks wisselende boekencollectie.
Sociale relevantie
Het plan sluit aan bij de Rotterdamse onderwijsvisie, zoals die is vastgelegd in ‘Leren Loont’. Een van de ambities die hierin worden genoemd, is dat ‘de school het beste uit alle leerlingen haalt, ook op het gebied van taal en rekenen en brede vorming van jongeren’. Vrij lezen/ vrijetijdslezen kan grote opbrengsten opleveren voor de taalontwikkeling. Dankzij de schoolbibliotheek en het werken aan leesbevordering kan dit worden gerealiseerd.
Innovatie
De Centrale bibliotheek Rotterdam heeft het project 'De bibliotheek op school' op diverse basisscholen in Rotterdam lopen, maar nog niet op een middelbare school. Maarten Luther is een van de eerste middelbare scholen waarmee zij deze samenwerking aangaat. Daarnaast zal Maarten Luther de eerste middelbare school in Rotterdam zijn met een schoolbibliotheek die voor iedereen opengesteld is en waar leesclubs en boekencafés worden georganiseerd.