Photo: David Rozing
In 2024 ontving Erika Hirose met haar initiatief WakEat, Miso voor Rotterdammers, een subsidie van €15.000. Inmiddels werkt ze aan Gado Gado Miso: een heerlijke kruising tussen traditioneel Japans fermenteren en typisch Rotterdamse vindingrijkheid.
Het label ligt klaar, de testbatches zijn gemaakt, goedgekeurd door vrienden ;o) en ondertussen ontwikkelt Erika ook recepten waarin haar broodmiso de hoofdrol speelt. Want één pot miso is leuk… maar een hele nieuwe Rotterdamse smaakwereld is natuurlijk nóg veel leuker!
De komende weken duikt ze in de wereld van gedeelde keukens en voedselregels — een onderdeel dat net wat meer tijd vraagt dan gehoopt. Maar ja, het blijft voedsel. Dan puzzel je liever nu, zodat alles straks in één keer goed staat.
En er is meer:
Nog voor de kerst gaat Erika haar allereerste “bread miso making”-workshop geven in een Rotterdams buurthuis. Een plek waar je met oud brood, nieuwsgierigheid en een beetje geduld je eigen miso maakt. Haar missie is simpel én groots: minder verspillen, bewuster omgaan met voedsel én ondertussen ongemerkt elkaars cultuur een beetje beter leren kennen. Want miso maken blijkt een verrassend goede manier om mensen te verbinden.
Het grotere plan?
Een Rotterdam Bread Miso Ecosysteem: samen met lokale bakkers en restaurants wordt overgebleven brood opgehaald en....natuurlijk per fiets, want duurzaam blijft het sleutelwoord. Dat brood verandert uiteindelijk in miso: een ode aan een stad waar meer dan 180 nationaliteiten moeiteloos samenkomen.