ZAAGMOLENSTRAAT: RENAISSANCE. EEN INCLUSIEVE HERONTWIKKELING VAN ZAAGMOLENSTRAAT

De Zaagmolenstraat in Oude Noorden, officieel aangelegd in 1897 en genoemd achter de activiteit van houtzaagmolen in de straat, is vandaag helaas herkend als één van de meest gevaarlijke straat in Rotterdam. Door de extreem druk verkeer, is de burgelijke toe-eigening en onderhoud van de straat verdwenen en ziet de huidige staat van de publieke ruimte triest uit. Door te veel snelle stromen in een te smalle straat, blijkt er geen ruimte te zijn voor groen of tijdelijk gebruik door bewoners of wandelaars. Wij zien als architecten veel waarde in de straat, vooral voor zijn authentieke vooroorlogse architectuur, sprekende kopjes of bijzondere gevelelementen. Ook zien we potentieel in het gebruik van de plint door creatieve jonge Rotterdammers, workshops of gallerijen, en in het spontaan hergebruik van de ruimtes op begane grond. Zelfs zijn wij ook in een van de pand op begane grond gevestigd en zo voelen we ons betrokken in het leven van de straat. Straks komt de tramlijn op de straat te vervallen, wat geeft de kans om de stedelijke beeld van dit stukje stad opnieuw te bedenken op basis van een integrale ontwikkeling. Alvast bezig met een aantal transformatieprojecten op de Zaagmolenstraat, willen we graag de stedelijke aspect en de componenten van veiligheid, groen, gebruik en site-specific karakter meenemen in onze visie. Hierbij willen we een inclusief proces initiëren, samen met diverse specialisten, met de gebruikers van de straat, en met de gemeente Rotterdam. Zaagmolenstraat:Renaissance vormt een inclusieve herontwikkeling visie voor de straat, opgebouwd door middel van een serie evenementen en workshops in diverse panden in de straat, met alle betrokken partijen, gebruikers en bewoners. Op basis van lezingen, wandelingen, maquettes en debatten, gaan wij op zoek naar nieuwe oplossingen, naar een gewenste toekomst voor Zaagmolenstraat.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

De visie voorstelt oplossingen en creatieve alternatieve voor het beveiligen van alle weggebruikers op de Zaagmolenstraat.
We gaan op zoek naar het herladen en verhogen van de waarde en specifieke karakter van de straat om het gebruik ervan door de buurt met plezier toe te laten.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Mahaut Dael