Nieuws.

Initiatiefnemers van CityLab010: MAAK INClusief

Photo credits: Kim Sinnige 

Maak kennis met de initiatiefnemers MAAK INClusief. Dit project heeft onlangs een startbudget ontvangen van  €33.266. Twee broers die zich richten op het ontwerpen van (meubels) vanuit een sociaal perspectief. Wat hen bijzonder maakt is dat ze mensen met een verstandelijke beperking betrekken bij het ontwerp en maak proces. 

Broers Friso en Mats zijn MAAK INClusief begonnen omdat ze merkten dat er vanuit de groep mensen met een verstandelijke beperking een wens was om werk te doen waar een mentaal beroep op ze wordt gedaan. Een grote frustratie van Mats is dat hij gezien wordt als kind, ondanks dat hij 25 jaar oud is en volwassen wensen, werk en dromen heeft. De manier waarop mensen verstandelijk beperkten zien, vormt uiteindelijk ook hun verwachtingen. Deze verwachtingen vormen daarna hun mogelijkheden, of gebrek daaraan. Sterker nog, deze verwachtingen zijn uiteindelijk een zelf vervullende voorspelling, als verwacht wordt dat je niks kan, wordt het enorm lastig om verder te groeien. Zij willen hier verandering in brengen door te focussen op een productief leven en persoonlijke groei, maar ook op prachtige circulaire producten waar de collega's trots op kunnen zijn.

MAAK INClusief is een sociaal en circulair ontwerpbureau, met een studio in BlueCity, aan de Maas. Ze zijn ervan overtuigd dat ze met het juiste proces iedereen kunnen betrekken in het circulaire ontwerp- en maakproces. Ontwerpen is een vaardigheid die je leert en waarmee je doorgroeit. Voor deze studio is het resultaat van het ontwerpproces niet alleen een product, maar ook een serie complexe gedachten en ervaring met het oplossen van problemen. Door samen te denken, ontwerpen, discussiëren en maken kunnen ze een dagbesteding bieden waar mensen met een verstandelijke beperking verder gepushed worden dan normaal zou gebeuren.

Meer lezen over Maak INClusief klik hier!