Ontdek › Plan

Een stad zonder gas

Aangemaakt: 18 december 2017

Rotterdam economisch vooruit

De Nederlandse samenleving staat voor een grote opgave bij de verduurzaming van de woningvoorraad en het dagelijkse leven.

In Rotterdam ligt er een grote opgaaf voor, om de ruim 300.000 Rotterdamse huishoudens over te laten gaan naar andere manieren van verwarmen, koken en douchen.

De Duurzame Werkplaats realiseert in het eerste jaar in een nieuw te betrekken pand in Rotterdam Noord, een eerste tentoonstelling rondom het onderwerp 'Een stad zonder gas'. Vanuit de Wooonroom, zoals de expositieruimte van De Duurzame Werkplaats wordt genoemd, wordt alles rondom het dagelijkse leven georganiseerd wat deel uitmaakt van een stad zonder gas - inclusief de eigen bedrijfsvoering en activiteiten.

Naast het ontwikkelen van verschillende workshops en een werkmethode om collectief met de wijk aan de slag te gaan, worden er enkele wisselwoningen ontworpen en gerealiseerd. De invulling is mede afhankelijk van de mogelijkheden binnen de te betrekken locatie.

De Duurzame Werkplaats werkt met verschillende ontwikkel- en kennispartners maar vooral met de buurt.

Lees verder het projectplan Een stad zonder gas.

Waarom goed voor Rotterdam?

Een duurzame leefstijl is in opkomst. Termen als 'de circulaire stad', 'afval = grondstof', 'energie neutraal wonen', 'veganistisch eten' hoor je steeds vaker. Voor vele mensen is het echter te 'ver van hun bed'. Ze hebben er geen oog voor of andere zaken zijn gewoonweg belangrijker en urgenter om hiermee bezig te zijn. Dit minder leuke verhaal heeft ook hele leuke en positieve kanten. De duurzame werkplaats maakt dit mogelijk.

Waarom vernieuwend?

Bewoners zijn zelf de producenten van hun leefomgeving. Als ze daarin voldoende ruimte krijgen ontstaan er mooie (ver-)nieuwende producties. De stad in al zijn facetten is de plek om het leven her-uit-te-vinden, kennis te verspreiden en door te geven, zowel lowtech (ambachten) als hightech (technologie) aan de huidige bewoners en de toekomstige bewoners. Deze transitie schept nieuwe banen, een munitie aan buurtkennis, een kans voor verbinden, saamhorigheid, wij(k)gevoel, trots zijn op Rotterdam

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Afbeelding voor plan

Doe mee

Organisatie: De Duurzame Werkplaats i.o.

Contactpersoon: Ariane Lelieveld

E-mail: arianelelieveld@me.com

Telefoon: 06 12519052

Wij zoeken

In het opstartjaar 2018 - 2019 zal ‘Rotterdam, een stad zonder gas’ de thema-expositie zijn van De Duurzame Werkplaats. Hiervoor vragen wij een financiële bijdrage om dit plan te realiseren en de doorontwikkeling mogelijk maakt van De Duurzame Werkplaats.

We zetten een lerende buurtnetwerk op met kennis rondom verduurzamen van leefstijl
We bouwen een expositie rondom het thema een stad zonder gas
We richten een stichting op en / of een andere ondernemingsvorm die past
Hierbij zoeken we vrijwilligers die mee willen denken en doen.

Gerelateerde Plannen

Leapfunder 1

AirDnD

AirDnD.nl, voluit Air Drink ’n Dine, is het platform waar iedereen een huiskamerrestaurant kan starten en reserveren.

Bekijk dit plan
Vuilnis

Met BetterBeGreen op weg naar de cellulose economie

BetterBeGreen gaat met gangbare, simpele en kleinschalige apparatuur productie van cellulose bioplastic uit oud papier maken

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Hopstago

HopstaGo, a Go-to-Market Accelerator

HopstaGo is a Go-To-Market Accelerator program for New Innovative and Impactful products from Rotterdam. The Accelerator program is funded through "pay it forward" financial model, supporting new Innovative Products to make a Global Impact.

Bekijk dit plan
Blue food gr 10

Zero Foodwaste Rotterdam

Zero foodwaste Rotterdam werkt aan minder voedselverspilling. In 2018 al 5% minder tot 90% in 2030 en daarna naar 0 in 010!

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Blue Harvest Nederland

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Bekijk dit plan

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Meer plannen