Ontdek › Plan

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Aangemaakt: 31 mei 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Om de wijk Middelland klimaatbestendig te maken ontwerpen Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman een plan voor recreatiecentrum OV en directe omgeving. Een groene zone waardoor het gebied in niets meer lijkt op de huidige stenige omgeving met het ongastvrije gebouw. Tegels en hekken worden vervangen door slootjes en knotwilgen, zoals laat 19e eeuw, toen dit stadsdeel nog Coolsche Polder heette. Het plan dient ter verbetering van de waterhuishouding, en voorziet ook in een inclusieve omgeving voor ontspanning, beleving, ontmoeting, ervaring, sport en spel, educatie, verrijking en bewustwording. Het plan brengt de kernkwaliteiten van het gebied zichtbaar: zwem-, grond-, en hemelwater en voegt een beleving toe.
Met de bouw van het eerste OV-Impluvium wordt het principe van wateropvang verbeeld: hemelwater wordt opgevangen en bewaard. Deze eerste druppel voor de toekomst van het OV-gebied: groen, gastvrij, wateropvang, landschap en ‘plezier’ in de openbare ruimte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kampt met wateroverlast en -onderlast, maar Middelland geldt als urgent risicogebied met natte kelders en droogstaande paalkoppen. Met De Bron van Middelland wordt een weerbare en waterrijke wijk gecreëerd. Oostervant is al decennialang dé ontmoetingsplek, maar na herinrichting is dit een vanzelfsprekende, aangename en uitnodigende omgeving waar de sociale cohesie wordt versterkt. Tegelijk is het plan een staalkaart van bestaande technieken en oplossingen voor een duurzame wijk.

Waarom vernieuwend?

In dit plan worden hemel-, grond- en zwemwater op duurzame wijze gebruikt en ingezet, zodat de waterhuishouding in de wijk verbetert. Met buffers en irrigatiesystemen, -met verwijzing naar Romeinse waterwerken-, verdwijnt het teveel aan hemelwater niet in het riool maar wordt het opgevangen, in onder meer het eerste Oostervant Impluvium. De Bron van Middelland laat zien dat, alhoewel klimaatverandering ernstige waterproblematiek met zich meebrengt, je als buurt wel degelijk iets kunt doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Collageentree

Doe mee

Organisatie: De Bron van Middelland

Contactpersoon: Joke van Bilsen

Gerelateerde Plannen

Plantengang 3

Moss Air Filter

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Bekijk dit plan
Bag

Fruitleather Rotterdam.

Gebruikt fruitafval voor een goedkoper en milieuvriendelijk alternatief in de leerindustrie.

Bekijk dit plan
18951302 1824207254561981 1589704468107003175 n

Autovrije dagen Rotterdam

Maandelijks autovrije dagen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 21 om 17.58.53

EXPOSITIE ROTTERDAM MAKE IT HAPPEN

De attractieve expositie, plaats van samenkomst en kennisdeler over het WHY WHAT en HOW van het transitie-proces van Rotterdam als leefbare en duurzame stad...

Bekijk dit plan
Slow mill wake

Duurzame oevers

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Meer plannen