Ontdek › Plan

CLEAN AIR RUNNING 010

Aangemaakt: 25 april 2017

Sport beweegt Rotterdam

Clean air running 010 helpt de Rotterdammer om te sporten in schone lucht. We maken op een slimme en innovatieve wijze gebruik van data om hardlopers beter te informeren over de luchtkwaliteit in hun stad.

Bij het sporten in de stad is de lucht die wordt ingeademd lang niet altijd even schoon. Bekende gezondheidsrisico’s zijn hart- en longaandoeningen, beroerte en kanker. Uitstoot van fijnstof door wegverkeer speelt hierbij een grote rol. Hardlopers ademen al snel drie keer zo veel lucht in dan normaal en lopen verhoogde risico’s. Clean air running 010 is een methode om schone en dus gezonde hardlooproutes en tijdstippen te selecteren. Hiertoe combineren we data uit bestaande running apps met gegevens over verkeersstromen. Adviesroutes worden verwerkt op digitaal kaartbeeld inclusief tips & tricks voor verantwoord hardlopen. Resultaten delen we via bestaande hardloopnetwerken en -evenementen, maar we inventariseren ook overige mogelijkheden om informatie bij de hardloper te krijgen. Hiervoor leggen we contact met gespecialiseerde bedrijven in sporthorloges en running apps. Slimme combinatie van bestaande data naar duidelijke informatie voor de eindgebruiker. Het lijkt wel recycling!

Waarom goed voor Rotterdam?

Hardlopers staan gezonder, actiever en gelukkiger in het leven. Clean air running 010 zorgt ervoor dat de Rotterdamse hardloper zich bewuster wordt van het belang van sporten in schone lucht voor de gezondheid. Het versterkt het imago van Rotterdam als sportstad en het vormt een visite kaartje op het gebied van duurzaamheid en innovatief gebruik van technologie en data. Tenslotte maakt het de buitenruimte van Rotterdam, zonder kostbare fysieke ingrepen, nóg aantrekkelijker om te sporten.

Waarom vernieuwend?

De meeste hardlopers laten luchtkwaliteit niet of slechts beperkt meewegen bij de routekeuze. Het Longfonds heeft een app maar deze is niet specifiek genoeg om op straatniveau een schone route te selecteren. Het vernieuwende van onze methode is dat we hardlopers wél inzicht geven in straten waar het gezond is om te lopen. Verwerken van bestaande datastromen en delen van kennis via netwerken en evenementen om de stad weer een beetje ‘smarter’, gezonder en sportiever te maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Thumbnail logo 4 %28aangepaste skyline   felle groen%29

Doe mee

Organisatie: Samenwerking Traject Verkeersadvies & Hastig

Contactpersoon: Jaco van Trigt

Wij zoeken

Een bijdrage vanuit Citylab 010 voor de ontwikkeling van de methode.
Ondersteuning vanuit de gemeente Rotterdam voor het leggen van contacten met de organisatie van hardloopevenementen en -netwerken zoals Marathon Rotterdam, Rotterdam-runningcrew en/of Bruggenloop.
Voor de vervolgfase zoeken we zakelijke partners die innovatieve kansen zien om het delen van de informatie met hardlopers verder te ontwikkelen en te implementeren.

Gerelateerde Plannen

01 logo

De Doorlopert - uitdagende sportroutes

De ‘DooRlopert’ is een initiatief dat sporten in de buitenlucht spannend en laagdrempelig maakt.

Bekijk dit plan
Quake

QUAKE

Quake is een applicatie waarmee jongeren uit aandachtswijken worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van outdoor sportvelden en pleintjes in hun wijk.

Bekijk dit plan
Kangoo jumps atletiekbaan

Kangoo Jumps Running - Project

Veilig hardlopen zonder blessures

Bekijk dit plan
12507182 1710198765892216 4698722798878400859 n

Hockeyclub Delfshaven

We starten een hockeyclub in Rotterdam Delfshaven, een club waar ieder kind de ruimte krijgt om mee te spelen!

Bekijk dit plan

Activi 2

Activi2 stimuleert 12 tot 16-jarige meiden en hun moeders om samen te bewegen.

Bekijk dit plan
20160730 081337 resized

Fitnesspark Buitensport in Hoogvliet.

SPORTEN MAAKT SAMENLEVINGEN ACTIEF MET TRAINEN VOOR IEDEREEN.

Bekijk dit plan
Meer plannen