Nieuws.

Plan in the picture: Tour de Rotterdam

Dankzij slimme energienetwerken kunnen burgers energieproducenten worden en elektrische auto's energiebronnen worden, die hun overtollige energie op de juiste plaats en tijd kunnen afleveren. De sportschool met spinning fietsen kan als energiebedrijf fungeren, zelfs een fietser op straat wordt zijn eigen energie prosument.
Het plan Tour de Rotterdam is van Nynke Schaaf van de Rotterdamse community ‘Wij zijn Kantelaars’ en van ‘Nederland Kantelt’. "We breiden het palet duurzame energie - wind, water, bio- en zonne-energie - uit met onze eigen energie. Bovendien kan de gratis opgewekte energie ook gedeeld worden met mensen die in de armoede zitten."

RiZiQi-fietsgadget

Studenten industrieel ontwerp Deborah Sumter en Avital Zandvliet bedachten de RiziQi-fietsgadget, een mens-aangedreven energie-opwekker voor op het stroomloze platteland in bijvoorbeeld Tanzania. Waarom geen omgekeerd ontwikkelingswerk en gaan we hiermee aan de slag in Rotterdam? Mogelijke bijvangst: korting op je zorgverzekering of sportschoolabonnement!

Goed voor Rotterdam

Dit plan is op veel manieren goed voor Rotterdam: het is schoon, het stimuleert sporten, het levert bijna gratis energie, het koppelt verschillende sectoren zoals sport, energie en zorg, en het brengt nieuwe vormen van solidariteit. Als partner is er al de TU delft, met de twee studenten die de RiZiQi hebben ontwikkeld. Nynke Schaaf zoekt nog partijen uit de zorg en energiesector.

Wat is er nog nodig?

Tour de Rotterdam is nog op zoek naar een testpanel in Rotterdam: stadsbewoners die fietsen en mensen die bij een Rotterdamse sportschool trainen. Daarnaast zoeken ze aansluiting bij slimme energienetwerken en partijen die werkzaam zijn in de zorg, sport, duurzaamheid en mobiliteit die willen helpen om hier een lonend plan van te maken. Als het meezit, kunnen ze dit jaar nog in Rotterdam gaan testen met de betaversie.

Geen luchtfietserij

Het huidige prototype levert met 45 minuten fietsen genoeg energie voor: 2 uur televisie, 40 uur led-licht of 60 uur telefoon opladen. Genoeg om critici de mond te snoeren, ook wielrenners die moesten lachen van het filmpje bij het plan! Er hebben zich al een paar Rotterdamse wielerverenigingen gemeld…

Meer weten?

www.citylab010.nl/plannen/tourderotterdam-zweetjerekeningenomlaag
www.kantelaar.org
www.nederlandkantelt.nl