Ontdek › Plan

EigenDraads

Aangemaakt: 10 oktober 2018

Dus echt iedereen aan het werk

Werk maken van en met textiel in de Rotterdamse stad en haven

In Rotterdam wordt ongeveer een kwart van het afgedankte textiel gescheiden ingezameld. Een business case om meer in te zamelen is er momenteel niet, daarvoor moet niet-herdraagbare textiel worden gevaloriseerd waarvoor vaak de juiste schaalgrootte ontbreekt.

Nederland is #5 importeur en #6 exporteur van tweedehands textiel ter wereld. De haven van Rotterdam is dan ook een belangrijke doorvoerhaven voor tweedehands textiel, een handelswaar met een groeiend aanbod en een steeds krappere afzetmarkt.

Wat als Rotterdam haar eigen vraag creëert voor zowel textiel afval uit de stad als het lastig verhandelbare overschot uit de haven? Hiermee creëren we banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, besparen we op verbrandingskosten voor textiel afval, realiseren we onze circulaire ambities én geven we de Rotterdamse textiel industrie een impuls.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is niet alleen een prachtige stad met bewoners die textiel na een tijdje afdanken, het is ook een belangrijke haven voor de im- en export van tweedehands textiel. Deze stromen samen vormen de constante grondstoffen stroom die nodig is om textiel verwerking en recycling op schaal mogelijk te maken.

Waarom vernieuwend?

Terwijl alle steden hun potentiele textiel berg zien groeien, zijn er nog weinig tot concrete actie overgegaan. Rotterdam, met haar circulaire ambities en can-do mentaliteit zou ook in de textiel sector het voortouw kunnen nemen en laten zien hoe werk kan worden gemaakt van en met textiel.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Logo eigendraads

Doe mee

Organisatie: EigenDraads

Contactpersoon: Hilde van Duijn

Wij zoeken

- Enthousiastelingen met passie voor textiel en/of mensen
- Hands-on visionairs met verstand van business cases
- Bevlogen ondernemers die kloof tussen werkzoekenden met taalachterstand en werkgevers weten te dichten

Gerelateerde Plannen

'T WERKT!

zet cultuur, erfgoed en ondernemerschap in om langdurig werklozen te helpen aan betaald werk. Deelnemers volgen een intensief, persoonlijk programma van 6-8 weken (o.m. coaching, workshops en trainingen)

Bekijk dit plan
Nwelogouitjezelf

van SPANG ONDERNEMEN tot ....Starrenbucks

Spang Ondernemen: Leren, ondernemen en zorgen voor elkaar vanuit een betrokken gemeenschap als basis voor succesvol ondernemerchap

Bekijk dit plan
Partners

Waarde in Werkkracht

'onbenutte talenten' uit christelijke en moslim migranten gemeenschappen in Rotterdam helpen om de stap te zetten naar werk.

Bekijk dit plan
Ninaflitstsr 11

Sea Rangers: de Rotterdamse banen voor de toekomst

Tijdens een bootcamp van 5 weken krijgen groepen (werkloze) jongeren een nieuwe start en kans op een unieke carrière op zee.

Bekijk dit plan
Op de site

Lekker Thuis (2)

Lekker Thuis regelt langer thuis wonen. Thuiswonende senioren belonen werkzoekende vijftigplussers voor maatwerk hulp.

Bekijk dit plan
2018 10 23 14 50 46

Game and Work / Speak

Mensen met een achterstand op o.a taal aan het werk helpen door middel van games

Bekijk dit plan
Meer plannen