Ontdek › Plan

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Aangemaakt: 31 mei 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Om de wijk Middelland klimaatbestendig te maken ontwerpen Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman een plan voor recreatiecentrum OV en directe omgeving. Een groene zone waardoor het gebied in niets meer lijkt op de huidige stenige omgeving met het ongastvrije gebouw. Tegels en hekken worden vervangen door slootjes en knotwilgen, zoals laat 19e eeuw, toen dit stadsdeel nog Coolsche Polder heette. Het plan dient ter verbetering van de waterhuishouding, en voorziet ook in een inclusieve omgeving voor ontspanning, beleving, ontmoeting, ervaring, sport en spel, educatie, verrijking en bewustwording. Het plan brengt de kernkwaliteiten van het gebied zichtbaar: zwem-, grond-, en hemelwater en voegt een beleving toe.
Met de bouw van het eerste OV-Impluvium wordt het principe van wateropvang verbeeld: hemelwater wordt opgevangen en bewaard. Deze eerste druppel voor de toekomst van het OV-gebied: groen, gastvrij, wateropvang, landschap en ‘plezier’ in de openbare ruimte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kampt met wateroverlast en -onderlast, maar Middelland geldt als urgent risicogebied met natte kelders en droogstaande paalkoppen. Met De Bron van Middelland wordt een weerbare en waterrijke wijk gecreëerd. Oostervant is al decennialang dé ontmoetingsplek, maar na herinrichting is dit een vanzelfsprekende, aangename en uitnodigende omgeving waar de sociale cohesie wordt versterkt. Tegelijk is het plan een staalkaart van bestaande technieken en oplossingen voor een duurzame wijk.

Waarom vernieuwend?

In dit plan worden hemel-, grond- en zwemwater op duurzame wijze gebruikt en ingezet, zodat de waterhuishouding in de wijk verbetert. Met buffers en irrigatiesystemen, -met verwijzing naar Romeinse waterwerken-, verdwijnt het teveel aan hemelwater niet in het riool maar wordt het opgevangen, in onder meer het eerste Oostervant Impluvium. De Bron van Middelland laat zien dat, alhoewel klimaatverandering ernstige waterproblematiek met zich meebrengt, je als buurt wel degelijk iets kunt doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Collageentree

Doe mee

Organisatie: De Bron van Middelland

Contactpersoon: Joke van Bilsen

Gerelateerde Plannen

Sgrw cover 's gravendijkwasstraat

's Gravendijkwasstraat

De langste autowasstraat ter wereld! Met een fijne waternevel in combinatie met groen de schadelijke fijnstof en roet te lijf.

Bekijk dit plan
Dsc 0030

look-a-luik

Een nieuwe alternatieve, recyclebare en vooral duurzame vorm van buitenzonwering!

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Picture1

HEXAPOT, Angles make the difference

Milieuvriendelijk, Efficiënt ontwerp en Economie

Bekijk dit plan
11187269 987457891266654 2411585231865091523 o

Meer (Schone) Lucht voor de Rotterdammers.

Met 25 Bandenpompen schonere lucht, minder ongelukken & vervuiling voor de Rotterdammers (& 100 euro besparing per auto per jaar).

Bekijk dit plan
Blueroof team

BlueRoof - Circulaire Groene Daken

BlueRoof ontwikkelt de toepassing van restmaterialen voor de aanleg van groene daken. Op deze manier worden echt duurzame groene daken toegankelijk gemaakt voor elke Rotterdammer.

Bekijk dit plan

aangename buitenwijken, milieubeleid en voorzieningen

overal waar de metro komt uniek en speciaal maken. Integraal milieubeleid met voorzieningen voor aangenamer leven.

Bekijk dit plan
Meer plannen