Nieuws.

Workshops tijdens netwerkevent op 23 februari

Op 23 februari organiseren Citylab010 en Plint010, onze nieuwe samenwerkingspartner, een bruisend netwerkevent voor iedereen die al bezig is met zijn plan, een nieuw idee heeft of een bijdrage kan leveren aan een plan. Alle dromers, denkers en doeners van de stad zijn welkom! Hogeschool Inholland is van 19.00 tot 22.00 uur de aankomst– en vertrekhal waar het allemaal gebeurt. 

Je hoeft je van te voren niet in te schrijven voor de workshops. Stuur wel even een mailtje als je een gesprek wilt tijdens de Office Hours van Plint010. Lees hieronder meer.

 

Crowdfunding van maatschappelijke initiatieven


Workshopbegeleider: Martijn Arnoldus, directeur van Voor je Buurt

Voor je Buurt is het grootste crowdfunding- en crowdsourcingplatform voor lokale maatschappelijke initiatieven in Nederland. Via Voor je Buurt kunnen initiatiefnemers donaties (crowdfunding) en kennis, hulp en materiaal (crowdsourcing) werven. Voor je Buurt maakt zo zichtbaar wat er gebeurt op lokaal niveau, voor welke initiatieven er draagvlak bestaat en waar de financiering vandaan komt. Naast crowdfundingplatform is Voor je Buurt ook een expertisecentrum op het gebied van ‘civic crowdfunding’. Wij doen onderzoek naar, en geven advies over de manier waarop de overheid kan inspelen op crowdfunding voor initiatieven met maatschappelijke impact. Deze initiatieven schuren vaak aan tegen taken van de lokale overheid en dat levert allerlei nieuwe vraagstukken en uitdagingen op. 

Introductieworkshop crowdfunding
Tijdens Citylab010 ‘On Tour’ bij Plint010 verzorgt Voor je Buurt een introductieworkshop crowdfunding. De workshop wordt gegeven door Martijn Arnoldus, directeur van Voor je Buurt. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers een introductie van crowdfunding voor lokale initiatieven, is er ruimte om vragen te stellen, en wordt (beperkt) gelegenheid geboden om een eigen casus in te brengen. In de introductie worden Rotterdamse voorbeelden van geslaagde en niet geslaagde campagnes aangehaald. Deelnemers die op basis van de workshop meer specifieke informatie willen hebben, worden uitgenodigd om contact met ons op te nemen. Onderwerpen die aan de orde komen in de workshop zijn:

Wat is crowdfunding (en crowdsourcing)?

Waarom zou je gaan crowdfunden?

Wanneer is crowdfunding een geschikt instrument?

Waar moet je rekening mee houden bij het starten van een crowdfundingcampagne?

Wat zijn de absolute do’s en don’ts bij crowdfunding?

Hoe kies je een platform?

 

Storytelling op Social Media


Workshopbegeleiders: Sanne Hendrikx en Evelien Bruins / Captain Social 

Jij als dromer, denker en/of doener van Rotterdam hebt een briljant idee voor de stad, dat je wilt laten zien! Je wilt het delen en wil graag dat ook andere mensen met jou mee dromen, denken en doen. Hoe laat je jou idee nou echt shinen, wat heb je daarvoor nodig en hoe moeilijk kan het zijn? Dit leer je in de workshop ‘Storytelling op Social Media’. Gegeven door de community manager van CityLab010 Sanne Hendrikx vanuit het samenwerkingsverband Captain Social samen met Evelien Bruins, social media strateeg. 

Onderwerpen:

de grote social media quiz

hoe vertel je jouw verhaal

tips en voorbeelden

hoe kan CityLab010 bijdragen

vragen kwartiertje

 

OnderwijsIncubator#010


Workshopbegeleider: Daniel Charité

Maak tijdens het netwerkevent CityLab010 ‘On tour’ kennis met de OnderwijsIncubator#010. Een intensief traject dat je begeleidt bij de totstandkoming van een verandering op school. Geen subsidie, maar kennis en ondersteuning.  

