Nieuws.

Uitgelicht! De Makerij.

Ons projectplan voor CityLab010:De Makkerij

De Makerij is een sociaal onderneming gericht op maatschappelijke impact, die jong en oud het plezier en de voldoening van het zelf maken laat ervaren. Met hout, keramiek, leer/textiel of edelmetalen. Een Rotterdamse werkplaats voor creatief vakmanschap dus, waar je lekker met je handen kunt werken.

Wij vinden dat makers en het maken meer aandacht en waardering verdienen. Want alleen als je in aanraking komt met het zelf maken, kan het onderdeel worden van je keuzes in hobby, opleiding of werk.

De Makerij speelt in op de volgende behoeften:

  • Kinderen van 10-16 jaar komen veelal niet meer in aanraking met andere materialen en gereedschappen dan papier en kwast. Op school zijn geen faciliteiten en vakkrachten meer beschikbaar en een huis in de stad beschikt over het algemeen niet over een klusruimte. De Makerij biedt kinderen een kennismaking met creatief vakmanschap, waardoor het weer onderdeel kan uitmaken van hun keuzes in hobby en opleiding. Dat regelen we via scholen, onder schooltijd.
  • Voor jong talent is het lastig om na het afronden van hun vakopleiding onder eigen label te starten. Het opbrengen van de huur & noodzakelijke machines én het opbouwen van een netwerk zijn obstakels. Bij De Makerij kunnen deze startende vakmensen gebruik maken van de ruimte en machines, en daarnaast via hun werkzaamheden voor De Makerij bouwen aan hun netwerk.
  • Hobbyisten of mensen die ‘ns willen proeven van het creatieve vakmanschap kunnen in de stad niet ergens terecht zonder zich voor langere periode te committeren aan een echt lesprogramma. De Makerij biedt hen hiervoor faciliteiten en hulp, waarbij het plezier van het maken van hun eigen object centraal staat.

Daarnaast biedt De Makerij werk- en stageplaatsen aan mensen die even niet zo makkelijk een baan weten te vinden.

Kortom, De Makerij voegt als sociaal onderneming op een duurzame manier maatschappelijke waarde toe aan Rotterdam en geeft invulling aan thema's als duurzaamheid, participatie, deeleconomie en 21st century skills.