Ontdek › Plan

CLEAN AIR RUNNING 010

Aangemaakt: 25 april 2017

Sport beweegt Rotterdam

Clean air running 010 helpt de Rotterdammer om te sporten in schone lucht. We maken op een slimme en innovatieve wijze gebruik van data om hardlopers beter te informeren over de luchtkwaliteit in hun stad.

Bij het sporten in de stad is de lucht die wordt ingeademd lang niet altijd even schoon. Bekende gezondheidsrisico’s zijn hart- en longaandoeningen, beroerte en kanker. Uitstoot van fijnstof door wegverkeer speelt hierbij een grote rol. Hardlopers ademen al snel drie keer zo veel lucht in dan normaal en lopen verhoogde risico’s. Clean air running 010 is een methode om schone en dus gezonde hardlooproutes en tijdstippen te selecteren. Hiertoe combineren we data uit bestaande running apps met gegevens over verkeersstromen. Adviesroutes worden verwerkt op digitaal kaartbeeld inclusief tips & tricks voor verantwoord hardlopen. Resultaten delen we via bestaande hardloopnetwerken en -evenementen, maar we inventariseren ook overige mogelijkheden om informatie bij de hardloper te krijgen. Hiervoor leggen we contact met gespecialiseerde bedrijven in sporthorloges en running apps. Slimme combinatie van bestaande data naar duidelijke informatie voor de eindgebruiker. Het lijkt wel recycling!

Waarom goed voor Rotterdam?

Hardlopers staan gezonder, actiever en gelukkiger in het leven. Clean air running 010 zorgt ervoor dat de Rotterdamse hardloper zich bewuster wordt van het belang van sporten in schone lucht voor de gezondheid. Het versterkt het imago van Rotterdam als sportstad en het vormt een visite kaartje op het gebied van duurzaamheid en innovatief gebruik van technologie en data. Tenslotte maakt het de buitenruimte van Rotterdam, zonder kostbare fysieke ingrepen, nóg aantrekkelijker om te sporten.

Waarom vernieuwend?

De meeste hardlopers laten luchtkwaliteit niet of slechts beperkt meewegen bij de routekeuze. Het Longfonds heeft een app maar deze is niet specifiek genoeg om op straatniveau een schone route te selecteren. Het vernieuwende van onze methode is dat we hardlopers wél inzicht geven in straten waar het gezond is om te lopen. Verwerken van bestaande datastromen en delen van kennis via netwerken en evenementen om de stad weer een beetje ‘smarter’, gezonder en sportiever te maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Thumbnail logo 4 %28aangepaste skyline   felle groen%29

Doe mee

Organisatie: Samenwerking Traject Verkeersadvies & Hastig

Contactpersoon: Jaco van Trigt

Wij zoeken

Een bijdrage vanuit Citylab 010 voor de ontwikkeling van de methode.
Ondersteuning vanuit de gemeente Rotterdam voor het leggen van contacten met de organisatie van hardloopevenementen en -netwerken zoals Marathon Rotterdam, Rotterdam-runningcrew en/of Bruggenloop.
Voor de vervolgfase zoeken we zakelijke partners die innovatieve kansen zien om het delen van de informatie met hardlopers verder te ontwikkelen en te implementeren.

Gerelateerde Plannen

Zwemplatform Kralingse Plas

Stap in de Kralingse Plas vanaf de straat

Bekijk dit plan
Tribune rotterdam united droombeeld

Rotterdam United: de missing link in het Essenburgpark

Integratie van sportcomplex vv Rotterdam United in het Essenburgpark en een Sportbuurthuis van de Toekomst waar sport, welzijn en cultuur samenkomen.

Bekijk dit plan
Festafit online

Gezond Feesten met FestaFit

Concept om Rotterdammers op een vernieuwende manier fitter en meer ontspannen te maken door te dansen!

Bekijk dit plan
Dsc 7266 als slim object1

Sport Events & People Connected

Mensen pro-actief en laagdrempelig verbinden met sport events, activiteiten en faciliteiten in de buurt die aansluiten op hun persoonlijke interesse profiel.

Bekijk dit plan
Screen shot 2018 11 05 at 17.45.24

The Poolclub, natuurlijk zwemmen voor iedereen!!

Het eerste pop-up natuurbad van Nederland, natuurlijk in Rotterdam!!

Bekijk dit plan
Logo hoe wit

House of esports

Het creëren van een epicentrum voor de esports. Waarin de maatschappelijke waardes centraal staat.

Bekijk dit plan
17634417 1663071593707105 5861239733568243920 n

International Pillow Fight 2018

We are 2 people, who are organizing event near Blaak, on 14 of April. It is second year that we are organizing this event, though last year we did it in Cyprus.

Bekijk dit plan
Meer plannen