De samenleving en arbeidsmarkt veranderen snel. Hoe bereiden jongeren zich voor op hun toekomst? Welke rol wil je als school daarin spelen? Het advies OnsOnderwijs2032 pleit voor een balans tussen kennisontwikkeling, maatschappelijke vorming en persoonsvorming. Maar hoe maak je dat concreet op school? Met kleine stappen of een radicale verandering? Kan je dat als school alleen of heb je daar partners bij nodig?

Tijdens CityLab010 ‘On tour’ kan je kennis maken met de OnderwijsIncubator#010. Dat is een intensief traject waarin een school of aantal scholen werkt aan een innovatie in het onderwijs. Samen met partners die je daarvoor nodig hebt. En op zo’n manier dat die innovatie gedragen wordt door leraren en andere professionals die aan de innovatie gaan werken. De OnderwijsIncubator#010 is geen subsidie, maar een traject met kennis, hulp en ondersteuning bij het vormgeven van veranderingen op school. Op 23 februari kan je meedoen aan een mini-variant van de OnderwijsIncubator#010. Om er in één uur kennis mee te maken.

 

Het is maar een idee 


Workshopbegeleider: Rineke Kraaij 

Rineke Kraaij is programmaker en altijd op zoek naar de juiste vorm bij inhoud. Ze is een van de initiatiefnemers van Buitenplaats Brienenoord. Een project wat mede mogelijk gemaakt wordt door Citylab 010. Over een jaar heeft Rotterdam er een denk-, maak-, werk en speelplaats voor alle leeftijden erbij. 

Waarschijnlijk kom je met een idee, een project naar deze Citylab Netwerkborrel. Laat dat idee in deze workshop maar even voor wat het is. Het is maar een idee. We gaan nieuwe ideeën verzinnen. Om het hoofd weer vrij te maken en je eigen echte ideeën via een omweg weer te versterken. Wie weet komen er zelfs nog wel nieuwe betere ideeën uit deze workshop! We gaan naar buiten, wandelen langs de kade en nemen het uitzicht in ons op. Vervolgens zoekt iedereen een bankje langs de kade, kijkt om zich heen en kiest een element uit het landschap wat zijn of haar aandacht het meeste trekt.  In een aantal stappen werken we van dit element toe naar een nieuw idee voor de stad. Dat is leuk en dat is zinvol!

 

Office Hours in Plint010 (=VOL)


Voor scherpe ideeën, fijne netwerken en praktische ondersteuning 

In het kader van Citylab010 organiseert Plint010 op 23 februari een ‘Office Hours’; 1-op-1 gesprekken van een half uur met ervaren onderzoekers en docenten van Inholland Rotterdam. Met als doel om ideeën op te doen en die sterker te maken. Plint010 is die avond een leergemeenschap van creatieve, ondernemende en onderzoekende Rotterdammers. ‘Office Hours’ helpt je niet alleen om je initiatief scherper te formuleren, maar ook om eventuele ondersteuning van studenten, docenten en onderzoekers van Inholland Rotterdam te kunnen organiseren. Wees welkom! Meld je aan via: citylab010events@rotterdam.nl er is beperkt plek.

 

Pitch je plan (=vol)


Begeleider: Ton Legerstee 

Citylab010 organiseert samen met Plint010 ‘Pitch je plan’. Tijdens deze sessie krijgen plannenmakers in 3 minuten de tijd om hun plan, idee of vraag neer te leggen bij een ervaren panel bestaande uit experts met uiteenlopende kennis. Teamleiders van de Hogeschool INHolland en de experts van Rabobank, Ploum Lodder Princen, Hogeschool Rotterdam, Yes We Care en Hogeschool Rotterdam zitten klaar om je verhaal aan te horen. En het kan zomaar zijn dat wethouder Visser (Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport) jouw pitch aanhoort. 

Het bruist van de ideeën in Rotterdam. Soms hebben de eigenaren van die ideeën net even een zetje in de juiste richting nodig om verder te komen. Misschien loop je ergens tegenaan, heb je niet stilgestaan bij een hobbel waar je overheen moet of wil je gewoon even een frisse blik. Onze experts geven in korte tijd professionele feedback op je idee.  Of dat idee nou nog maar een idee is,  in de startblokken staat om uitgevoerd te worden of al in uitvoering is, dat maakt niks uit. En wie weet, komt er na je pitch hulp of ondersteuning uit onverwachte hoek…