Nieuws.

In the spotlight: Pixelbar.

Pixelbar is een grote hobbyclub voor hackers. Deze Rotterdamse Pixelbar ging half februari van start.

 

Tijdens de opening was er een toespraak van Brenno de Winter, onderzoeksjournalist gespecialiseerd in cyberprivacy en daarna was het feest! Met livemuziek, workshops, eten en drinken, verzorgd door Keilefest, vertiercateraar voor het gebied.

Pixelbar heeft in 2015 van CityLab010 een subsidie gekregen en heeft daarmee een werkruimte opgezet in de Keilewerf, het bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve makers in het Vierhavengebied. ‘Een hackerspace is een ruimte waar ‘digital minded’ mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het is eigenlijk een grote hobbyclub,’ zegt David van Leeuwen van Pixelbar, ‘en bij ons wordt op een positieve manier gehackt. Het is tegelijkertijd laboratorium, atelier en werkplaats, waar mensen van diverse achtergronden materiaal, werktuigen en kennis kunnen delen en dingen kunnen maken.’

Pixelbar heeft als doelstelling het stimuleren van raakvlakken tussen kunst, technologie en innovatie. Projecten die ontstaan in een hackerspace hebben vaak verschillende intenties. Bijvoorbeeld het onthullen van cybergevoeligheden bij publieke instanties, of de mogelijkheden van nieuwe technieken tonen, als kunst of als product. Een bekend voorbeeld is de Makerbot, een 3D printer voor thuis, die ontworpen is in de Oostenrijkse hackerspace Metalab. In Pixelbar kun je ook een 3D printer bouwen, of interactieve verlichting maken?, of wat je maar kunt verzinnen en ontwerpen. Dat de buren in de Keilewerf met hout, ijzer en marmer werken is geen tegenstelling maar juist het bewijs dat Rotterdam op alle vlakken een maakstad is.

Iedereen is welkom in Pixelbar. Check eerst de openingstijden via @pixelbar010 of www.pixelbar.nl, want ze zijn niet altijd open.