Ontdek › Plan

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Aangemaakt: 31 mei 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Om de wijk Middelland klimaatbestendig te maken ontwerpen Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman een plan voor recreatiecentrum OV en directe omgeving. Een groene zone waardoor het gebied in niets meer lijkt op de huidige stenige omgeving met het ongastvrije gebouw. Tegels en hekken worden vervangen door slootjes en knotwilgen, zoals laat 19e eeuw, toen dit stadsdeel nog Coolsche Polder heette. Het plan dient ter verbetering van de waterhuishouding, en voorziet ook in een inclusieve omgeving voor ontspanning, beleving, ontmoeting, ervaring, sport en spel, educatie, verrijking en bewustwording. Het plan brengt de kernkwaliteiten van het gebied zichtbaar: zwem-, grond-, en hemelwater en voegt een beleving toe.
Met de bouw van het eerste OV-Impluvium wordt het principe van wateropvang verbeeld: hemelwater wordt opgevangen en bewaard. Deze eerste druppel voor de toekomst van het OV-gebied: groen, gastvrij, wateropvang, landschap en ‘plezier’ in de openbare ruimte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kampt met wateroverlast en -onderlast, maar Middelland geldt als urgent risicogebied met natte kelders en droogstaande paalkoppen. Met De Bron van Middelland wordt een weerbare en waterrijke wijk gecreëerd. Oostervant is al decennialang dé ontmoetingsplek, maar na herinrichting is dit een vanzelfsprekende, aangename en uitnodigende omgeving waar de sociale cohesie wordt versterkt. Tegelijk is het plan een staalkaart van bestaande technieken en oplossingen voor een duurzame wijk.

Waarom vernieuwend?

In dit plan worden hemel-, grond- en zwemwater op duurzame wijze gebruikt en ingezet, zodat de waterhuishouding in de wijk verbetert. Met buffers en irrigatiesystemen, -met verwijzing naar Romeinse waterwerken-, verdwijnt het teveel aan hemelwater niet in het riool maar wordt het opgevangen, in onder meer het eerste Oostervant Impluvium. De Bron van Middelland laat zien dat, alhoewel klimaatverandering ernstige waterproblematiek met zich meebrengt, je als buurt wel degelijk iets kunt doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Collageentree

Doe mee

Organisatie: De Bron van Middelland

Contactpersoon: Joke van Bilsen

Gerelateerde Plannen

Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Biocascade

Drijvende Afvalwaterrotonde

Ontwikkelen van een drijvende groenvoorziening, die ook dienst doet als afvalwaterzuivering.

Bekijk dit plan
Meer plannen