Outsiders: de smaak van de natuur. Jaarrond wildplukken en thuis zijn in de natuur

Voor Rotterdammers lijkt 'de natuur' soms ver weg. Maar is dat wel zo? Tussen het grijs en beton van de stad groeien koppig en onopgemerkt heilzame, heerlijke planten. Samen met filmmaker Jonathan Sipkema wil ik, wildplukker Saskia Boer van Outsiders Foraging, een online aanbod creƫren van wekelijkse lessen over eetbare en medicinale planten, bomen en paddenstoelen. Inzichten gestoeld op wetenschappelijke en traditionele kennis, met respect voor de natuur. De planten worden gefilmd op locatie, waardoor de natuurlijke habitat van de plant veel duidelijker wordt dan wanneer je een veldgids leest. Elke maand gaan we buiten koken met innovatieve chefs, met wilde oogst. En niet alleen in de zomer, maar jaarrond. Zo hebben deelnemers het hele jaar door een reden om naar buiten te gaan: dat is gezond, en de eetbare planten zijn dat ook. Al doende leren zij meer over het ecosysteem Rotterdam, van z'n vervuilde grond tot z'n bloeiende ruigtes. We reflecteren op onze rol in het ecosysteem, door invasieve exoten, stikstofminnende planten en andere 'onkruiden' te eten. Natuurlijk komen ook de gevaren en de wettelijke beperkingen van wildplukken ruim aan bod. Deelnemers proeven de smaak van het ongecultiveerde en leren zich thuisvoelen in hun natuurlijke habitat: buiten. Zo worden stadsmensen natuurbeschermers! Kortom: deelnemers krijgen een heel jaar lang wekelijks les over 1 plant/boom/paddenstoel, en maandelijks inspiratie door een kookvideo i.s.m. een chef. Zij gaan hun nieuwe kennis verankeren door het gelijk toe te passen, d.m.v. duidelijke plukinstructies en uitnodigende recepten. Per seizoen mogen zij ook 1 offline wildplukwandeling meedoen om hun nieuwe kennis in de praktijk toe te passen. De eerste testfase is begonnen: de social media is in de lucht, het educatieve platform draait en een proefseizoen is van start. We vragen nu subsidie aan om het jaarronde plan te kunnen waarmaken: het zou onze draai- en editdagen kunnen bekostigen, en het mogelijk maken om research te kunnen doen en de lessen te kunnen schrijven. Als dit is afgerond kan dit initiatief duurzaam verder zonder steun. Over de aanvrager: Ik geef met Outsiders Foraging wildpluk- en paddenstoelenwandelingen door heel Nederland en daarbuiten en ik werk samen met voedselbossen om horeca te voorzien van hyperlokale producten. Ik heb een achtergrond in cultuurwetenschappen, media en de kunsten, dus bied een brede visie op de relatie mens-natuur. Mijn missie met Outsiders is mensen stimuleren om een wederkerige relatie met de natuur aan te gaan. Zie je in 't wild!

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Hoewel er wildplukwandelingen zijn in Rotterdam, is er geen online noch jaarrond wekelijks aanbod. Ik wil dat mensen op eigen houtje naar buiten kunnen trekken wanneer het hen uitkomt, maar ze wel jaarrond stimuleren om de seizoenen te ervaren.
In veel wildplukcursussen worden onwetenschappelijke oppervlakkigheden herhaald. Ik wil met de startsubsidie de tijd hebben om diepgaand research te doen. Ik wil het aanbod online zodat ik met transparante bronvermelding kan werken: met 1 klik kunnen mensen door naar een wetenschappelijk artikel.
Ik wil laten zien dat natuur dichterbij is dan je denkt (spoiler: ook de mens is natuur!), en mensen zich meer op hun gemak laten voelen in het groen. Ze leren over de seizoenen, groeistadia van planten, bomen en paddenstoelen, en leren meer over biodiversiteit.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Saskia Boer