verROTterdam. Alles gefermenteerd: gezond en minder verspilling
Fermentatie is van oudsher een methode om voeding niet alleen langer houdbaar te maken, maar ook lekkerder en voedzamer. Het is niet zonder reden dat bijna elke cultuur een of meerdere voedingsmiddelen sterk verankerd hebben in de maatschappij, denk in Nederland aan gerijpte kaas, zuurkool, en bier. En dat laatste is een bitterzoete, want hoewel de productie van bier van oudsher zorgde voor een laag-alcoholische dorstlesser die boven alles veiliger te drinken was dan de gemiddelde waterbron, is het tegenwoordig met recht een bron van zorgen. Alcohol is als drug een van de belangrijkste veroorzakers van letsel en sterfte. En dat kan anders. Maar dan moet er wel een alternatief zijn. In haar beginsel staat verROTterdam door George & Sons daar voor: een alcoholvrij of laag-alcoholisch alternatief voor het drinken van alcohol. Vaak is hetgene dat ontbreekt een lekker alternatief, niet een drankje waar de alcohol uit is gehaald, maar een op zichzelf staand product, maar diepgang, complexiteit en voldoende variëteit. George & Sons is daar specifiek voor opgericht, voor onderzoek naar veilig gefermenteerde (fris)dranken, productie op schaal van de beste recepter van over de hele wereld en innovatieve manieren om Rotterdam van probiotische dorstlessers te voorzien. Een écht bedrijf door Rotterdam, voor Rotterdam, waarin ik, George (zeg: Sjors) samen met mijn microbiotische zonen bijdraag aan een groenere toekomst. Maar het gaat verder dan dat. Thuis fermenteren is eigenlijk hartstikke makkelijk, maar krijgt het niet de aandacht die het verdient. Zo krijgt via fermentatie de vergeten kool onder in de groentenla lekkerlijk een nieuw leven in de vorm van zuurkool. Niet alleen gaan we zo verspilling tegen, maar hoeft de Rotterdamse burger niet naar de supermarkt voor vaak dubieuze producten verpakt in plastic. De augurken zijn niet meer wat het geweest zijn, en door zelf te fermenteren neemt de Rotterdammer meer afstand van kunstmatige toevoegingen en doet een stap terug naar de natuur en persoonlijke smaakprikkeling. verROTterdam staat kortgezegd ook voor bewustwording en educatie, met workshop, trainingen, en bijvoorbeeld gastlessen op basis- en middelbare school. Momenteel is George & Sons nog in beginnende fase, als experiment op het terrein van Keilecafé in de M4H. Daar wordt hard gesleuteld aan de beste recepten en sterkte startersculturen. Opschalen is vanaf maart 2026 mogelijk en nodig: dan maakt George & Sons weer ruimte voor een andere startende ondernemer. Het is dan het plan om op basis van de bereikte omzet een geschikte locatie aan de rand van Rotterdam te vinden en de productie op te schalen en de productrange verder uit te breiden. Dat is ook het moment om de maatschappelijke rol verder vorm te gaan geven. Via CityLab010 hoop ik toegang te krijgen tot een netwerk van partners in Rotterdam. Bij het opschalen van de productie zou ik bijvoorbeeld wel wat hulp van concullega's bij de verschillende bierbrouwerijen in de stad kunnen gebruiken. Met de gemeente hoop ik samen te werken aan een educatief programma voor scholen en gemeenschappen. De subsidie heb ik nodig om een pand te verwezenlijken en productiemiddelen voor opschaling aan te schaffen. Er is de afgelopen jaren steeds meer vraag gekomen naar een alternatief voor alcohol, kijk maar naar de schappen in de supermarkt. Ik ben er dan ook zeker van dat een initiatief als verROTterdam niet alleen op maatschappelijk vlak kan slagen, maar zeker ook financieel.