Nieuws.

UItgelicht! Byewaste

Nog altijd gaan er ontzettend veel kostbare spullen en materialen verloren tussen het restafval, omdat de huidige opties voor recycling en hergebruik gewoonweg te veel tijd en moeite kosten. Zo wordt er in Nederland jaarlijks 40.000 ton huishoudelijk elektronisch afval verbrand, en belandt 70% van al het textiel in de afvalbak. Dit is niet alleen erg zonde, maar heeft ook grote gevolgen voor het milieu.

Om hier iets aan te doen werd Byewaste in het leven geroepen: een ophaalservice voor oude of kapotte boeken, boeken, elektronica, speelgoed, textielwaren en ander klein huisraad. De tijd waarin je als Rotterdammer met je spullen langs de kringloop, milieustraat, speelgoedbank en kledingbak moest zijn met Byewaste dus verleden tijd.

Alle spullen die nog in een goede staat zijn worden gedoneerd aan lokale kringloopwinkels. De overgebleven spullen worden op een verantwoorde wijze gerecycled bij de milieustraat. Het bedrijf staat daarnaast ook open voor samenwerkingen met andere lokale partijen, zoals reparateurs.

Door de spullen gratis aan huis op te halen, verlaagt Byewaste de drempel voor hergebruik en recycling. Dit maakt het een stuk makkelijker om duurzaam te handelen en terug te geven aan je buren én de planeet.

Byewaste is momenteel al beschikbaar in de wijken Charlois, IJsselmonde en Feijenoord. De aankomende maanden zal de service ook uitbreiden naar de andere wijken in de gemeente Rotterdam. Wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief op de website van Byewaste, zal je op de hoogte worden gebracht wanneer dit zover is.

Byewaste heeft in 2021 een subsidie van CityLab010 ontvangen.