Nieuws.

Initiatiefnemers van Citylab010: Circular Ceramics

Maak kennis Circular Ceramics. Met dit project wil Lotte laten zien dat scherven méér brengen dan alleen geluk. Haar project heeft onlangs een startbudget ontvangen van € 24990,-

Ik ben Lotte Douwes, ontwerper met een grote liefde voor keramiek. Ik wil de speciale kenmerken van porselein en andere keramische scherven op een voetstuk plaatsen, en laten zien dat wat afgedaan wordt als afval, waardevol kan zijn voor dezelfde productieketen. Ik wil een alternatief bieden voor het eindeloze delven van niet-hernieuwbare grondstoffen en laten zien dat keramiek steeds terug kan keren in dezelfde levens-cyclus. Met mijn circulaire productiewijze ben ik een voorbeeld voor de industrie, die nog geen waardevolle toepassing heeft gevonden voor haar afval.

In mijn nieuwe bedrijf Meaningful Matter ontwikkelen we kleimassa en glazuren uit scherfafval en andere keramische reststromen. Deze klei en glazuren vertalen we in de studio naar hedendaagse ontwerpen, die we onder een eigen label of in opdracht uitbrengen en zelf circulair produceren. We werken samen met diverse partijen in Rotterdam, zoals De Bijenkorf, Hotel Pincoffs, De Harmonie en Backyard, die voor ons scherven inzamelen. Deze scherven sorteren wij op soort en verwerken we tot klei. De collectie van deze Rotterdamse scherven is straks te koop in de stad.

Ondertussen ontwikkelen we verder en verwelkomen we meer scherven. We hebben ervaring opgedaan met een kringlooporganisatie die jaarlijks duizenden kilo’s scherven afvoert als afval. Zij verzamelen en sorteren deze stroom nu voor ons en bieden werkgelegenheid voor mensen die (nog) niet binnen een reguliere baan kunnen werken. Dit model werkt goed en we willen dit graag naar Rotterdam brengen. We zoeken sociale partners die willen bijdragen aan efficiënte inzameling en onze duurzame missie voor circulair keramiek.

 Voor meer info of vragen mail naar: 

Meaningful Matter
info@lottedouwes.nl 
www.meaningfulmatter.nl

 

 Het begin                                                                                                                        
   
Het resultaat